I den här artikeln delar vi med oss av tio roliga och givande aktiviteter i mellandagarna som kan vara värda att testa. 

1. Kom igång med träningen 

Efter all julmat är det lätt att känna sig hängig och slö, men det är faktiskt ett alldeles ypperligt tillfälle att komma igång med träningen. Testa olika träningsformer för att se vilken som passar dig. Är det löpning, gym, yoga eller bara promenader i naturen? Experimentera dig fram för att hitta det du tycker är roligast.

2. Spel och lekar med familjen 

I mellandagarna är många lediga och därför kan det vara roligt att hitta på aktiviteter tillsammans med nära och kära. Anordna spelkvällar med knytkalas eller gå tillsammans till en fotbollsplan och lek roliga lekar. Det är lika trevligt för barn som för föräldrar. Varför inte ta med lite korv att grilla?

Läs också: Den ständiga uppkopplingen – så påverkas du

3. Gör en lista med filmer och serier du vill se

Känner du att du inte riktigt hängt med i film- och serievärlden på senaste? Gör en lista med filmer och serier du gärna vill se. Det är perfekt när du behöver inspiration för filmkvällen. Varför inte även skriva ner dina egna tankar, kommentarer och betyg, så att du kommer ihåg vilka filmer och serier som är värda att rekommendera vidare.

4. Börja planera inför det nya året 

Mellandagarna brukar vara ganska lugna, vilket ger dig gott om tid att börja planera inför det nya året. Har du några nyårslöften? Finns det något särskilt du vill åstadkomma, kanske köpa en bostad, hitta ett bra jobb eller renovera altanen? Skriv ner alla dina mål för hand. Det har nämligen visat sig öka sannolikheten att du faktiskt når dem. 

5. Skaffa en hobby

Att ha en hobby är inte bara roligt, det är ett sätt för dig att koppla av och inte bara tänka på jobb eller andra stressiga saker. 

Om du gillar att vara kreativ kanske målning, drejning eller till och med matlagning kan vara något för dig. Gillar du att röra dig kanske klättring, cykling eller vandring kanske kan passa bättre. Har du hund kanske ni kan börja på agility eller utställning tillsammans.

6. Rensa upp i hemmet

Om du vill vara extra produktiv i mellandagarna kan det vara läge att börja rensa upp i hemmet. Se över förråd, källaren, vinden, gamla lådor och garderoben. Vad behöver du ha kvar och vad kan du ge bort eller slänga?

En storrensning ger dig inte bara mer plats över i hemmet, det är också en mental aktivitet som kan få dig mer avslappnad. 

7. Utöva mindfulness 

Känner du dig fortfarande stressad även efter julen kan mindfulness vara värt att testa. Det finns mängder av guidade meditationer som kan hjälpa dig att hantera stress och oro. Med rätt verktyg kan du enklare hantera det nya årets utmaningar. 

Ta en stund för dig själv varje dag och meditera. Du kan göra det i sängen, på golvet eller varför inte i badet. Det behöver inte vara långa perioder, utan börja smått och öka på gradvis.

Läs också: 3 sätt att komma igång med yoga

8. Gör ett kostschema 

Har du alltid tänkt att du ska börja äta nyttigare? Sätt igång redan i mellandagarna! Gör ett veckoschema med nyttiga rätter som du utgår efter när du handlar. Hämta inspiration på nätet och försök gärna att äta mer vegetariskt.

Förutom att planera dina huvudmåltider kan du även lägga in mellanmål och snacks. Och när du handlar får du bara köpa det du har på listan. Det kommer dels att spara dig pengar, men också hjälpa dig att äta nyttigare. 

9. Testa på volontärarbete

Volontärarbete är en givande och viktig aktivitet att testa på i mellandagarna. Se om du kan hjälpa till på ditt lokala soppkök, donera mat eller engagera dig i andra projekt som hjälper andra. Fråga din kommun vad de behöver hjälp med. 

Du kan också organisera egna städprojekt där du tillsammans med andra städar upp i kvarteret. Eller varför inte baka dina favoritgodsaker och sälja dem på ditt lokala torg? Istället för att ta betalt ber du dina kunder att swisha pengar till valfri välgörenhetsorganisation.

10. Börja hållbarhetsplanera

Slutligen kan mellandagarna vara ett bra tillfälle att börja hållbarhetsplanera om du vill leva en grönare livsstil. Se vad du kan göra för att börja leva mer hållbart. Här är några tips:

  • Byt ut glödlamporna mot LED-lampor. 
  • Ersätt plastbehållare till mat med alternativ i glas eller rostfritt stål. 
  • Minska matsvinnet genom att planera dina inköp. 
  • Börja köp saker i storpack. 
  • Sluta handla fast fashion och börja köpa kvalitetsplagg istället. 
  • Börja kompostera. 
  • Gör en återvinningsstation i hemmet. 
  • Se om det du behöver går att köpa begagnat istället för nytt.
  • Byt ut städartiklar samt hud- och hårvård mot miljövänliga alternativ.

Av Elsa Larsson

familjelivhållbarhetjulmindfulness