Hej!

Hoppas att allt är bra med dig!

Idag skall jag ta upp om rosacea, vilket tyvärr många har problem med. Det är viktigt att stärka kroppen och huden samtidigt, både inifrån och utifrån. 

Innan jag går vidare med veckans ämne, så delar jag även med mig av de tips jag gett om rosacea i tidningen Kurera. 

Jag är så stolt, då jag numera har min egna TV kanal hos Boon.TV

Här kan du prenumerera och bli medlem. Ingen bindningstid och du kan även köpa enstaka avsnitt om du vill. Här sänder jag live en månaden och då kan du skicka in din fråga om ämnet till hudfragan@happyskinbyjohanna.se 

Jag kommer svara på din fråga under sändningen 🙂

Första livesändningen kommer att vara den 19:e December och det kommer att handla om just rosacea och vad du kan göra och varför det uppstår. 

Hoppas att få se dig där! <3

Hjälp vad gör jag åt min rosacea?

Vad är rosacea?  

Rosacea är en Inflammatorisk hudåkomma som sätter sig främst på haka, kinder och näsan. Vissa triggers kan göra det värre som att dricka vin, äta stark mat, användning av för starka hudvårdsprodukter, om man har candida, hormonella förändringar exemplevis efter en graviditet, eller att man blir utsätt för toxiska ämnen m.m.

Symptombilden kan vara olika för olika personer när det gäller rosacea. Många upplever en värmande och hettande känsla i ansiktet som kan leda till akneliknande symptom. Rosacea kan bli värre i solen, av alkohol, starka kryddor eller om man använder för starka allergena hudvårdsprodukter.

Det finns fyra olika undertyper av rosacea och alla har olika symtom och dessa kan se annorlunda ut hos olika personer.

Något som är utmärkande för rosacea är just hettan som kan uppstå. När kärlen är öppna så skriker huden efter näring. Kärlen är extra tunna och sköra och kan till och med brista.

Du bör tänka på följande vid en rosacea:

1. Epidermis (överhuden) är tunnare vid en rosacea och det är viktigt att inte använda för starka produkter. Undvik syror eller produkter för anti-age, då de oftast innehåller syror och aktiva ingredienser. Undvik även syntetiska ämnen i produkter, men även eteriska oljor kan trigga att det blir värre. Använd så få ingredienser som möjligt i hudvårdsprodukter och helst produkter som innehåller aloe vera eller ringblomma. Ringblomma hjälper bl.a. till att stimulera fibroblasterna i huden att producera kollagen, vilket stärker hudens struktur och ökar dess motståndskraft. Huden måste andas och den behöver sitt egna sätt att detoxa på.

2. Det är inte en bakteriell infektion, så antibiotika har ingen större verkan. Använder man kortison eller antibiotika kan det störa den viktiga bakteriefloran på huden och i tarmen och det kan i sin tur förvärra rosacea på sikt. Minska på inflammationen och stärk upp tarmens mikrobiom genom att öka upp dess goda bakterier. Att äta en antiinflammatorisk kost (mer grönt) är också viktigt. Man har även sett en koppling mellan candida och rosacea, men även en levernedsättning kan vara en orsak.

  1. På huden är det viktigt att du använder dig av en mild rengöring och att den inte innehåller några enzymer, korn eller syror, vilket kan förvärra. Undvik att tvätta med varmt vatten, då du inte vill ha mer hetta och för kallt vatten är heller inte bra (det bästa är 37 grader). Skrubba inte för hårt när du rengör huden. Återigen en aloe vera baserad rengöring är bra och torka lätt med en fin duk och undvik att gnugga eller trycka för hårt. 

Ett ansiktsvatten som är lugnande och innehåller gurka -eller rosvatten kan vara bra. Använd som spray eller klappa in vattnet lätt med händerna.

När du gör en ansiktsbehandling bör inte ansiktet värmas upp med varma handdukar och man skall undvika vanlig massage (akupressur är bättre). 

Som sagt, vill du veta mer om rosacea? Missa inte min livesändning den 19:e Dec kl 12 på Boon.TV. Du kan även se den i efterhand! 🙂

Ha en fortsatt fin vecka!

Kram 

Johanna – Din hälsohero

 

Din hälsoheroHälsaSkönhet