Amalgam är ett tandlagningsmaterial som tidigare var mycket vanligt. Det består till hälften består av kvicksilver, vilket är en giftig metall för oss människor. Om metallen kommer ut i kroppen sprids den via blodet och passerar blod-hjärnbarriären i metallform. Kvicksilver lagras ofta i fettvävnad, som i buken och i hjärnan, och ställer till problem i kroppen.

En rapport från Forskningsrådsnämnden visar att människor med amalgam i tänderna exponeras för mycket högre nivåer av kvicksilver än vad som tidigare antagits, i genomsnitt 10 mikrogram kvicksilver per dygn men hos många ända upp till 100 mikrogram per dygn. Mängden kvicksilver som utsöndras är högre hos dem som tuggar tuggummi eller gnisslar tänder.

Kvicksilverjonen binder till svavelgrupper i vissa proteiner och enzymer och stör deras funktion. De kan ge besvär med matsmältningen och psyket, stör immunsystemet och kan ligga till grund för allergier och överkänslighetsreaktioner. Människor drabbas olika mycket och problemen kan visa sig först när kvicksilvret i kroppen uppnått störande halter. Studier har visat att när människor bytt ut sina amalgamfyllningar mådde åtta eller nio av tio betydligt bättre.

Jag rekommenderar att man tar bort allt amalgam (och även guld) ur tänderna.

Men det behövs effektiva skyddsåtgärder för att sanera tänderna:

  • Inta en hög dos av antioxidanter i minst en månad innan och använd en specialtandkräm som motverkar kvicksilverutsöndring.
  • Det är särskilt värdefullt att ta tillskott av selen, som skyddar mot kvicksilverförgiftning.
  • Gå endast till en tandläkare som är utbildad i kvicksilversanering eftersom det är viktigt att använda rätt skyddsåtgärder och sätta in porslin eller den bästa plastkompositen.
  • Det vanliga är att saneringen sker vid flera tillfällen, men du kan göra en engångssanering.

Att avgifta kroppen på kvicksilver kan ta från ett halvår till flera år, beroende på hur mycket som läckt till kroppen och hur hårt bundet det är i organen. Du kan snabba på avgiftningen genom att:

  • Öka ämnesomsättningen med kosttillskott.
  • Äta sådant som binder tungmetaller effektivt och för dem ur kroppen, till exempel korianderblad, alger och mat med högt svavelinnehåll (som vitlök, kött och ingefära).

.

Enkla hälsorådStärk självläkningen