Denna klassiska metod är ett skonsamt sätt att avlägsna gallstenar från levern och levergallgången. Kuren går från en dag till nästa och rekommenderas för en helg då man även har tid att varva ner och vila lite. Leverreningen är egentligen mer en gallstenstömning – primärt från gallblåsan och levergångar – så gallblåsetömning är mer korrekt namn  

OBS!! Leverreningen utförs på eget ansvar och om man har problem med blodsockerhalten eller är försvagad på något sätt bör man iaktta försiktighet. (Jag rekommenderar att man rensar och tömmer tarmen INNAN gallstenstömning – se nederst om Gröna kuren med UltraDetox,m) Rådgör alltid med läkare om du känner dig osäker, men få läkare känner till denna metod. Rätt utförd ska det inte medföra några problem – tvärtom mår man bättre efteråt. Dock kan man känna sig matt och trött dagen efter kuren. Betänk att alternativet är att operera ut gallstenarna.

Leverns funktion

Levern är kroppens främsta organ för avgiftning. Levern innehåller fler enzymsystem än de flesta andra organ tillsammans och är ansvarig för de flesta avgiftningsprocesser. Den försöker ta hand om allt vi stoppar i oss – mat, läkemedel, koffein, alkohol, nikotin – och kroppens egna avfallsprodukter från ämnesomsättningen. Om levern får rätt näring har den möjlighet att både bygga de nya molekyler som kroppens vävnader behöver och att klara avgiftningen.

En vanlig orsak till att man sover dåligt är att avgiftningssystemet fungerar illa. Dels kräver systemet mycket energi, dels belastas kroppen av de gifter som fortfarande finns kvar. Följden blir kanske att man tar lugnande medel eller sömntabletter – när det egentligen är levern som behöver hjälp. Jag rekommenderar då leverrening.

Det är viktigt att ha en väl fungerande lever för en bra hormonproduktion.

Hormonerna utsöndras från levern via gallan och transporteras ett stycke i tarmen, innan de återupptas av tarmslemhinnan för vidare transport till levern. Jag kommer skriva om leverns avgiftning i en egen artikel.

Var rädd om din lever! Visste du att stärkelsesirap (modifierad stärkelse eller fruktos) som finns i läsk, godis, bakverk, glass m.m. kan ge fettlever och samma skador som hos en alkoholist – fast man inte dricker någon alkohol? Det gör att levercellerna blåser upp som ballonger och sprängs – för att sedan inte repareras vilket levern annars gör (levern självläker sina skador). Man får alltså bestående, irreperabla skador…

Bakgrund
Levern har en mängd små gallgångar som utsöndrar galla till den stora levergallgången, vilken i sin tur mynnar ur i tarmen. En frisk lever producerar 0,5-1,5 liter galla varje dag och gallblåsan, som sitter fäst vid levergallgången, fungerar som en reservoar för gallan. En måltid med fett eller protein stimulerar gallblåsan att tömma sitt innehåll efter cirka 20 minuter.

Om balansen mellan lösliga substanser i gallan rubbas kan partiklar fällas ut. Gallstenar bildas när kolesterol binder in till partiklarna, och man kan ha från hundra till mer är tusen små gallstenar i levern. Vi får fler gallstenar ju äldre vi blir och ibland kan kroppen göra av med dessa den naturliga vägen. Ibland kan de dock ställa till problem i ett gallstensanfall. Kvinnor som har eller har haft övervikt samt fött en eller flera barn har oftast ett större antal gallstenar. Män drabbas mycket mer sällan av gallstensanfall.

Det finns flera olika färger på gallstenarna, och de kan vara svarta, rödvita, gröna eller gyllenbruna. Allt eftersom fler gallstenar bildas skapas ett undertryck i levern, vilket gör att en mindre mängd galla produceras och detta kan skapa en negativ spiral. Dessutom försämras kroppens förmåga att göra sig av med kolesterol, vilket kan leda till ökad kolesterolhalt i blodet. Givetvis sätts leverns förmåga ner och det är inte bra eftersom levern är kroppens “dirigent”.

Gallstenar kan ansamlas i större mängd (hundratals) med åldern. Detta sätter givetvis ner leverns förmåga till avgiftning, varvid belastningen i kroppen ökar.

En första leverrening kan avlägsna från ett par tiotal till flera hundra gallstenar (från pyttesmå till större). Detta kan leda till sänkta kolesterolvärden i blodet och en avsevärt förbättrad matsmältningen, vilket främjar det allmänna välbefinnandet och energinivån. Det finns de som rapporterat att de blivit av med allergier och smärtor i skuldror, överarmarna och övre ryggen.

OBS! Först bör man ha rensat och detoxat tarmen, annars kan man må lite dåligt. Det är länpligt att först göra parasitrening för att bli av med eventuella parasiter som vi kan bära på och som kan gömma sig i levern. Då rekommenderar jag min Detox-kur med UltraDetox + Ultrabalans från Holistic.

