Vi får höra om de skadliga effekterna av att sola utan solskyddsmedel och att det är det enda som kan rädda oss från att få hudcancer. Även om det givetvis är viktigt vi gör det vi kan för att undvika hudcancer, däribland även att med måtta använda solskyddsmedel, kvarstår ändå problemet att solskyddskrämer kan inge en falsk trygghetskänsla och att många krämer innehåller kemikalier.

Falsk trygghetskänsla

Man tror man kan ligga kvar mycket längre i solen än vad man egentligen borde. Men det som egentligen händer är att kroppens varningssignal på att den har fått för mycket sol, nämligen solbränna, bara blir framskjuten. Skadan är skedd, men man märker det inte.

Läs också: Allt om ekologiskt solskydd

Fulla med kemikalier

Ju högre SPF desto säkrare är man, tror många. Men högre SPF innebär också fler kemikalier. Ett solskyddsmedel på SPF 20 eller 30 räcker långt för många och håller nere kemikaliebelastningen men ger dig med känslig och ljus hy lite skydd.

Intressant är att Environmental Working Group har testat mer än 1400 solksyddskrämer och över 40% av dem blev till och med listade som potentiellt bidragande faktor till hudcancer. 13 Enligt dem var det bara ca 5% som mötte deras standard.

Många av de här kemikalierna är inte bara hormonstörande och allergiframkallande för oss människor men förstör, inte bara haven, med alla miljontals insmorda människor som hoppar i vattnet efter solandet, utan också djuren i haven.

Läs också: Solprodukter – Skönhetspanelen har valt sina favoriter

De flesta solkrämer skyddar mer mot UVB-strålning än UVA

UVB anses ofta vara den största boven som orsakar hudcancer, men faktum är att trots att både UVA och UVB har skadliga effekter är det är just UVB, som endast når oss när solen står över 45 graders vinkel, som vi behöver få i oss för att kunna producera D-vitamin. D-vitamin i sig är starkt cancerskyddande och ett mycket viktigt näringsämne för att vi ska hålla oss friska och må bra. Man behöver tack och lov inte sola väldigt länge och mycket för att kunna få i sig en lagom mängd D-vitamin. Men UVA strålarna som är starkast på morgon och kväll när solen är i lägre och även de kan ge hudproblem i längden så som rynkor men även till viss del hudcancer. Dessutom är 95% av all UV som når jorden UVA. Med tanke på detta är det viktigt att se till att solskyddsmedlet du väljer framförallt skyddar mot UVA.

Nu hoppas vi på en fin och solig sommar, som ger oss många tillfällen att ut och njuta i naturen och också lagra D-vitamin. Men se till att sola kortare stunder, inte bränna dig och inte heller förlita dig på solskyddsmedel. Om du ändå väljer att använda det, välj då hellre fysikaliska solskyddsmedel med så få farliga kemikalier som möjligt.

Detta är en sammanfattning av en längre artikel.
Läs hela artikeln här: Det långt mycket bättre solskyddet

Av Amanda M

Farorsolskydd