Mandel är ett träd inom plommonsläktet som bildar stenfrukter. Inuti kärnan, i frukten finns ett frö som går under namnet mandel. I denna artikel utforskar vi 4 hälsofördelar med mandel.

Näringsämnen i mandel

Mandel är rika på flera viktiga näringsämnen så som:

  • Protein
  • Hälsosamma fetter
  • Fiber
  • Vitamin E
  • Magnesium
  • Kalium
  • Kalcium

1. Antioxidantiska egenskaper

Mandel är en utmärkt källa till antioxidanter som vitamin E. Antioxidanter skyddar dina celler från oxidativ stress, vilket kan bidra till åldrande och sjukdomar.

Läs också: Varför välja ekologiska nötter? 5 fördelar för hälsa och miljö

2. Hjärt-kärlhälsa

De hälsosamma fetterna, fibrerna och antioxidanterna i mandel har visat sig bidra till en minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar. De kan sänka dåligt kolesterol och blodtryck.

3. Benhälsa

Mandel innehåller flera mineraler som är bra för benhälsan, inklusive kalcium och magnesium. En regelbunden konsumtion av mandel kan vara ett bra sätt att skydda mot benskörhet och frakturer.

Läs också: Stora oljeguiden – Allt du behöver veta om mandelolja

4. Blodsockerreglering

Mandel har ett lågt glykemiskt index, vilket innebär att de har en liten eller ingen effekt på kroppens blodsockernivåer. Detta gör dem till ett utmärkt mellanmål för personer med diabetes eller de som vill undvika blodsockerhöjningar.

Välj ekologiska mandlar

Ekologisk Mandel innehåller inga farliga bekämpningsmedel och mer näring då den odlats i en mer näringsrik jord. Du bidrar till ett mer hållbart jordbruk och mindre bekämpningsmedel som sprids i naturen när du köper ekologisk mandel.

Några tips på hur du kan använda mandlar

Använd mandlar i sallader, grovhackade ovanpå en smoothiebowl eller på havregrynsgröten. De kan användas till att göra egen mandelmjölk. De kan också användas hackade i bakverk eller mixas med i en smoothie som en sund fettkälla.

Av Johanna Stala von Schewen

ekologisktmandelmandelmjölk