Mandel är ett träd inom plommonsläktet som bildar stenfrukter. Inuti kärnan, i frukten finns ett frö som går under namnet mandel. I denna artikel utforskar vi 4 hälsofördelar med mandel.
Näringsämnen i mandel
Mandel är rika på flera viktiga näringsämnen så som:
- Protein
- Hälsosamma fetter
- Fiber
- Vitamin E
- Magnesium
- Kalium
- Kalcium
1. Antioxidantiska egenskaper
Mandel är en utmärkt källa till antioxidanter som vitamin E. Antioxidanter skyddar dina celler från oxidativ stress, vilket kan bidra till åldrande och sjukdomar.
Läs också: Varför välja ekologiska nötter? 5 fördelar för hälsa och miljö
2. Hjärt-kärlhälsa
De hälsosamma fetterna, fibrerna och antioxidanterna i mandel har visat sig bidra till en minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar. De kan sänka dåligt kolesterol och blodtryck.
3. Benhälsa
Mandel innehåller flera mineraler som är bra för benhälsan, inklusive kalcium och magnesium. En regelbunden konsumtion av mandel kan vara ett bra sätt att skydda mot benskörhet och frakturer.
Läs också: Stora oljeguiden – Allt du behöver veta om mandelolja
4. Blodsockerreglering
Mandel har ett lågt glykemiskt index, vilket innebär att de har en liten eller ingen effekt på kroppens blodsockernivåer. Detta gör dem till ett utmärkt mellanmål för personer med diabetes eller de som vill undvika blodsockerhöjningar.
Välj ekologiska mandlar
Ekologisk Mandel innehåller inga farliga bekämpningsmedel och mer näring då den odlats i en mer näringsrik jord. Du bidrar till ett mer hållbart jordbruk och mindre bekämpningsmedel som sprids i naturen när du köper ekologisk mandel.
Några tips på hur du kan använda mandlar
Använd mandlar i sallader, grovhackade ovanpå en smoothiebowl eller på havregrynsgröten. De kan användas till att göra egen mandelmjölk. De kan också användas hackade i bakverk eller mixas med i en smoothie som en sund fettkälla.
Av Johanna Stala von Schewen
2 Comments
Hur många mandlar bör man äta?
Med vänlig hälsning, Emilia Eriksson
Hej Emilia, svårt att säga en exakt mängd men en näve om dagen kan jag rekommendera. Blötlägg de gärna minst 6 timmar innan så är det enklare för kroppen att tillgodogöra sig näringsämnena och de blir skonsammare för magen. Ha en fortsatt fin dag/ Johanna Stala, Hälso- och livsstilsterapeut.