En magnesiumfattig kost och för mycket stress – det är de två vanligaste skälen till att vi svenskar lider brist på magnesium. En bra start, för dig som misstänker magnesiumbrist, är därmed att lägga om kosten. Ät mer nötter och frön, nypon, gurkmeja, baljväxter, spannmål och fullkorn för att försäkra dig om att få i dig dagsintaget av magnesium. Dessvärre är det så att maten vi äter idag inte innehåller lika mycket magnesium som den gjorde förr. Stordrift och konstgödning inom lantbruket tros nämligen ha sänkt de naturliga halterna av magnesium i maten vi äter. Många av oss äter dessutom mer halvfabrikat än förr och halvfabrikat är tyvärr ofta mer fattigt på näringsämnen och mineraler än mat lagad från grunden.
Läs också: Kollagen – hudens bästa vän
Stress en vanlig orsak till magnesiumbrist
Den andra saken du bör se över är hur du lever ditt liv. Om du är stressad är risken stor att du får brist på just magnesium vilket beror på att magnesium är en liten molekyl som man lätt kissar ut när man är stressad.
Om du har magnesiumbrist påverkas både din kropp och din hjärna. Bland annat kan nerv- och muskelfunktionen, kalciumomsättningen och omsättningen av D-vitaminet i kroppen påverkas. Mineralen är också viktig för blodtryck och blodsocker, leverns funktion, immunförsvaret, hormonsystemet och matsmältningen.
Magnesiumbrist – tecken
De vanligaste tecknen på att du har drabbats av magnesiumbrist är dessa:
- Muskelvärk och kramper
- Migrän
- Trötthet
- Orolig sömn
- Hjärtklappning
- Domningar
- Irritation och oro
- Sämre koncentrationsförmåga
- Matsmältningsproblem
- Ökad svettmängd
Läs också: 10 anledningar att välja ekologiskt
Vid allvarlig magnesiumbrist kan du också drabbas av:
- Benskörhet
- Ångest, oro, depression
- Hjärtklappning
- Njurproblem
- Astma
- Hämmad tillväxt
- Svagare tandemalj
- Sämre insulinkänslighet
Med andra ord – det finns all anledning att se över ditt intag av magnesium. När du å andra sidan har fått upp dina nivåer av mineralen, kan du glädja dig åt att magnesium faktiskt skyddar mot stressens negativa effekter.
Av Anna Holmquist
3 Comments
Hej! Hur kan jag på ett säkert sätt få reda på att jag lider av mg brist? Och hur får jag reda på att kroppen är i balans, dvs i harmoni med alla mineraler som jag behöver?
Hej Pia!
Tack för din fråga!
Vi rekommenderar dig att ta kontakt med en näringsterapeut för att se dina balanser.
Önskar dig en fin dag!
<3
Verkar intressant för mig!