(2/11-07) Nu när vi är inne i den mörkaste och gråaste månaden är det läge att upplysa om D-vitaminets stora positiva effekt på hälsan. För om vi inte är så lyckligt lottade att vi kan åka på en solsemester nu, så kanske sommarens förråd av D-vitamin i kroppen har sinat. Det har tyvärr negativ inverkan både på humöret och immunförsvaret, men det finns saker att göra!
Ny forskning visar att D-vitamin ger upp till 60 procent skydd mot en rad cancerformer och att personer som utvecklar cancer ofta har låga halter D-vitamin i blodet. Eftersom vi får cirka 90 procent av vårt D-vitamin förråd genom solens strålar är det alltså bra att sola (måttligt) för att fylla på med D-vitamin. Forskare rekommenderar dagligt intag av 1000 IU/dag (i kosttillskott på vintern) och det ger inga biverkningar.
Jag är ljus- och solberoende (vilket har märkts här i spalten förut!) och har sedan 20-årsåldern gått på solarium då och då på vintern för att få en ljus- och värmekick. Jag följde bara vad som kändes rätt för min kropp och sinne – och nu är det alltså vetenskapligt visat hur nyttigt det är med D-vitamin och att det lyfter humöret. Man behöver dock inte sola utan kan ta det i form av kosttillskott, men det behövs alltså en hög daglig dos för att ge effekt mot olika cancerformer – och stärka immunförsvaret.
D-vitamin är så centralt att forskare vill döpa om det till ett hormon. I News & Views har jag lagt in två artiklar av näringsmedicinare Ingrid Franzon om nya forskningsrön för D-vitamin. Den ena handlar om solkrämer, och det är inte säkert att det är bra att smörja in sig med dem eftersom de innehåller farliga kemikalier. Dessa tas upp ännu bättre när solen hettar upp huden. Det finns till och med studier som indikerar att det är all solkrämsanvändande ökat risken för hudcancer – och det är inte bra… Jag ska försöka få tag på de referenserna.
Bättre då att undvika att vara i solen två-tre timmar mitt på dagen när solen är som starkast (på sommarhalvåret eller vid solresa på vintern). Man behöver inte smörja sig utan kan skydda sig med solhatt och långärmad t-shirt eller skjorta. Jag har tidigare varit på resor nära ekvatorn där jag vistats i skuggan nästan hela tiden (eller skyddats av kläder) – och man blir brun ändå för solstrålarna reflekteras. Svårt om man reser med barn förstås, men idag finns det utmärkta heltäckande baddräkter och solkepsar som även skyddar över öronen.
Det är inte fel säsong att informera om solning och D-vitamin, för de som åkt eller åker iväg på sol- och skidsemester i vinter kan glädja sig åt en gratis dos av nyttigt D-vitamin. De som är hemma kan gå till hälsokosten och fylla på med D-vitamin i hög dos så håller ni lättare förkylningar och sjukdom stången i vinter – och håller humöret uppe!
Vilken årstid man föds påverkar mentala hälsan
Apropå detta med solen och årstider var det nyligen en intressant artikel i New Scientist där forskare funnit att det spelar roll för den mentala hälsan vilken årstid man föds. Människor som är födda på hösten har en högre sannolikhet att utveckla panikångest och drogberoende (alkohol, droger, socker etc). De som är födda sent på vintern och tidig vår har högre tendens att bli schizofrena, och födda på våren och tidig sommar har en högre andel anorexi, självmord och dyslexi. Det är resultatet av omfattande epidemiologiska studier, och nu är det inte längre en frågan om att årstiden påverkar den mentala hälsan utan om hur.
En teori är att det har just att göra med solstrålningen och moderns nivåer av D-vitamin. Neuroforskare har goda bevis för att D-vitaminbrist tidigt i livet påverkar både utvecklingen av hjärnan och beteende i vuxen ålder. Forskare vid Queensland Center for Mental Health Research i Brisbane, Australien, har funnit att råttor som inte fått D-vitamin i senare stadier av fosterutvecklingen föds med onormalt stora ventriklar (vätskefyllda håligheter) i hjärnan. Det återfinns även hos schizofrena människor. Därför är det även viktigt att äta naturligt fett och oljor så man får i sig det fettlösliga D-vitaminet.
Solljuset kan även påverka fostrets utveckling genom produktionen av melatonin. Detta hormon tillverkas av hypofysen i hjärnan och solljus stänger av produktionen. Melatonin reglerar vår sömn- och vakenhetsrytm, men det motverkar även depression. Variationer hos moderns melatoninhalt kan påverka fostrets emotionella utveckling.
Alltså är det nyttigt för havande kvinnor att fylla på med sol och naturligt dagsljus för D-vitamin och hormonproduktionen. Det är bra även innan – för både män och kvinnor – eftersom solljus gör oss mer fertila. Ah, så fiffigt naturen har inrättat det!
Ha D’gott!
Sanna
ps. Tack för alla vänliga och uppskattande mejl om nya boken!