1. Flygbiljetter

Flygresor står för en stor del av dagens utsläpp. Om du vill leva hållbart bör du därför försöka undvika att köpa flygbiljetter och istället välja mer miljövänliga resealternativ, exempelvis tåg. Visste du till exempel att en flygresa i snitt genererar 74 000 gånger mer koldioxidutsläpp än ett tåg? Det finns med andra ord all anledning att byta ut vingarna mot rälsen.

2. Kött

För en mer hållbar livsstil kan det vara en god idé att dra ned på köttkonsumtionen och äter mer vegetariskt. Kött, framför allt nötkött och lamm, är nämligen det livsmedel som har störst negativ miljöpåverkan.

Det bästa är att byta till en helt vegetarisk eller vegansk kost, men du kan även minska mängden kött i varje portion för att göra skillnad. När du väl köper kött bör du dessutom välja ekologiskt och KRAV-märkt kött som är bättre både ur ett etiskt och miljömässigt perspektiv.

3. Billiga kläder och prylar

Undvik att köpa prylar, kläder och skor som du egentligen inte behöver. Onödiga köp bidrar nämligen till det slit-och-släng-samhälle vi lever i idag och som belastar både natur och djur. Dina shoppingvanor har stor inverkan på klimatet och därför bör du överväga varje inköp noga.

Undvik att köpa billiga kläder som går sönder snabbt. Köp hellre lite dyrare modeller av hög kvalitet som kommer att hålla länge. Det bästa är förstås att köpa begagnat och att återanvända så mycket du kan.

Läs också: Återvunnen plast – hur bra är det egentligen för miljön?

4. Rödlistad fisk

Köp aldrig rödlistad fisk utan välj istället KRAV- eller MSC-certifierade fisk. Genom att göra det hjälper du till att minska föroreningar och överfiske i havet, vilket är viktigt för att kunna återställa världens fiskbestånd. På WWF:s hemsida hittar du en fullständig lista med rödlistade fiskarter.

5. Plast

Att plast är dåligt för miljön är de flesta medvetna om, men trots det konsumeras en enorm mängd plast varje dag. Detta bidrar till en ökning av mikroplaster i naturen. Plastpåsar, plastförpackningar och plastfolie är bara några av många produkter som du bör undvika för en hållbar livsstil.

6. Vitvaror med hög energiförbrukning

Valet av vitvaror är viktigt om du vill minska din energiförbrukning. Kylen och frysen står på dygnet runt hela året och drar därför mycket energi. Även tvättmaskinen, torktumlaren och diskmaskinen kan vara viktiga energibovar.

Moderna vitvaror är nästan alltid energieffektiva, men det kan ändå vara bra att dubbelkolla modellens energimärkning innan du köper nytt. Köp inte modeller med en energimärkning lägre än A++.

7. Ny mobil (när du redan har en som fungerar)

Att köpa en ny mobil varje gång det kommer en ny spännande modell är varken hållbart eller bra för plånboken. Mobiltelefonen och andra teknikprylar har stor miljöpåverkan och därför är det viktigt att försöka öka livslängden på din befintliga teknik.

Elavfallet är en stor miljöbov och en enda mobiltelefon orsakar hela 86 kilo avfall. Köp därför inte en ny mobil när du redan har en som fungerar.

8. Nytillverkad fossildriven bil

Bilresor är något du vill undvika om du vill leva mer hållbart. Allra helst ska du inte köpa någon bil alls, men många behöver en bil i dagens samhälle. Om du ska köpa en ny bil bör du dock välja en eldriven modell framför en fossildriven.

Det är framför allt viktigt att minska antalet korta bilresor, det vill säga körsträckor som är kortare än 5 kilometer, eftersom de släpper ut mest koldioxid per kilometer. Istället bör du cykla, åka kollektivt eller gå.

Läs också: 9 tips för en hållbar renovering

9. Cigaretter

Att rökning är dåligt för hälsan känner nog alla till, men att det även är dåligt för miljön är det färre som vet om. Tobakskonsumtionen i världen står för stora mängder koldioxidutsläpp som faktiskt motsvarar tre miljoner transatlantiska resor med flyg, enligt Läkartidningen.

Som om det inte vore nog bidrar även fimpar till nedskräpning av naturen. För en hållbar livsstil bör du fimpa cigaretten för gott.

10. Produkter som inte är certifierade

Sist men inte minst bör du undvika att köpa produkter utan miljö- eller hållbarhetscertifieringar. Det finns många olika miljömärkningar och det skiljer sig mellan olika produktkategorier. Håll utkik efter följande:

  • Svanen
  • Bra Miljöval
  • KRAV
  • Fairtrade
  • GOTS
  • EU Ecolabel / EU-lövet
  • MSC

Sammanfattning

Medveten konsumtion är avgörande för en hållbar livsstil. Vissa köp bör du helt eller delvis undvika om du vill ta vara på jordens resurser. Genom att undvika att köpa onödiga och miljöfarliga prylar samt se över kost och resvanor kan du bidra till en ljusare framtid, både för djur, natur och kommande generationer.

Av Elsa Larsson

hållbarhethållbarlivsstillivsstil