Jag får en del frågor som “Varför går jag inte ner i vikt, även fast jag äter hälsosamt?” Så jag tänkte att jag skulle skriva om detta och ge dig lite tips! 🙂

Ofta antar man att om jag äter hälsosamt så kommer man automatiskt att gå ner i vikt. Tyvärr är det inte alltid så. Det kan vara frustrerande eftersom man tycker att man gör allt rätt, men man ser inget resultat.

Jag träffar många som kämpar med vikten, de hoppar på den ena dieten efter den andra. Dieter blir sällan hållbara utan det är viktigt att titta på vad varje individ behöver för att må bra och för att gå ner i vikt och få en hållbarhet.

Tyvärr pratas det sällan om en hälsosam viktnedgång. Jag brukar säga att alla dieter funkar, då de alla innehåller grönsaker som en bas, men den funkar oftast bara under en viss tid. Kroppen vill ha mer av det nyttiga och då krävs det ytterligare en växel. Kroppen stävar efter mer grönt när den får grönt helt enkelt. Sedan har vi stressen som är den största boven till att vi har svårt att gå ner i vikt.

Hur skall jag göra för att gå ner i vikt hälsosamt?

1. Lägg till mer grönsaker
Nyckeln till hälsosam kost är ett överflöd av grönsaker. Blanda färska och tillagade grönsaker och se till att tallriken fylls till minst hälften. Enligt studier vet man att fyller du upp din tallrik med minst 50% grönsaker, så minskar du radikalt på inflammationer. Du fyller magen med grönt och inte tomma kalorier. Fiber- och vattenhalten fyller dig medan andra mer mättande komponenter som fett, kolhydrater och protein hjälper dig att känna dig mätt längre. Jag föreslår att du begränsar processade livsmedel till max fyra gånger per vecka. På så vis behöver du inte helt eliminera dem, vilket kommer underlätta att det blir hållbart för dig.

2. Minska på stressen
Jag ser många kvinnor som jobbar heltid (oftast mer), är entreprenörer och samtidigt håller i gång familjen där hemma och vad allt det innebär. Mycket av ansvaret lägger vi på oss själva. När du stressar bildas det adrenalin, noradrenalin och kortisol från binjurarna. Kroppen förbereder sig för kamp och du är i en ständig flykt läge. Så klart vill kroppen inte släppa i från sig onödigt, då den tror att det ständigt är krig. Det gör att du med tiden har svårt att gå ner i vikt så länge du stressar.

Det är först när du slappnar av du kan släppa i från dig fett och slaggprodukter. Jag brukar skriva ut vila på recept med mindfullnessövningar. Jag skickar även med frågeställningar som, varför finns stressen där och hur kan du minska på den? Vem stressar du för och vad skulle hända om du slutade med det? Antagligen inte så mycket mer än att du skulle må bättre och du skulle även gå ner i vikt.

Många upplever att det blir en stress av att hitta bra mellanmål och måltider, vilket inte heller är bra för kroppen. Jag brukar säga att om du skall stressa över vilken mat du skall välja varje dag så kommer det inte göra dig hälsosammare, utan tvärt om! Stress är värre för kroppen och den kommer inte tillgodose sig den nyttiga maten då kroppen är spänd. Stress gör att du längtar efter snabba kolhydrater och socker.

Planera vad du skall äta och gör en matlista för en vecka (sätt dig 1 timmer varje söndag). Planera in vad du skall ha med dig till jobbet och vad som skall göras där hemma. Skriv ner på en lapp vad du brukar äta när du känner dig stressad eller hungrig. Dra ett streck och skriv dit ett alternativ. Exempelvis chokladbit = banan. Så varje gång du är hungrig och tänker choklad så byter du ut det mot en banan. Jag vet att det är inte lika gott, men det kommer ändra ditt tankesätt och det kommer göra att du äter nyttigare. Byt ut lite i taget i små steg. Börja med frukosten och när den sitter går du över till mellanmål osv. Glöm inte att titta på maten och undvik multitasking medan du äter.

3. Sluta att äta hela tiden
När du börjar äta hälsosammare, kan du fortfarande uppleva starka dragningar till att äta ofta och dras till det som är mer sött. Det är vanligt att ersätta skräpmat med nötter, granola och hälsosammare efterrätter. Även om dessa livsmedel fortfarande kan vara hälsosamma, är de kaloritäta och gör att du inte går ner i vikt. Ät på fasta tider och undvik fällan med hälsosamma efterrätter.

4. Ät bra fetter och överkonsumera inte
Fett spjälkar fett. Du behöver bra fetter för att gå ner i vikt. Använd fetter klokt som att ha olivolja på salladen, en avokado eller en näve nötter som mellanmål. Ät mindre portioner och lika stora och oftare, 5-6 ggr per dag.

5. Djupandning
Visste du att du lättare kan gå ner i vikt om du djupandas på rätt sätt. Oftast andas vi i brösthöjd och inte alls med magen som rekommenderas. Genom att djupandas underlättar du för alla organ att få mer näring och de kan på så sätt utföra sitt arbete bättre. Dessutom ger du alla dina celler bättre förutsättningar. Djupandas ut och in genom näsan och gör det som en träning varje dag minst 15 minuter på förmiddagen och 15 minuter på eftermiddagen. När du andas in så skall magen gå ut och tvärt om.

Att äta hälsosamt kan hjälpa dig att gå ner i vikt, bibehålla din idealvikt och förbättra din övergripande hälsa och ditt välbefinnande. Men för att lyckas med det på lång sikt är en balans viktigt. Balans är tricket för att konsekvent äta hälsosamt utan att beröva dig själv av de livsmedel du älskar.

Du har väl inte missat min nya Youtube kanal Johanna Bjurström TV! Varje måndag kommer ett nytt avsnitt! Prenumerera gärna! Gå gärna med i min Facebookgrupp som där du får massa tips på skönhet och hälsa!

Kram
Johanna – Din Hälsohero!

Din hälsoheroJohanna BjurströmKostSkönhetUtbildning