Fråga

Hej,

Jag har under många år (väldigt många år) haft problem med trög tarm, kanske om jag har ”tur” tömmer en gång på tio dagar.

Senaste månaderna har jag verkligen försökt ta tag i problemet, för nu börjas det bli jobbigt på riktigt.

Jag har testat Ayurveda tabletter som Triphala och Tulsifrön, extra intag av Magnesium och rumstempererat vatten.

Jag rör på mig simmar 2-3 dgr i veckan, minst 1 tim promenad om dagen (har hund) & styrekräning ca 2 ggr/vecka, försöker även yoga 30 min på morgonen några dagar i veckan.

Sista två månaderna har jag gått över till att äta ca 60-70%vegetarisk mat, kött äter jag vilt alt eko nötkött som köpts direkt från gård, och äter jag bröd så är det hembakt eko & på surdeg.

Är det någon av er som har tips som kan putta mig i rätt riktning så skulle jag bli oerhört tacksam.

Stort tack på förhand
Maria

Svar

Hej Maria!

Det låter som att du har det vi inom ayurveda kallar för vataobalans, det vill säga att du har för mycket av doshan vata. Ett av de första och vanligaste symptomen på vataobalans är just förstoppning, men även oro/ängslan och ytlig sömn är vanliga. Kanske känner du igen de delarna också (allt hänger ju ihop)?

Triphala är superbra för att balansera matsmältningen, det är dock knepigt att rekommendera mängd när jag inte vet vilket fabrikat du tar, men du skulle kunna fortsätta äta dem och öka mängden något. Ibland kommer full effekt av dem inte förrän efter några veckor, i gengäld kan man äta triphala under lång tid. Jag använder själv i oerioder fabrikatet Organic India och då tar jag normalt två kapslar vid sänggående.

Här kommer 3 tips för att balansera vata med fokus på magen:

  1. Drick hett vatten i stället för rumstempererat. Börja dagen med en kopp hett vatten med 2 tsk ghi (klarifierat smör) för att kickstarta matsmältningen och smörja dig inifrån.
  2. Ät grytig och soppig mat, alltså mat med mycket vätska. Och ät alltid varm och väl tillagad mat.
  3. Ät och sov på regelbundna tider. All förändring tar vata ur balans, så det är viktigt att leva regelbundet så gott det går. Maten och sömnen är viktigast att hålla ordning på. 🙂

 

Jag kommer alldeles snart att lägga ut ett blogginlägg här på Ekoappen om hur du balanserar vata – vi närmar oss ju vataårstiden. Kolla det inlägget för fler tips på hur du kan balansera vata!

Varmt lycka till!

Tia