Dr Sanna Ehdin har sedan 1999 skrivit 16 böcker om hälsosam livsstil, helhetshälsa och hälsosam kost med recept. Böckerna är publicerade av bokförlagen BladhbyBladh, Forum, Bonnier Fakta, Månpocket och Bonnier Audio i Sverige. Nästan alla böckerna har varit på bästsäljarlistan bland faktaböcker. 

Den självläkande människan, Forum bokförlag, 1999.

Den självläkande människan” låg i över ett och ett halvt år på bästsäljarlistan över faktaböcker i Sverige och har sålt i ca 400 000 exemplar. Sanna Ehdins böcker har sålt i över en miljon exemplar och finns utgivna i: Danmark, Finland, Holland, Norge, Sydkorea, Tyskland, Ungern, USA, Irak (persiska) och Korea. (Men jag har aldrig fått ett enda bestseller-diplom haha, var för tidigt ute!)

Böckerna har uppmärksammats i hundratals tidningsartiklar, på radio och TV. Samtliga har varit med i alla de stora bokklubbarna. ”Den självläkande människan” är också kursbok eller referenslitteratur på ett flertal kurser i friskvård och hälsa vid universitet, högskolor och folkhögskolor runt om i landet.

Sanna Ehdin har även släppt två avslappnings-CD och Din inre kraft, släpptes 2007 på Theta förlag, Sveriges största producent av avslappningsskivor.

Hela tolv av böckerna kan beställas som pappersbok, e-bok eller print-on-demand. Klicka efter varje bok nedan, överblick inkl bokomdömen på Bokus. Nyutgåvor:

 • Mat som läker, Bonnier Fakta 2016
 • Smoothies som läker, Bonnier Fakta 2017
 • Vilken underbar upplevelse det är att slå upp din bok ”Den självläkande människan”. Jag läste den först rakt igenom. Den var svår att lägga från sig. Sedan läste jag den en gång till. Tredje gången läste jag ett stycke i taget bakifrån och använde penna och linjal. Fråga mig inte varför jag läste bakifrån… Sedan läste jag igenom alla understrykningar. Jag har lärt mig massor! Alla mina vänner har fått rådet att köpa boken för att förstå vad de utsätter sin kropp för… Tack för att du finns!  – Torborg Henningsson

.

16. Sannas Fastebok 2022

“Jag vågar utan tvekan säga att detta är en av de mest välskrivna och bästa böcker jag någonsin läst på hälsoområdet.” – Ralf Sundberg, med dr, docent

Att med jämna mellanrum låta bli att äta ökar möjligheten till ett långt och friskt liv och Sanna Ehdin har skapat en fantastisk guide om fastans effekter med olika metoder och fasteprogram som leder dig rätt. Att fasta är enkelt, gratis och du spar både pengar och tid. Det är en enkel och snabb metod att rensa ut och ger en nystart för din kropp. Vi människor är genetiskt byggda för perioder utan mat, vi mår bra av det helt enkelt.

Forskningen visar att fasta:
Rensar tarmen och kroppen •  Ger ökad energi och vitalitet •  Ökar tankeförmågan och koncentration •  Minskat inflammation i kroppen • Stimulerar självläkning •  Minskar kroppsfettet (och vikten) •  Sänker blodsockerhalten och ökar insulinkänsligheten, vilket motverkar metabola sjukdomar •  Aktiverar stamceller •  Reverserar åldrande processen •  Förhindrar Alzheimers sjukdom •  Hämmar eller dödar parasiter

15. Nya Sluta kämpa – börja leva 2016

En ny uppdaterad titel av en av Sanna Ehdins moderna hälsoklassiker! Originalet utkom 2006  och visar hur du kan lämna kampen bakom dig och bli en levande, glad, positiv och skapande människa! • Skapa det liv du drömmer om! • Bli fri från oro, stress, rädslor och ångest! • Släpp fram din dolda kapacitet! • Lär dig NPH-program (NeuroPlastic Heart-program) som förändrar ditt liv! Bladh by Bladhförlag

.

14. Nya Självläkande människan  – 2014

Hälsoklassiker Den självläkande människan i en efterlängtad och första ny utgåva. Helt omarbetad och uppdaterad med det allra senaste, och mycket har hunnit hända sedan 1999. Boken tar upp kosten och livsstilen som stärker hälsan, stimulerar kropp och sinne och föryngrar! Nya forskningsrön och konkreta, praktiska råd om bland annat powermat, fetter, detox, hormoner och andning som hjälper dig att bli en självläkande människa.  • Bladh by Bladhförlag • Läsarrespons på Nya självläkande människan.

.

