Bättre minne?

Finns det någonting man kan göra för att få bättre minne eller åtminstone behålla det minne man har idag. Någon träning eller kostråd. Jag är 57 år.  Eva

Svar: Kostmässigt kan du se till att få i dig mat (eller tillskott) med E-vitamin, B-vitaminkomplex, fosfatidylkolin (ägg) och fosfatidylkolin, Q10 (sardiner, makrill) och omega-3 fettsyror. Undvik socker, transfetter och även vetemjöl och annat som är inflammationsframkallande. Träna minnet genom att använda det helt enkelt. Stress och bristfällig sömn försämrar även minnesfunktionen, men det är reperabelt.

Probiotika i hudvård

Hur fungerar er probiotika? Är den icke-levande och vad har den då för funktioner för huden? Eller är krämen helt utan konserveringsmedel?

Svar: Den probiotika som Dr Sannas använder är levande, och den ä också men och konserverar produkterna. Vår probiotika är alltså vårt konserveringsmedel plus en salt molekyl (alla är godkända och registrerade). Vår probiotika innehåller också peptider som hjälper till att hålla en bra fuktbalans i huden.

 

Är kokos-/kokosnötolja är samma sak?

Andrew Weil skriver i sin bok ”Ät Rätt, Ät Gott och Må Bra” från år 2000, att kokosolja är helt förkastlig ur fettsynpunkt, men läste i dagarna ett utdrag ur en tidning, Naturmedicin tror jag den heter, att kokosnötolja är jättenyttig… Har du något bra svar på detta? – Karin

Svar: läs här: Kokosolja är nyttigt

.

Ledvärk

Jag arbetar som Bowenterapeut och träffar dagligen människor med värk i leder. Vad rekommenderar du?

Svar: Värk kan bero på många olika saker. Värk i lederna kan t ex bero på glutenintolerans (erfarenhet visar att reumatiker blir bra när de tar bort gluten), nypotatis (innehåller alkaloid) eller rött kött (ger urinsyra som kan avsättas i lederna).

Om man har brunnsvatten bör man kolla ph och att det inte finns tungmetaller eller för mycket järn eftersom forskning från Kristianstads Högskola visat att dricksvatten från försurade brunnar ofta ger värk i leder och fibromyalgi. Ledvärk kan även bero på oförlösta känslor. Det finns inget enda svar, utan man får se från person till person.

Jag väljer att citera ett svar från näringsexpert Bertil Wosk på Holistic som summerar matallergi/biokemi väl: En allergisk reaktion (korsreaktion) mot något i kosten med inflammation och nedbrytning av brosk etc är nog det vanligaste. Ca/Mg kan bidra men bara trixa med mineraler brukar inte räcka. Hans erfarenhet är att om man eliminerar allergenen och hjälper upp matsmältningen som är roten till detta så brukar det fixa sig.

Följande rekommenderas:
1) Uteslut eventuell allergen
2) Hjälp tarmen med Cellenzym (matsmältningsenzymer från Holistic), eventuellt tarmbakterier (ProVitalis), L-glutamin.
3) Inflamino (Holistic) med höga doser proteaser och bromelain, curcumin, MSM och Bosellia serrata.
4) Linfröolja eller annan omega 3 – helst som fiskolja eller direkt från alger.

.

Acne

Jag är en tjej på 29 år som sedan tonåren lidit av acnepoblem, och har Roaccutan behadling och många andra medicinska behandlingar bakom mig. Inget har hjälpt mig och jag mår bara sämre och sämre. Jag har varit hos läkaren och lämnat många blodprover, men jag får aldrig någon konkret svar på varför jag skulle lida av acneproblem, det måste bero på något. Idag äter jag b5-vitaminer i mängder som jag köpt från hälsoaffär, och har hört om att zink kan vara något. Snälla hjälp mig, har stängt inne mig helt, orkar inte mer.

Svar: Acne är dels relaterat till vad man äter så sluta med all rökt mat som korv etc, ost och bröd. Det kan även vara mjölkprotein som man reagerar på. En väninna får stora finnar på halsen när hon dricker mjölk eller ost. En annan man har besvärats av finnar hela livet men det försvann när han slutade med bröd (allt gluten). Bröd främjar bildningen av sebum (talg) i huden och därmed främjas uppkomsten av finnar. Det hjälper stort att ändra kosten. Det kan även bero på infektion med staffylokocker (hudbakterier), vilket kan åtgärdas på olika sätt. God hygien och inte pilla sig i ansiktet eller på finnarna är viktigt.

Preverbala terapier

Tack för “Den självläkande människan”. Undrar vad preverbala terapier är. Exempel på detta och om man kan hitta detta i Helsingborg-Malmö-området?

Svar: Det är terapiformer där man låter kroppen och känslorna prata och inte går via orden. Målning är ett sådant där man uttrycker sig i färg och form, dansterapi och musikterapi är andra sätt och kroppsinrikad terapi enligt Downning är mycket bra. Ofta låter man det som behöver komma till uttryck visa sig först och sedan kan man sätta ord på upplevelsen – om man vill och behöver. Det kan vara skönt men behövs inte alltid. Givetvis kan man göra detta på egen hand, sätta på musik hemma och dansa runt är ett bra sätt att bli av med ilska. Men det ger oerhört mycket mer att gå till någon som dessutom är utbildad som psykoterapeut.

Om du går till en gruppbehandling, t ex har jag jag gått i dansterapi vid studiefrämjandet i Stockholm, så kolla att ledaren har både utbildning och erfarenhet. Kolla med de riksföreningar som finns efter terapeuter nära dig, som Dansterapeuterna eller Bildterapeuternas förening. Tel numret till Kroppspsykoterapi enligt Downing) är 08-650 53 10. Natur och kultur har gett ut en bok av Downing som beskriver denna terapiform.

Preverbala terapier är särskilt lämpliga för de som har lätt att intellektualisera och gömma sig bakom ordridåer – vilket är ett inlärt beteende när ens känslor inte togs emot. Dessa sätter sig då lätt i kroppen och finns kvar som spänningar tills man är redo att lyfta fram dem. Det är oerhört befriande att bli av med dem.

 

Enkla hälsorådVanliga frågor