Vila, vatten och värme är enkla och klassiska läkande medel. Lägg på det att göra en Alkalisk flush som ger tarmtömning, fasta, frisk luft, motion, iskall dusch och vila – så blir det en effektiv återhämtning!  Att ta en aktiv vilodag då och då kan rädda dig – och en överbelastad hjärna. Detta nystart är en mycket effektiv kur efter en intensiv arbetsvecka, så att du slipper att vaknar helt slut en lördag morgon. Och det kan förhindra att du blir sjuk i början av semestern!

Få känner nog till att man kan bli bakis av att stressa för mycket (adrenalinbakis) och av att äta för mycket, sent på kvällen och/eller inte sova tillräckligt. Därför att då hinner inte kroppen rensa ut. Din kropp behöver pauser då och då för att komma igen, och ett bra sätt att pausa är att göra endags-fasta på en helg. Det är bra mot förstoppning och uppkördhet i magen. Detta blir som en halvfasta kan man säga. Men…

OBS!! alla ska inte fasta och läs om det nederst!

Kroppens hälsa är beroende av att tarmens hälsa fungerar väl, både för näringsupptaget och för att 80 procent av immunförsvaret finns runt tarmarna. Så fort man har problem med ohälsa är det viktigt att börja med att rensa och läka tarmen. De flestas kroppar är så belastade idag ner på innersta cellnivån, då vår omvärld blivit allt mer kemikaliestinn. Det är min bestämda uppfattning – baserad på cellbiologisk kunskap och egen erfarenhet – att kroppen därför mår bäst av gradvis utrensning. 

Att fasta är också ett bra sätt att frigöra immunförsvarets krafter och celler, så det kan verka i andra delar av kroppen. Men det behöver förberedas väl och vad du kan göra beror på vilken Fastenivå du befinner dig på. Allt för att slippa att få obehagliga reaktioner, utrensningsreaktioner och må dåligt. Jag har flera kapitel som tar upp detta – och hur du gör – i den kommande Sannas Fastebok.

Alkalisk flush

Om du har en hyfsat hälsosam livsstil kan du sannolikt göra denna enkla och milda Alkaliska flush. Läs protokollet och se om det passar dig, var och en får ta ansvaret för sin egen hälsa. Det är busenkelt att blanda bikarbonat med epsomsalt och dricka, och det smakar lite salt men helt ok för den bittra smaken hos epsomsalt döljs av bikarbonatet.

Epsomsalt är milt laxerande och bikarbonat både basar (alkaliskt salt) och tillför syre, så det ger vanligen en rejäl tömning av tarmen en till ett par timmar senare. Tidigare för en del, så se till att ha toalett nära när du gör denna. Det är en genialiskt enkel metod, och jag kom på denna blandning själv – har inte sett det någonstans. Den är förvånande effektiv. Har du problem med trög mage kan du troligen upprepa den på morgonen ett par gånger i veckan, tills problemen löser sig. Tarmflush blir nästa stora sak inom hälsa, och många behöver det!

OBS! Det är viktigt att dricka mer vatten under dagen eftersom epsomsaltet drar vätska till tarmen.

Du behöver ha hemma:

 • Aktivt kol – i form av tabletter eller pulver
 • Epsomsalt
 • Bikarbonat
 • Havssalt (hälsokosten bäst)
 • C-vitamin – gärna i pulver, undvik brustabletter pga tillsatser.
 • Grönt te (ekologiskt)
 • ekologiska grönsaker till buljong
 • Kollagenpulver eller benbuljong
 • kolfilter så du kan dricka filtrerat kranvatten (typ Brita-filter eller liknande)

”Fasta är det största botemedlet, den inre läkaren.” Paracelsus, schweizisk läkare och föregångsman inom medicinen på 1500-talet

Nystart! Program i 10 punkter

1. Kvällen innan: starta helst genom att 2–4 st tabletter med aktivt kol eller en tsk aktivt kolpulver i vatten. Drick ett glas vatten. Aktivt kol är ett klassiskt medel som använts i hundratals år inom medicinen. Det absorberar giftrester i tarmarna mer ospecifikt, men ytterst effektivt. Aktivt kol har förmågan att binda till sig vilka molekyler det än träffar på, och absorberar både gaser och giftiga ämnen i mag-tarmsystemet.