13. Guldburen (roman om medberoende) 2013

Om kvinnor som älskar för mycket… En relationsroman som i romanform tar upp och beskriver vad som händer när man dras in i ett destruktivt förhållande med sexaddiction, att vara medberoende och hur man bryter sig ur det. Bladh by Bladh förlag

.

12. Finn din energikod – 2011

Höj din energi! bygger på de senaste forskningsrönen och visar hur du gör för att höja din energinivå och öka energiflödet i kropp och själ. Vi är skapade för att må bra och känna oss glada!  Här presenteras: nya tekniker för att bli av med blockeringar • ljusets inverkan på energibalansen • de senaste metoderna för att mäta energi i kroppens celler • powerfood – inflammationsdämpande livsmedel • tankens kraft • kärlekens energi.

Boken visar vägen till din energikod, den som stämmer just för dig. Du får de råd du behöver för att upprätthålla en hög energinivå, känna dig inspirerad, kreativ och levnadsglad. Det gör livet så mycket lättare!

• Gavs även ut som Pocket med annan titel – samma innehåll: Höj din energi 2012

.

11. Sannas Smoothies som läker /för den självläkande människan 2010 & 2015

Sanna en av de allra första att rekommendera och använda smoothies som ett led i ett hälsosamt liv i orginalutgåvan av denna bok 2010 . Smoothies är hälsodrycker är det perfekta sättet att komprimera näring på ett både smidigt och smakligt sätt.  (Gavs ut 2010, Bonnier Fakta  Smoothies som läker (lågprisutgåva), Bonnier Fakta 2015)

.

10. Sannas tio bästa hälsoråd (ljudbok) 2010

Öka din energi – bli stark och lycklig! Här får du alla viktiga hälsotips man behöver för en bättre hälsa och ökad energi i livet. Lyssna till Sannas tio bästa hälsoråd för ökad energi, en starkare kropp och bättre självkänslaBonnier Audio

.

9. Finn din inre styrka 2009

Vill du känna dig tillfreds och uppleva lycka och välmående på insidan? Det är sådant som inte kan mätas i pengar eller på annat sätt på utsidan. Men det skapar livslångt inre välbefinnande och ökar sannolikheten för att du även lyckas på utsidan, varför  yttre och inre framgång går hand i hand. Sanna Ehdin beskriver här hur du kan välja vägen till inre framgång och det är lättare än du tror.  • Månpocket

.

8. Mat som läker (Sannas matbok för den självläkande människan), 2008 och 2015

IFD-maten – den inflammationsdämpande maten – skapar god hälsa, energi och viktminskning. Det är ett nytt sätt att tänka i din vardag: ta kontroll genom att förbereda för snabblagad mat – och det tar bara en kvart eller tjugo minuter att laga en god och näringsrik måltid. Gör medvetna val, planera dina inköp och handla mer sällan men mer begåvat. Inköpslista och 140 nyttiga och goda recept. • Ny utgåva 2010,  Mat som läker, (lågprisutgåva), Bonnier Fakta 2015

.

7. Din inre framgång – 2007

Vill du känna dig tillfreds och uppleva lycka och välmående på insidan? Detta kan inte mätas i pengar eller på annat sätt på utsidan. Men det skapar ett livslångt inre välbefinnande – och ökar sannolikheten för att du även lyckas på utsidan. Därför kan yttre och inre framgång gå hand i hand. Sanna Ehdin beskriver här hur du kan välja vägen till inre framgång – och det är lättare än du tror.

Inre framgång innebär till exempel • att känna tillfredsställelse och tacksamhet över livet • leva i nuet • skapa sin verklighet och leva sin dröm • välja sina medspelare och inte låta sig pressas eller hetsas av andra • vara sin egen bästa vän • göra saker som gör dig glad • avsätta tid för det som är viktigt •tänka positiva tankar innan du somnar och när du vaknar på morgonen.

Boken beskriver de vanligaste fallgroparna på vägen mot inre framgång och visar hur du gör för att klara av mer än du tror. Den är handgriplig och praktisk med många exempel att känna igen sig i. Det nya är att sträva efter inre framgång. Låt dig bli inspirerad att ge dig själv ditt bästa liv!’ )Forum 2007)

.

6. Sluta kämpa – börja leva! – 2006.

Vem har sagt att livet ska vara jobbigt, tungt och trist? Att det ska vara en ständig kamp för att prestera och duga? Du kan välja ett helt nytt sätt att leva. Det handlar om att du utgår från dig själv, det du vill och det som gör dig glad – dvs var sann mot dig själv. Glädjen är en stark drivkraft som föder kraft och handling. Går det lätt så är det rätt!

