Järnbrist uppkommer när din kropp inte har tillräckligt av mineralen järn. Kroppen behöver järn till flera processer som att bära runt syre med hemoglobin till mitokondrierna för att skapa energi och för att ombilda inaktiva sköldkörtelhormoner till aktiva.

När det inte finns tillräckligt med järn till dina röda blodkroppar uppstår blodbrist, eller anemi. Anemi orsakad av järnbrist är den vanligaste typen av järnbrist och den kan uppkomma på grund av:

  • Minskat intag av järn som vid vegetariskt eller vegansk kost
  • Inflammatorisk tarmsjukdom som hämmar upptaget av järn
  • Ökat behov av järn som vid graviditet
  • En stor förlust av blod som vid skada eller stora mensblödningar

Några grupper är extra känsliga än andra för att få symtom av järnbrist, även om inte alla har symtom även om de har brist:

  • Om järnbristen är särskilt svår
  • Ålder
  • Hur din hälsa är i övrigt samt
  • Hur snabbt den utvecklas

De vanligaste symtomen

1. Trötthet

När du inte har tillräckligt med syre i dina celler kommer du inte att kunna bilda energi som du ska och det gör dig naturligtvis trött. Det här är också ett av de vanligaste symtomen på anemi. Det kan vara svårt att direkt peka ut järnbrist om du känner dig trött under en period för det gör de flesta av oss ibland.

Har du järnbrist kanske du förutom tröttheten upplever svaghet, koncentrationssvårigheter eller att du känner dig tjurig.

Läs också: Utmattad? Få mer energi och livslust naturligt

2. Blekhet

Hemoglobin som järn är en viktig del av ger blodet dess röda färg och eftersom det finns där under huden kan någon som har järnbrist se blek och kall ut.

Färgen på andra delar av kroppen kan också vara blekare:

  • Nagelbädden
  • Tandkött
  • Insidan av läpparna eller nedre ögonlocket

Dra ner det nedre ögonlocket och kontrollera att färgen där är sprakande röd och inte blekröd eler gulaktig. Är den det kan det indikera järnbrist.

Även om din färg är det första en läakre tittar på vid misstänkt järnbrist ska det alltid bekräftas med ett blodprov att du har brist.  

3. Andfåddhet

Det är naturligt om det inte finns tillräckligt med syre i cellerna att du känner dig andfådd och flåsar. En backe som tidigare inte varit något problem att gå upp i kan kännas som att bestiga ett berg.

Upptäcker du att sådant som tidigare inte varit jobbigt som att gå i trappor, promenera snabbt eller klättra på en stege nu gör dig andfådd kan en möjlig orsak vara järnbrist.

4. Huvudvärk och yrsel

Särskilt hos kvinnor finns en koppling mellan järnbrist och huvudvärk. Orsaken är inte helt klarlagd.

Man tror att det kan vara på grund av att blodkärlen i hjärnan får mindre syre och därför sväller vilket orsakar smärta. Yrseln kommer sig av att blodtrycket kan sjunka vif blodbrist.

Det finns många potentiella orsaker till återkommande huvudvärk och yrsel men järnbrist är en av dem.

5. Hjärtklappningar

Om du känner av dina hjärtslag tydligt och att pulsen rusar kan en möjlig orsak vara anemi. Teorin är att när det inte finns tillräckligt med syre i blodet måste hjärtat jobba hårdare för att pumpa ut nytt blod hela tiden.

Det här är förstås en påfrestning på hjärtat och i extrema fall kan hjärtsvikt och förstorat hjärta uppkomma.

6. Torr hud, sköra naglar och skadat hår

Många med järnbrist upplever en minskad vitalitet i hud, naglar och hår. Det här beror dels på att det inte finns tillräckligt med syre för att stötta nybildning av hår och hudceller samt starka naglar.

Den andra anledningen är att järn behövs för att bilda aktiva sköldkörtelhormoner, något som är avgörande för tillväxt och hälsa av hud, naglar och hår.

Läs också: Sköldkörtelproblem och hud, hår, naglar – så får du ditt glow tillbaka

Fler vanliga symtom

Järnbrist kan ge många symtom – här är några av dem:

  • Svullen tunga och svidande slemhinnor i munnen
  • Restless legs
  • Depression
  • Sug efter särskild mat
  • Depression eller lågt humör
  • Känner dig kall med kalla händer och fötter

Om du misstänker att du har järnbrist

Tala med din läkare

Om du misstänker att du har järnbrist är det viktigt att du besöker en läkare. Anemi kan få allvarliga konsekvenser och det är avgörande att ta reda på hur det står till med järnstatus i kroppen innan du tar tillskott. Det här beror på att överflödigt järn är starkt oxidativt och kan skada vävnader och orsaka inflammation.

Ät mer näringstät mat

De flesta kan åtgärda en järnbrist enbart med kosten. Det kan kräva att du är villig att äta mer kött, vilket många inte är. Järnrika grönsaker som spenat och grönkål innehåller en typ av järn som inte tas upp så lätt av kroppen. Då kan du välja ett tillskott. Vill du öka upptaget av järn, från både grönsaker och kött, kan du äta något vitamin C-rikt i samma måltid eller ta tillskott.

Välj rätt tillskott

Järntillskott kommer i olika skepnader och du kan behöva prova dig fram. Det beror framför allt på att magen är känslig för järntillskott och det kan färga avföringen svart samt orsaka förstoppning eller sura uppstötningar.

Återigen kan du öka upptaget om du samtidigt med tillskottet tar vitamin C.

Av Katarina Fornander

Naturliga sätt att återställa järn

Octean Iron Vital –  Ett naturligt järntillskott med mild och god smak baserat på rödbeta på rödbeta, frukt och örter med B1, B2, B3, B6, B12 + C- vitamin.

Innate Iron Response – Ett järntillskott som även innehåller andra näringsämnen för optimal upptagningsförmåga av järn. Ger inte förstoppning eller magtarmbesvär.

Holistic Järn Komplex – Järn Komplex har en unik kombination av biotillgängligt, lättupptagligt järn och naturligt vitamin C från acerolabär.

Better You Premium Järn – Lättupptagliga formen järnfumarat samt vitamin C från frukten acerola och spenatextrakt. C-vitamin förbättrar upptaget av järn.

New Nordic Multivitamin Veganer och Vegetarianer – Skräddarsydd sammansättning av vitaminer och mineraler, lätta för kroppen att ta upp. Tillskott av kalcium, vitamin B12, järn och D-vitamin från växtkälla samt en rad andra näringsämnen.

anemiblekhårhudhuvudvärkJärnJärnbristnaglartröttyrsel