Hej!

Jag tänkte dela med mig av ett jättegott recept på julbullar som är helt vegan, glutenfria och helt utan raffinerat socker. Du kan äta dem till frukost på julafton 🙂 

julbullar:

Ingredienser – deg: 
3 msk vita chiafrön
2 dl varmt vatten
3,5 dl arrowroot pulver 
2 dl rå cashew smör
2 dl finmalt linfrö
1 dl kokosmjöl
2 dl kokosnöt socker
2 msk ghee
1 msk husk

Ingredienser – fyllning: 
75 gram ghee eller kokosnötolja (smält)
2 dl kokosnöt socker
0,8 dl yaconsirap 
2 msk kanel (eko)
Pepparkakskrydda efter smak 
3,4 dl vispad grädde (recept nedan), kyld i minst 6 timmar

Gör så här: 
1. Förvärm ugnen till 180 C. Lägg ut smörpapper på en plåt eller smöra botten med ghee. 


2. Blanda chiafrön och vatten i en mixer tills det är mjukt och tjockt. 

3. Blanda ner följande i en matberedare: cashewnötssmör, linfrö, kokosmjöl, kokosnötsocker, pepparkakskrydda, ghee och husk. Tillsätt den förtjockade chian och blanda tills den är homogen.

4. Låt degen sitta i 5 minuter för att låta kokosmjölet absorbera lite av fukten, blanda sedan igen i ca 30 sekunder.

5. Rulla degen till en boll för att sedan kavla ut degen med en kavel. 

6. Nu är det dags att fylla bullarna med fyllningen. Blanda i en liten skål och lägg ner den smälta ghee, kokosnöt socker, yaconsirap och kanel för att göra en tjock pasta. Sprid fyllningen över degen och rulla sedan ihop den till en rulle. Skär nu 10 lika stora bitar av rullen.

7. Placera kanelrullarna på plåten och baka i 40 minuter, eller tills de blir gyllene på toppen och bakad i mitten.

8. Kyl i 20 minuter på ett trådställ och häll sedan “vispgrädden” över toppen så det smälter något. Servera omedelbart eller lämna i rumstemperatur i upp till 2 timmar.

Degen kan även göras natten före och förvaras i kylskåpet. Degen bör vara i rumstemperatur innan du rullar ut den.

Du kan förvara bullarna i frysen upp till 6 månader och “vispgrädden” kommer att hålla i kylskåpet i upp till 5 dagar. 

Vispgrädde:

Ingredienser
150 g hela råa cashewnötter (blötläggs innan)
3,4 dl kokosmjölk
0,8 dl smält kokosolja
4 msk yaconsirap 
3 msk rå kakaosmör (smält) 
½ tsk vanilj extrakt
Nypa havssalt

Gör så här: 
1. Lägg cashewnötterna i en skål och täck dem med vatten under 4 timmar.


2. Lägg cashewnötterna i en mixer. Tillsätt kokosmjölk, kokosolja, lyaconsirap, kakaosmör, vaniljkstrakt och salt. Blanda tills det är jämnt.

3. Lägg över det i en skål och kyl i minst 6 timmar. 


4. När du skall servera den ta fram en handmixer och mixa snabbt så den blir lite fluffig och servera omedelbart.


“Vispgrädden” kan lagras i kylskåp i upp till 5 dagar eller i frysen, tätt förseglad, i upp till 3 månader. 

Hoppas det smakar! 

För mer inspiration & tips, med mer, anmäl dig till min fria utbildning på www.johannabjurstrom.se

Kram

Johanna- Din hälsohero

Din hälsoheroKostLivet som JohannaRecept