Som tur är finns det en del saker du kan göra för att lindra din oro. Nedan delar vi med oss av tio tips för att lindra klimatångest effektivt.

1. Agera!

Du kan lindra din klimatångest bara genom att agera och göra en aktiv förändring i din livsstil. Gör en egen återvinningsstation i hemmet, ät mer vegetariskt, ta cykeln istället för att kollektivt och skippa utlandssemestern för en hemester i Sverige. 

Det finns många klimatsmarta förändringar du kan göra redan idag. Kom ihåg att små handlingar kan göra stor skillnad i långa loppet.

2. Fokusera på nuet

Klimatångest grundar sig som tidigare nämnt i oro inför framtiden. Försök istället att fokusera på det positiva som finns här och nu. Njut av den vackra naturen, din familj och annat härligt runt omkring dig. 

Ett tips som kan hjälpa dig att uppskatta nuet och dämpa framtidsoron är att testa olika mindfulnessövningar, till exempel meditation eller yoga. 

Läs också: Hållbar utveckling – vad är det?

3. Umgås med andra som känner likadant

Du är inte ensam om att uppleva klimatångest. Sök upp andra som känner och tänker som du och engagera er tillsammans. På Facebook finns en mängd grupper vars medlemmar engagerar sig i klimatdebatten. 

4. Engagera dig i en organisation 

Gå med i en miljörörelse eller en organisation som fokuserar på miljöfrågor. Den globala klimatrörelsen Fridays for future, som startades av Greta Thunberg, har exempelvis lockats hundratusentals ungdomar att engagera sig för klimatet. 

Det finns mängder av organisationer för både barn och vuxna. Några exempel är PUSH SwedenNaturskyddsföreningen, och Greenpeace

5. Prata om hur du känner 

Det är aldrig bra att bära på oro inom sig. Även om det känns jobbigt, försök att berätta för din familj och dina vänner om hur du känner. Genom att anförtro dig till någon som står dig nära kommer det förhoppningsvis att kännas lite bättre efteråt. Kanske kommer du även upptäcka att du inte är ensam om känna som du gör.  

6. Läs på och var källkritisk

Genom att läsa på kan du bilda en uppfattning om vad du kan göra för miljön och klimatet på individnivå. På internet finns det mängder av nyttig information kring vad som är miljövänligt och vad som är skadligt. 

Det är viktigt att läsa på om miljöpåverkan, men det är minst lika viktigt att vara källkritisk när du tar del av informationen. Utgå alltid ifrån seriösa webbplatser som kan styrka sina påståenden med forskning. 

Läs också: Harnet och Jaana på Effortless living: “Var stolt över dina hållbara handlingar”

7. Koppla av

Att ständigt känna oro och ångest kan vara skadligt för kroppen och för ditt välmående. Se därför till att koppla av regelbundet, till exempel genom att utföra aktiviteter som får dig på andra tankar. Det kan till exempel vara att läsa en bok, lyssna på en podcast du gillar eller måla en tavla. 

8. Var stolt över dina känslor

Att du känner oro över klimatförändringarna innebär att du förstått allvaret i situationen. Var därför stolt över dina känslor istället för att försöka dölja dem.   

9. Gör skillnad lokalt 

Uttrycket ”många bäckar små” passar särskilt bra när det kommer till handlingar som förbättrar klimatet. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något som i slutändan kan stor skillnad. 

Det bästa sättet att bidra till ett bättre klimat är att göra skillnad lokalt. Börja med aktiviteter där du bor. Det kan exempelvis vara att anordna loppisar, genomföra namninsamlingar i kommunen eller protestera mot lokala beslut som är negativa för miljön. Kanske kan du få din lokala skola att införa fler vegetariska dagar?

10. Gå till en psykolog

Om du mår riktigt dåligt är det viktigt att du får professionell hjälp. Kontakta din skolkurator eller gå till en legitimerad psykolog. Det kan kännas skönt att prata med en utomstående person som dessutom kan erbjuda värdefulla verktyg att hantera din klimatångest.

Av Redaktionen

hållbarhetklimatklimatångest