För att förstå immunförsvarets funktion är det också viktigt att veta vad som faktiskt är sant och inte. I den här artikel slår vi hål på fyra vanliga myter om immunförsvaret en gång för alla!

1. Kallt väder gör dig sjuk

Människor blir ofta sjuka när årstiderna växlar, särskilt när det växlar åt det kalla hållet. Men är det verkligen just det kalla vädret som orsakar sjukdomen? Nej, riktigt så är det inte. Det finns förvisso en koppling mellan kalla temperaturer och sjukdom, men det sambandet är troligtvis förknippat med de beteendeförändringar som kommer med kallt väder. 

Kallt väder brukar göra att människor håller sig inomhus under en längre period. Detta leder till spridning av bakterier mellan människor som är i nära kontakt med varandra. Närheten till andra är det primära sättet för virus att spridas, oavsett utomhustemperatur. Det kan uppstå när man återvänder till skolan efter ett lov eller när du börjar på ett nytt gym. Fysisk närhet till många människor ökar chansen för att du får ett virus, oavsett om det är kallt eller varmt ute. 

En del forskning visar att kallare temperaturer kan ge en bättre livsmiljö för specifika virus. Men eftersom kallare väder för människor närmare varandra kan en nysning vara allt som krävs för att sprida en förkylning. Just temperaturförändringar är därmed bara en liten del av ekvationen. 

Läs också: 9 livsmedel som hjälper immunförsvaret

2. Att tvätta händerna dödar virus

Detta kan komma som en överraskning, men att tvätta händerna dödar faktiskt inte virus. Virus är inte levande, vilket innebär att de inte kan återskapas på egen hand. Däremot gör en handtvätt att dina händer befrias från virus på ett annat sätt. 

Tvål fäster vid membranet, alltså ytterväggen av viruset. Tvålmolekyler konkurrerar också med lipiderna i virusmembranet för att hjälpa till att bända isär viruset och göra det ofarligt. När du tvättar händerna med tvål tvättar du bokstavligen bort virus som kan göra dig sjuk. 

Men kom ihåg att torka händerna ordentligt efter tvätt, det är nämligen svårare för virus att fastna och återskapas på torra händer. 

Kort sagt – handtvätt dödar inte virus, men tar effektivt bort dem. 

3. Handdesinfektion är effektivare än handtvätt

Handtvätt med tvål och vatten är det mest effektiva sättet att förhindra spridningen av virus och bakterier. Men om handtvätt inte är tillgängligt är handsprit ett bra alternativ för renare händer. 

Till skillnad från handtvätt förstör handdesinfektion mikrober. Alkoholen i desinfektionsmedel inaktiverar virus och hindrar dem från att överföras från dina händer. Ett tips för att få ut så mycket som möjligt av din handsprit är att först försöka få bort synligt smuts och skräp från dina händer och torka dem med en servett eller trasa innan du använder handsprit. Smuts kan nämligen göra handspriten mindre effektiv. 

Läs också: Föreläsning: Sömn, hjärnan och immunförsvaret

4. Mata en förkylning, svält en feber  

Din kropp behöver tillräckligt med bränsle för att orka bekämpa infektioner av olika slag. Hur skulle det se ut om du skulle bekämpa en strid på fastande mage? Däremot finns det inte mycket bevis som visar på att fasta skulle minska feber. Faktum är att kroppens kaloribehov faktiskt ökar när du bekämpar en infektion. 

Immunförsvaret behöver energi från kosten för att kunna öka produktionen av vita blodkroppar. Ökningen av din inre kroppstemperatur ökar också din ämnesomsättning. Det betyder att du egentligen behöver fler kalorier för att orka hänga med. Men när man är sjuk har man inte alltid så stor aptit, vilket är helt normalt. Du behöver inte tvinga dig själv att äta om du inte vill. 

Oavsett om du är förkyld eller har feber är det viktigt att äta vad du kan och känner för. Många frukter, kokta grönsaker och olika typer av protein är lätta för magen och kan förse dig med viktiga näringsämnen. Du känner din kropp bäst, så ät det som känns bra!

Vad mår immunförsvaret bra av?

Vårt immunförsvar gillar regelbunden återhämtning i form av bra sömn och mycket näring i form av en varierad kost. Vill du stötta ditt immunförsvar lite extra är det också bra att se till att få i sig alla viktiga vitaminer och mineraler, exempelvis vitamin C, D och B samt mineralerna magnesium och zink. 

Att röra på sig är också viktigt för ett välfungerande immunförsvar. Träning kan inte i sig förhindra att vi ibland blir sjuka, men personer som tränar regelbundet får mindre allvarliga symtom och blir friskare snabbare. 

Av Elsa Larsson

immunförsvarmineralervirusvitaminer