1. 7 anledningar att äta saffran i jul
  Ingen krydda är väl så förknippad med julen som saffran. I juletider använder vi framför allt saffran i lussebullar, vilket gjort att många svenskar förknippar saffran som en julkrydda. Men i många andra länder används den flitigt i olika maträtter året om, exempelvis i paella och olika fiskrätter. 
 2. Så köper du en miljövänlig julgran – äkta eller fejk?
  Vad vore en jul utan en julgran? Men hur gör man egentligen om man vill ha en hållbar julgran i år? Det är inte alltid lätt att veta vilken typ av gran som faktiskt är bäst för miljön. Ska man välja en äkta gran eller en fejkvariant? Här berättar vi vad du bör tänka på om du vill köpa en julgran med så liten klimatpåverkan som möjligt. 
 3. 5 tips för att hålla energin hög vid julstöket
  Julen är en mysig högtid, men för många är det också en högtid förknippad med en hel del stress. Julklappar ska inhandlas, maten till julbordet ska tillagas och hemmet ska vara julstädat. Med alla dessa måsten är inte konstigt att många känner sig trötta och utmattade när julen närmar sig. 
 4. Ta hand om din julmage
  I juletider är det vanligt att få problem med magen. För mycket mat och alkohol i kombination med sena mattider och julstress kan ge en både svullen och gasig mage. Som tur är finns det flera saker du kan göra för att slippa en krånglande julmage. Läs denna artikeln för att ta reda på hur du märker att magen är i obalans och vad du kan göra åt det.
 5. God hållbar jul och ett gott miljövänligt år
  Jul och nyår är två av årets största och mest efterlängtade högtider. Men ur ett miljömässigt perspektiv är det också en av de värsta högtiderna tanke på hur mycket vi konsumerar, både i form av mat och presenter.
 6. Ge bort en hållbar julklapp
  Allt fler blir medvetna om konsumtionensamhällets påverkan på klimatet. Därför är det inte konstigt att allt fler börjar efterfråga hållbara julklappar. Att ge bort en hållbar julklapp är inte bara bättre för miljön, i många fall kan det också vara bättre för plånboken. Läs vidare för fyra bra tips på hållbara julklappar att lägga under granen i år! 
 7. Julens hälsosamma kryddor – här är de
  Dofter är våra starkaste minnen och vad framkallar väl julkänsla mer än en apelsin med nejlika eller nygräddade pepparkakor? De kryddor som används till jul är inte bara goda utan kommer med många hälsofördelar. Njut av julens smaker och var hälsosam samtidigt. 
 8. 3 recept på nyttigare julgodis⁠
  Under julen äter vi extra mycket godis och onyttigheter. Självklart går det bra att njuta av julens läckerheter, men för mycket raffinerat socker kan göra dig både trött och orkeslös. Och det är knappast något du vill vara under julen. Därför kan det vara en god idé att undvika köpt julgodis och istället baka eget. ⁠
 9. Johanna Bjurström: Veganisera julbordet- Här får du hela julens recept!
  Nu är snart julen här och som vegan så blir det alltid lite tuffare. Jag har länge varit vegan och visst kan jag bli sugen på lussebullar, sill och lax på julen. Men jag mår inte bra av det och det överväger det goda då det inte är värt att äta på grund av det. 
 10. Dr Sanna Ehdin: Hälsoråd inför Julen
  Nu på årets mörkaste tid har vi en Julmånad fylld med goda möten med traditionell mat och drycker. Gott och efterlängtat – och det är viktigt att ge tid för att njuta av detta. Genom att göra bra val så både underlättar och förbereder du din kroppen inför och under jul- och nyårshelgerna. Vilket både gör maten mer njutbar, och du får lättare att komma i balans i januari.

Av redaktionen

Julartiklar