Fråga

Hej! Jag upplever att min hud tappar lystern och sin fasthet med tiden, och när jag kom över 40, så går det mycket snabbare. Vad kan jag göra för att stärka upp huden och vad kan man använda för hudvårdsprodukter?

Svar

Hej och tack för din fråga!

Man behöver tänka huden som en helhet, inifrån och ut. När vi blir äldre tappar huden sin elasticitet och mer av sitt kollagen, som behövs för stadga och fasthet. Efter 24 års ålder producerar vi mindre kollagen och man behöver stimulera till mer bildning. Det kan man göra genom att ändra sin livsstil till det bättre, genom att äta en bra kost som skyddar cellerna från att brytas ner, med mycket grönt, som innehåller antioxidanter. Även återfuktande ämnen som att äta bra fetter och att dricka mer vatten, återfuktar och gör huden mer smidig. En torr hud åldras fortare.

Stress är också något som gör att vi åldras snabbare, som också påverkar våra hormoner som i sin tur kan påverka huden negativt. Vi åldras snabbare och man kan även få akne, eksem, pigmentförändringar m.m. Därför är det viktigt med avslappningsövningar, egentid och djupandning. Det kan göra underverk på en stressad kropp och hud och gör det gärna dagligen och som en rutin.

Absolut behövs det bra hudvårdsprodukter, då huden även behöver vårdas utifrån. Men det viktiga här, är att bara använda ekologiska och naturliga hudvårdsprodukter och framför allt att det passar sin hudtyp. Därför är det alltid bra att gå till exempelvis en Advanced Skin Therapist som jag har utbildat som arbetar med huden ur ett holistiskt synsätt, inifrån och ut.