Precis som den mat som vi äter skapar vår kroppsvävnad så skapar alla sinnesintrycken våra tankar och känslor. Och alltför mycket eller fel slags intryck skapar obalans i våra tre doshor vata, pitta och kapha, och i förlängningen sjukdom! Det är alltså balans som gäller – även när det kommer till vad vi tittar, smakar och lyssnar på. 

Det fina är också att vi också kan använda våra sinnen för att väcka vår inre healer och balansera våra doshor. De fem sinnena är hörsel, smak, doft, syn och känsel och var och en av de tre doshorna kopplar till olika sinnen. Här kan du läsa om de olika sinnena, hur de påverkar våra doshor och hur du kan använda dem för att komma i balans!

Läs också: Tia Jumbes 6 ayurvediska tips för en frisk höst och vinter

Ljud – Vata

Varje ljud som vi hör orsakar en kemisk reaktion hos oss och får en fysisk effekt. Det här vet alla som jobbar med soundhealing, och att vila till sköna klanger från tibetanska singingbowls, kristallskålar, shamanska trummor eller gongar är välgörande för de allra flesta. Men bara om du tycker om klangerna. Ljud som vi uppfattar som osköna stressar oss nämligen och sätter ner vårt immunförsvar. Men all musik kan vara läkande för dig, det beror helt enkelt på om du tycker om musiken eller inte.  

Allra mest känslig för ljud är vata, det kan säkert alla vataläsare hålla med om, det är också följdaktligen vata som lättast påverkas av soundhealing. Det behöver som sagt inte vara så komplicerat: lyssna på musik du tycker om så skapar du balans i kropp och sinne.

Känsel – Vata

Beröring är fundamentalt för vår hälsa och frigör kemikalier som stärker immunförsvaret, förbättrar cirkulationen av blod och lymfvätska och också gynnar sömnen. Det är inte en slump att ayurveda håller massage varmt om hjärtat och oljemassagen abhyanga är fantastisk för alla tre doshorna! Läs mer om den här.    

Känsel är vatas domäner och vata påverkas enormt mycket av massage. Alla som domineras av vata eller har vata ur balans bör ge sig själv abhyanga dagligen. 

Läs också: Ayurvedas dagliga rutiner för balans och hälsa

Syn – Pitta

Det vi ser och tittar på har stor effekt på vårt sinne, vår kropp och våra känslor. Våldsamma filmer eller dataspel triggar stress och sänker immunförsvaret hos oss alla, medan vackra bilder frigör störtfloder av lugnande och harmoniserande hormoner. Att omge sig med vackra bilder hemma är lika viktigt för hälsan som att maten är passande.

Det är pitta som påverkas mest av synintryck. En disharmoniskt rörig omgivning påverkar pitta negativt, medan en vacker utsikt eller tavla boostar hens inre healer.

Smak – Kapha

Inom ayurveda pratar vi om de sex smakerna salt, surt, sött, kryddigt, bittert och strävt, och varje smak har en unik effekt på kropp och sinne. Genom att inkludera alla sex smakerna i varje måltid garanterar du att du får i dig alla de näringsämnen du behöver. Du håller dig också mätt och belåten längre än om någon smak saknas.

Smaksinnet kopplar till kapha och det är ingen slump att några av våra främsta kockar är just kaphadominanta! 

Jag har skrivit en hel del om smakerna och dess påverkan på oss i min bok Nystart i livet med ayurveda.   

Doft – Kapha

Doftsinnet är ett av våra mest primitiva sinnen – det är också ett av de snabbaste sätten att påverka vårt sinnestillstånd. När vi andas in en doft absorberar vi en del av dess molekyler som transporteras rakt in i det limbiska systemet, känslohjärnan, som påverkar mycket av vårt beteende. Alla andra sinnesorgan går först till talamus innan de når storhjärnan. Det här är anledningen till att aromaterapi har så kraftfull effekt på oss.  

Vilken doft som påverkar oss på vilket sätt är precis som bär det gäller ljud individuellt. Man kan säga att vissa dofter generellt är uppiggande eller lugnande, men om du inte tycker om den doften kommer den inte att ha den effekten på dig.

Kapha påverkas lättast av dofter, men generellt kan man säga att lavendel är lugnande (extra bra för vata), citron är uppiggande (extra bra för kapha) och mint är svalkande (extra bra för pitta). 

Av Tia Jumbe

Texten innehåller egen reklam.
ayurvedaTia Jumbe