I den här artikeln ska vi berätta mer om varför du bör välja ekologiskt, både när det gäller din garderoben och textilier i det övriga hemmet.

1. Skadligt för miljön 

En av de starkaste argumenten till att försöka välja ekologiska kläder – och andra textilier också för den delen – är de miljöpåfrestningar som framställning av icke-ekologiska material orsakar. 

När det gäller icke-ekologiska odlingar använder många odlare konstgödning för att få större skördar. För att skydda skörden mot insektsangrepp besprutar man den med starka bekämpningsmedel. Kemikalierna i dessa medel tar dels död på alla insekter, inte bara de som faktiskt är skadliga, samtidigt som de förorenar naturen. 

Starka och miljöfarliga kemikalier används även vid behandlingen av färdiga textilier, till exempel i samband med färgning och blekning. När kemikalierna spolas ut i avloppet hamnar de ofta i vattendrag där de kan ha en förödande effekt på djurlivet. 

Läs också: Så blir du hållbar med stil

Bomull – den värsta miljöboven

Bomullen står för omkring 40 procent av världens textilfibrer och är en av de vanligaste exportprodukterna i fattiga länder. Det är dessutom den största miljöboven när det gäller framställning av textilier.

Bortsett från stora mängder bekämpningsmedel kräver bomullsodlingar även extremt mycket vatten i form av konstbevattning. Enligt Naturskyddsföreningen kräver ett kilo bomull hela 10 000 liter vatten.

Visste du att bomullsproduktionen i Gujarat använder så mycket vatten att det skulle räcka att ge 100 liter vatten per dag till 85 procent av Indiens befolkning? Detta motsvarar drygt 1,3 miljarder människor!

2. Dåliga arbetsförhållanden 

Ett område som de flesta inte tänker på i sin konsumtion är arbetarnas arbetsförhållanden. Det är långt ifrån ovanligt att företag använder sig av billig – oftast underbetald – arbetskraft för att hålla produktionskostnaderna låga och vinstmarginalerna höga. 

Arbetarna får oftast jobba i farliga miljöer och andas in en hel del kemikalier som kan förkorta deras livslängd. Dessutom är barnarbete vanligt förekommande i fattiga länder där alla familjemedlemmar måste dra sitt strå till stacken. 

Tidningen Arbetet granskade år 2015 var pengarna för en vanlig t-shirt för 99 kronor hamnade. Omkring 80 procent av summan stannade hos butikerna och modeföretaget medan fabriken tog 11 kronor. Sömmerskan fick mellan 0,50 – 3 kronor och bomullsplockaren fick nöja sig med 4 öre.

Välj BCI- eller Faritrade-bomull 

Genom att välja ekologiskt odlade kläder kan du undvika att arbetarna vistas i miljöer fulla av farliga kemikalier. Var dock medveten om att barnarbete fortfarande kan förekomma, även om själva odlingen är ekologisk. 

Om du vill vara säker på att undvika barnarbete kan leta efter:

  • Bomull från BCI (Better Cotton Initative). BCI utbildar bomullsodlare i hållbara odlingsmetoder och här ingår även krav som förhindrar barnarbete. 
  • Fairtrade-bomull. Även här ligger fokus på bomullsarbetarnas arbetsförhållanden. Bortsett från att förbjuda barnarbete ser Fairtrade till att arbetarna får ersättning och att de inte utsätts för hälsofarliga kemikalier. 

Läs också: 10 tips för en Zero waste-livsstil

3. Gifter absorberas av huden

Det är inte bara miljön och arbetarna som kan ta skada av icke-ekologiska textilier – även du som användare kan påverkas. Alla gifter som används vid framställningen (mellan 1,5 – 6,9 kg kemikalier per kilo tyg) finns nämligen kvar i kläderna du köper. 

Huden, som är kroppens största organ, absorberar dessa kemikalier som den sedan lagrar. Värst drabbade är barn eftersom de har tunnare hud än vuxna. 

Här är några textilier du bör vara extra vaksam på för att undvika giftiga ämnen:

  • Icke-ekologisk bomull, som är den mest besprutade textilen. I framställningen använder man tunga bekämpningsmedel som både är hälso- och miljöfarliga. 
  • Antibakteriella kläder. Kläder som marknadsförs som antibakteriella är sällan det. De är dessutom ofta behandlade med ämnen som kan vara farliga både för dig och naturen, till exempel silver. 
  • Impregneringar. Impregnerande medel innehåller ofta högflourerade ämnen som naturen har svårt att bryta ner och som kan vara skadliga för oss människor.  
  • Strykfria plagg. Dessa plagg är oftast behandlade med formaldehyd som dels kan vara allergiframkallande, men som också misstänks kunna orsaka cancer

Håll utkik efter GOTS-standard

Om du vill vara säker på att dina kläder och andra textilier håller måttet, både ur ett miljömässigt och socialt perspektiv, bör du alltid försöka välja GOTS-standard. 

GOTS står för Global Organic Textile Standard och är en internationell miljömärkning som visar att minst 95 procent av materialet är ekologiskt naturmaterial. Den ställer dessutom hårda krav på allt ifrån tillverkning, kemikalieanvändning, paketering och distribution till fabrikernas arbetsförhållanden.   

Sammanfattning

Att välja ekologiska produkter har för många blivit en självklarhet, framför allt när det gäller matvaror. Det få känner till är att det numera finns goda möjligheter att välja ekologiskt även när det gäller kläder och andra textilier. 

Visst kan det kännas lite i plånboken, men fördelarna med ekologiska kläder överväger nackdelarna med hästlängder. Dessutom kommer en ökad efterfrågan på miljövänliga och rättvisa produkter med största sannolikhet att pressa ner priserna.

Av redaktionen

gotshållbarhethållbarlivsstilkläder