5. 12 veckor till ett självläkande liv – 2005

På bara tolv veckor kan man åstadkomma stora förändringar. Det tar åtta veckor att bli av med en vana som blivit en biokemisk obalans, och man behöver (minst) en veckas startsträcka och ett par veckor för att sätta det hela.
Boken tar upp alla aspekter – från det vi äter till känslor, tankar och det andliga. Syftet är att skapa en helhetssyn som var och en kan använda i sitt liv och för sina behov. Det sker stegvis, vecka för vecka, med mängder av övningar och praktiska tips som hjälp på vägen.

Det är aldrig är för sent att börja! En nittioåring som börjar träna och ta kosttillskott får inom 12 veckor en hälsa som en sjuttioåring.

4. HQ – den mänskliga helhetssynen – 2002

HQ – den mänskliga helhetssynen handlar om en ny syn på hur vi kan skapa en bättre framtid för oss själva och vår värld. Boken utstrålar en positiv framtidstro och en tilltro till människans enskilda förmåga att vilja bidra till något som kan komma alla tillgodo. De kallar det för holistisk intelligens.

Det är ingen ny metod eller nytt koncept utan det handlar mer om ett annat sätt att leva, andas och tänka. Kraften ligger hos oss, vi har den personliga förmågan att skapa något bättre för oss själva och vår omvärld. Det är ungefär som att upptäcka en ny energikälla som aldrig sinar. Nyckeln till detta ligger i att utveckla de personliga värdena och skaffa sig ett helhetsperspektiv.

Nu domineras vårt samhälle av ett alltför ensidigt och kortsiktigt IQ-tänkande som har förödande konsekvenser. För att kunna förbättra vår situation behöver vi använda ett helhetsperspektiv – ett HQ-tänkande som lyfter fram våra mänskliga intelligenser och förmågor.

Vi är på väg in i en helt ny tid där relationer, värden, medvetenhet, hälsa, miljö, personlighet och andlighet spelar en stor roll. Välkommen till relationssamhället!

.

3. Lilla boken om hälsa och välmående – 2001, ny utgåva 2008

Mängder av små, korta hälsotips, levnadsvisdom och användbara råd om mat och dryck, naturens läkande energi, skratt och gråt, andning och meditation, meningen med livet, mental fasta, inre frid, stress, drömmar, sorg och mycket. (Forum 2001, 2008) 

.
2. Kokkonst för den självläkande människan
 – 2000

Denna bok var den första i Sverige som tog forskningsresultat direkt till grytorna och matbordet! Den ger dig nyckeln till god och bra mat, med en utförlig faktadel och en receptdel, som innehåller allt från enkel basmat till mer sofistikerade rätter. Den vill visa dig en läcker mat som är enkel, rolig och omväxlande att laga – och som samtidigt bygger upp och förbättrar din hälsa. Därigenom är den också bra för känslorna och psyket. (Forum 2000)

1. Den självläkande människan – 1999

Denna banbrytande bok visar på sätt att leva som stärker vår läkande kraft och skapar ett långt och friskt liv. Inom oss finns en naturlig kraft som gör att vi läker och håller oss friska. Men för att vår självläkande kraft ska fungera måste vi ha tillräckligt med energi – i form av näringsrik mat, vitaminer, mineraler, motion, glädje, avkoppling och ett rikt känsloliv – som stimulerar kroppens friskprocesser. För att må bra behövs en hälsosam livstil och en helhetssyn  • denna boken ger dig bakgrund, fakta, historik och blickar framåt för att skapa ett hälsosamt samhälle mer friskhetsperspektiv. (Forum 2000)

.

e-böcker (Bladh by Bladh)

 1. 12 veckor till ett självläkande liv 2012
 2. Finn din inre styrka 2012
 3. Sluta kämpa – börja leva 2012
 4. Guldburen 2013
 5. Nya Självläkande människan
 6. Lilla boken om hälsa och välmående, 2015 (Forum)
 7. Nya sluta kämpa – börja leva

Avslappningsskiva

 • Din inre styrka Din inre kraft innehåller fem avslappningsövningar där Sanna Ehdin guidar dig på ett enkelt och behagligt sätt. Vardagen innehåller många stressmoment som splittrar oss och tar av vår kraft och energi.

.

Jag har dig som en stor hälsoguru och måbra källa, har lyssnat på dina seminarier och läst dina böcker och finner en otrolig konkret livskraft i dem. Jag vill passa på att tacka dig för att du är den du är så att jag kan vara den jag är!
Uppskattar så mycket att du delar med dig av dina erfarenheter jag växer som människa och får hjälp med att finna min inre styrka och ge näring till den! – Nettan Aromäki

.

Böcker & MediaBöcker & Media