Ingredienser

– Fyra msk magnesiumsulfat (epsomsalt), finns i hälsokosten, på apotek eller beställ t ex via Hornsgatans Hälsokost eller Örtapoteket.
– 1-1,5 dl kallpressad olivolja
– 1 blodgrapefrukt och en mogen citron

Procedur

Välj helst en lördag för reningen så att du kan vila dagen efter. Ta inga mediciner eller kosttillskott på reningsdagen, ät endast kokt råris och färska grönsaksjuicer till frukost och lunch. Detta gör att gallan kan bygga upp ett tryck i levern så att fler stenar kan komma ut.

kl 14 Ät och drick inget efter kl 14 – detta är mycket viktigt. Blanda 4 msk Epsomsalt i 7,5 dl vatten (blir fyra portioner) och ställ detta i kylskåpet.

kl 18 Drick 2 dl av den kalla Epsomsaltlösningen (som har en lite skarp smak). Skölj gärna munnen efteråt (men svälj inte mer).

kl 20 Drick ytterligare 2 dl av den kalla Epsomsaltlösningen.

kl 21:45 Gör i ordning olivoljeblandningen: Häll olivoljan i en burk med tättslutande lock. Pressa grapefrukten och citronen (citron valfritt men det måste vara cirka 1,5 dl färsk juice). Blanda ner i olivoljan, sätt på locket ordentligt och skaka kraftigt tills det blandat sig helt. Om du behöver gå på toaletten innan läggdags – gör det nu.

kl 22 Drick olivolje-juicemixen inom fem minuter. Lägg dig genast på din högra sida i sängen. Ju fortare du lägger dig desto mer stenar kommer ut. Ligg still minst 20 minuter och du får ingen smärta tack vare att Epsomsaltet har öppnat gallgångarna. Sov på saken…

Nästa morgon:
Vid uppvaknandet (helst kl 6-7) ta din tredje dos epsomsaltlösning, somna gärna om men ta den sista dosen saltlösning efter två timmar. Du kan förvänta dig en viss diarré på morgonen eftersom saltlösningen är vattendrivande. Gallstenarna flyter så du kan alltid se dem i toaletten (om du vill). Vanligen är de gröna men kan vara bruna i olika nyanser.

Vid 11-12 tiden kan du börja dricka och äta igen, men ta det försiktigt med maten i början.

God rening!

Erfarenhet av leverrening

Dr Sanna Ehdin säger: Vid min första leverrening ca 1997 fick jag uppskattningsvis ut över 100 stenar (!) vilket var en smärre chock. Speciellt eftersom minst 10-15 st var en halv centimeter långa och den största var 1,5 x 1 cm (!). Det kändes inte bra att jag haft dessa gröna ”stenar” i min kropp, men desto bättre att få ut dem. Jag hade då märkt att jag inte verkade tåla fet mat så bra, men det försvann efter leverreningen. Efteråt kände jag mig mycket vital. Ett par månader senare gav min andra leverrening en massa gallstensgrus och den gången blev jag trött och matt efteråt.

Läs om andra personers erfarenhet av leverrening.

Läs om när Martina Johansson gjorde en lyckad leverrening. Hon är forskare, ingenjör, Life-Design bloggare och författare bl a till Magstarkt – En bok om tarmflorans och magens nervsystem.

Kommentar om illamående: Några enstaka personer har rapporterat lätt illamående när de gör Leverreningen, och kan bero på lite överansträngd/inflammerad bukspottskörtel eller blodsockersvängningar som är relaterat till för högt intag av snabba kolhydrater. Om man känner igen sig i det ätandet så rensa först kroppen ett par veckor med Gröna Kuren och en UltraDetox-kur. Ät således en kost med minimalt med snabba kolhydrater, sen får du bättre resultat på leverreningen.

För mycket socker/snabba kolhydrater i kosten är faktiskt en orsak till att det blir gallstenar, på grund av att sockerinflammationen ger ett överskott av LDL som ska neutralisera effekten av de inflammatoriska ämnena. Sen kan detta ansamlas i levern i ett försök för kroppen att bryta ner/få ut det.

Fakta om levern:

  • Viktig för egna D-vitaminproduktionen: Vitamin D3 bildas i huden genom ultraviolett belysning (fotolys) och omvandlas i levern och njurarna till D-vitamin.
  • Visste du att lakrits är bra för att avgifta levern! Dock inte sött lakritsgodis utan pulver eller extrakt från lakritsrot.
  • Vitamin K är stärkande för levern, och en frisk tarmflora tillverkar vitamin K.
  • Många är lätt försurade i kroppen och det orsakas av nedsatt funktion i levern, njurarna eller binjurarna – vilket i sin tur exempelvis kan bero på felaktig kost, övervikt eller undernäring.

.

Enkla hälsorådLeverrening