Här listar vi tio tips på välsmakande och nyttiga grönsaker som går alldeles utmärkt att odla inomhus. 

1. Kruktomater 

Tomater är inte bara sprängfyllda med näring, du kan dessutom använda dem till nästan all matlagning. Att odla tomater inomhus är inte svårt, men du måste förstås välja en lite mindre tomatsort som får plats i en kruka. 

Du behöver dessutom ingen extrabelysning, så länge du ställer dem i ett fönster med mycket solljus. Ju fler soltimmar, desto bättre. Tänk bara på att mer sol också kräver mer vattning.  

Visste du att spruckna tomater är ett tecken på ojämn vattning?

2. Asiatiska kålsorter

Kål är en utmärkt grönsak som faktiskt trivs bra inomhus. Du har dessutom en rad roliga och välsmakade sorter att välja bland, så som pak choi eller tatsoi. 

Så fröerna tätt ihop eller odla varje planta separat för att få större blad. Tänk dock på att dessa kålsorter växer snabbt om de får intensivt solljus i många timmar. 

3. Örter

Örter av alla dess slag går utmärkt att odla inomhus och de sprider dessutom en härlig doft. Många av dem växer som ogräs och är därför svåra att misslyckas med. Däremot kan många örter vara känsliga mot både solljus och övervattning, så det gäller att ha känsla.

Ett tips är att ställa dem i halvskugga och göra en egen bevattningsanordning med bomullsgarn. Då lägger du ena änden i jorden och andra änden i en skål med vatten. Plantan kan sedan själv suga upp vatten när den behöver det. 

Läs också: Så kan du avkalka kaffebryggaren miljövänligt med ättika

4. Minigurka 

Minigurkor kräver växtbelysning och behöver stå på en varm plats, men är i övrigt mycket enkla att odla inomhus, även på vintern. Håll dock koll på plantorna så att de inte drabbas av angrepp. 

5. Salladslök

Salladslök gör sig utmärkt i en frisk sallad och du kan dessutom hålla igång odlingen året om, utan att behöva plantera om löken. Du väljer själv om du vill klippa av de gröna bladen eller skörda hela plantan. 

6. Groddar

Groddar är fullproppade med nyttigheter. De innehåller dessutom enzymer som underlättar matsmältningen och gör det enklare för kroppen att ta upp näringsämnen. Och de är busenkla att odla själv. 

Tänk på att köpa fröer som är anpassade för att grodda och var noggrann med att skölja dem ett par gånger per dag. 

Läs också: Så rengör du tvättmaskinen miljövänligt med ättika

7. Minipaprika

Större paprikaplantor passar bäst utomhus, men det finns mindre varianter som ger små, men otroligt välsmakande frukter. De kan ge skörd direkt i fönstret och kan med fördel sättas ut i växthuset under sommarmånaderna.

8. Vitlöksblast

Vitlök är en nyckelingrediens i många maträtter och lyckligtvis går den bra att odla även inomhus. Du kommer dock enbart att få den gröna vitlöksblasten, men det är knappast någon större förlust.

Smaken är nämligen densamma, om än något mildare, vilket gör att den går utmärkt att använda även i sallader.

9. Rädisor 

Rädisor kräver inte mycket utrymme på grund av deras ytliga rötter. Därför passar de bra att odla i krukor. De växer dessutom mycket snabbt och är inte särskilt kinkiga, vilket gör dem till av de enklaste grönsakerna för nybörjare att odla. 

10. Gröna bladgrönsaker

Slutligen har vi de gröna bladgrönsakerna som både är roliga och enkla att odla. De växer bra även inomhus, så länge du ser till att bladlössen håller sig på avstånd. Dessutom passar de bra i alla möjliga typer av sallader.

Här kan du välja mellan en rad olika sorter, exempelvis spenat och ruccola. Du kan dessutom själv välja om du skörda i ett tidigt stadie eller om du vill vänta tills grönsakerna är färdigvuxna.  

Av Elsa Larsson

grönsakerhållbarhet