2. På morgonen gör en Alkalisk flush när du går upp: Rör ut 1–2 teskedar epsomsalt och 1 tsk bikarbonat ett glas vatten så det löser sig, drick allt på en gång. (1 tsk för under 70 kg vikt och 2 tsk epsomsalt för över 70 kg). Drick sedan minst ett glas rumstempererat vatten. Det bör tömma tarmen inom 1–2 timmar. Ta gärna även en saltshot med halv tesked havssalt i ett glas vatten för att kompensera eventuell saltbrist.

3. Drick sedan ett par glas vatten under förmiddagen. Det går bra med örtté, yerba mate och ev grönt te, men undvik kaffe och svart te pga koffein just denna dagen. Gillar du inte grönt te, drick svart te, men orökt och osötat. 

4. Sätt dig inte och läs tidningen, öppna inte mobilen för en ”snabb digital stimulans”. Stäng ute den mediala och digitala världen. Efter du har tömt tarmen – gå istället ut och promenera eller jogga, i minst 40 minuter och gärna längre. Är du i naturen ta med lite toapapper… Oroa dig inte för att du är trött! Du blir snart piggare av att röra på dig i frisk luft. Djupandas och njut av att bara vara.

OBS om du är väldigt trött och utmattad är det kanske en stilla promenad eller bara vila som gäller, lyssna på din visa kropp!

5. När du kommer hem ta en iskall dusch i helst två minuter. Gör så att du först kyler av kroppen i tio sekunder, stänger kranen och väntar en halv minut så blodet rusar från huden, och sätt på kallvattnet igen så känns det ok. Det går bra om du andas djupt och sakta.

6. Lägg dig sen att vila eller meditera på sängen. Släpp taget om allt, och det är utmärkt om du somnar ett slag.  Sömn stimulerar kroppens självläkning/återhämtning, den är som mest aktiv vid djupsömn! Motion och iskall dusch aktiverar massa läkningsproteiner, som sedan kan verka fullt ut när du ger kroppen en djupavslappning.

7. Hoppa gärna över lunchen om du kan. Behöver du äta något så koka en grönsaksbuljong genom att koka tärnade grönsaker (morot, lök, selleri och liknande) i minst 40 minuter med ghee och halvssalt. Sila bort grönsakerna och låt buljongen svalna något innan du sakta dricker den. Alternativt ta kollagenpulver till en benbuljong, eller tina om du har kokt benbuljong i frysen. 

8. Drick mer vatten och bra att dricka grönt te eller svart te (ekologiska), för de innehåller mycket antioxidanter och speciellt katekin som stimulerar autofagin. 

9. Sov gärna en stund på eftermiddagen. För vila och sömn är samman med värme och vatten överlägsna för läkning och återhämtning. När du ligger ner ger du signaler till hjärnan att ta det lugnt, och kroppen går in i en annan fas. Undvik visuell stimulans idag, för det aktiverar mycket av hjärnan. Ge dig själv en visuell fasta – TYSTNAD är också mycket bra för återhämtning.

10. Ät en lätt måltid på kvällen, till exempel kokt fisk med grönsaker. Eller mungbönsgryta eller linssoppa, men inga råa grönsaker eller sallad idag. Varm mat och dryck är att föredra. OBS! Undvik all stimulantia och drick ingen alkohol.

Tacka dig själv för att du har gjort gott för dig och din kropp! Det är ett dygns vila från mat med en lättare tömning av tarmen, där gifter redan absorberats av aktivt kol. Det står mycket mer om fasta i min kommande Sannas Fastebok, som kommer i mitten av juli!

Varmt lycka till!

Dr Sanna Ehdin

OBS! Fasta är inte för alla

 • Fasta inte om du är underviktig och har ett BMI lägre än 18,5, om du är anemisk (blek och har blodbrist), gravid, ammar eller är under 18 år. Inte heller för personer med ätstörningar som anorexi eller bulimi, allvarligt sjuka personer som medicinerar, eller de som har ett sänkt allmäntillstånd eller är nedsatt av njursjukdom.
 • Läkaren Andreas Eenfeldt, ”Kostdoktorn”, säger att de som har diabetes typ 1 och 2, tar receptbelagd medicin, har gikt eller mycket urinsyra kan fasta, men kan behöva övervakning av läkare. Att göra en födofasta bör dock alla klara av, och det beskrivs i Sannas Fastebok. Men stäm alltid av med medicinskt kunniga och/eller hälsoexperter om du är osäker.
FastaNytt inom hälsa