Ylva Ahlberg

Ylva är en inkännande medmänniska som trivs bäst i naturen, i mötet med andra och när hon dansar. En jordnära själ som nyfiket utforskar de olika aspekterna av att vara människa. Livscoach som för tillfället arbetstränar på företaget Medveten Hälsa som ett led i att komma tillbaka från långvarig sjukskrivning.

I sin blogg skildrar Ylva vanliga människors livsberättelser och deras perspektiv på hälsa samt skriver personliga betraktelser om sjukt & friskt och kropp & själ.

Vad är hälsa/hållbarhet för dig?
Hälsa generellt är för mig ett tillstånd där våra olika delar är i balans. Våra behov är tillgodosedda och vi upplever att vi fungerar som vi önskar. För mig är hälsa även att känna att min energi räcker till att göra det jag vill, utan att uppleva att jag hindras av kroppen/tankar/känslor. Att uppleva inre frid även när de fysiska förutsättningarna inte är optimala.

Som jag ser det föds viljan att leva hållbart ur förståelsen för att vi är delar av en helhet – en gemensam jord både bokstavligen och bildligt – som vi alla delar ansvaret för. Från den platsen vill vi vårda och värna helheten, både när det gäller hur vi konsumerar och hur vi agerar gentemot varandra.

Vad är ditt bästa hälsotips?
Fråga dig vad som är rimligt för dig att genomföra med de förutsättningar du har här och nu. Lär känna din rytm, dina behov och dina gränser – lyssna på alla dina delar. Fråga dig varför du har de mål du har – är det dina egna mål eller någon annans? Ta varje dag något steg, om än så litet, i den riktning du vill gå.

När mår du som bäst?
När jag känner att jag är i kontakt med mig själv och dem jag möter. Ordlösa stunder tillsammans med andra är bland det bästa jag vet. När vi ”förlorar oss själva” i upplevelsen – i naturen, i dansen, sången och musiken, i meditation, i uppgifter…

Hur räddar du världen lite varje dag?
Genom att, efter bästa förmåga, göra medvetna val med helhetens bästa i åtanke. Att vara närvarande i mötet med andra och se personen bakom handlingarna.

Ditt bästa pepp-tips?
Visa dig själv lika mycket medkänsla som du visar någon du håller kär.
Hitta det som just du mår bra av och gör mer av det.
Ett litet steg i din riktning är bättre än inget steg alls!