Fråga

Jag har torr hud och även väldigt torra slemhinnor, jag har försökt alla genvägar i form av Helosansalva, Repair, Havtorn, Jättenattljus och allt annat. Vad ska jag göra för att slippa det onda när jag blinkar bland annat❣️

Svar

Hej kära du!

Att vara torr är besvärligt, och särskilt när det som för dig tar sig ut i ögon och slemhinnor. Problemet är ju också att de flesta vanliga produkter man använder på huden mot torrhet innehåller alkohol – som ökar torrhet.

Inom ayurveda säger vi att alltför stor torrhet är obalans i doshan (energiprincipen) vata. Och ur ett ayurvediskt perspektiv behöver du balansera detta genom att tillföra motsatsen: Fukt och oljighet, både inifrån och utifrån. Under senhöst och vinter ökar också torrheten – jag har skrivit ett blogginlägg om det här hos Ekoappen som snart kommer att publiceras, kolla mer detaljer om detta där. Där hittar du också 6 tips på hur du balanserar vata, det vill säga minskar bland annat torrhet.

Här är några tips på hur du smörjer upp dig inifrån och ut:

  • Ät varm mat och låt den oftast vara såsig, ät gärna gröt, mustiga grytor och soppor. Tillsätt gärna extra ghi (klarifierat smör) och olja.
  • Drick mycket uppkokat och varmt vatten. Börja gärna dagen med 1 kopp varmt vatten med 1 tsk ghi (klarifierat smör) i.
  • Undvik torra livsmedel, så som hård bröd, torkad frukt och annat som knastrar.
  • Smörj in kroppen med mognad sesamolja varje morgon, duscha sedan varmt.
  • För dina torra ögon: Ta 1 droppe ghi i ögonen varje kväll vid sänggående.

 

Jag önskar dig varmt lycka till <3

Tia, ayurvedisk hälsorådgivare