Även om du inte kan stoppa plastutsläppen i våra hav på egen hand finns det flera saker du kan göra som gör en viktig skillnad. Här kommer fem tips på hur du kan vara med och minska plasterna i havet. 

1. Undvik engångsplast

Av alla 370 miljoner ton plast som produceras varje år är majoriteten engångsplast, exempelvis påsar, plastförpackningar eller sugrör. Och det är just denna plast som vanligtvis hamnar i våra världshav.

Det enklaste sättet att reducera mängden plast i haven är helt enkelt att säga nej tack till engångsplast och istället välja återanvändningsbara alternativ. Genom att berätta för företag att du gärna vill se andra alternativ än engångsplast kan du även hjälpa dem att tänka grönare i sin verksamhet.

2. Var noggrann med återvinningen

När du väl använder plast är det viktigt att du återvinner den på rätt sätt. I dagsläget återvinns faktiskt bara drygt 9 procent av all plast i världen, något som vi definitivt behöver ändra på. 

Genom att återvinna plast kan du förhindra att den hamnar i naturen där den kan göra stor skada. Dessutom minskar du mängden ny plast som sätts i omlopp. 

Tänk bara på att sortera plasten korrekt på återvinningscentralen. Det kan även vara bra att skölja ur dem, även om detta inte har någon effekt på själva återvinningsprocessen. 

Läs också: Vilka livsmedelsförpackningar är miljövänliga?

3. Organisera eller delta i gemensam städning

Ett bra sätt att minska mängden plast i haven är att förhindra att det tar sig dit från första början. Det kan du göra genom att organisera eller delta i exempelvis en strandstädning. Många kommuner i Sverige anordnar strandstädningar som allmänheten får delta i, men du kan också organisera en helt själv tillsammans med vänner och familj. 

Om du organiserar en egen strandstädning är det viktigt att du i förväg planerar hur du ska ta hand om avfallet. Ni kan antingen köra bort och återvinna det på egen hand eller be kommunen om hjälp med avfallshanteringen. 

4. Undvik produkter med microbeads

Microbeads är små plastkulor som förekommer i bland annat ansiktsskrubber, tandkrämer, duschkrämer och andra exfolierande produkter. Under de senaste åren har plastkulorna blivit ett stort miljöproblem eftersom de spolas ut i naturen via avloppet. Via våra vattendrag tar de sig vidare ut i haven där de påverkar fiskar och andra havslevande djur. 

Undvik produkter innehållande microbeads om du vill göra skillnad för våra hav. Håll utkik efter ingredienserna ”polyeten” och ”polypropen”.

Läs också: 8 viktiga varor att byta till ekologiskt

5. Stötta organisationer som arbetar mot plastföroreningar

Ett annat bra sätt att bekämpa plastutsläppen i haven är att stötta en organisation som arbetar inom detta område ekonomiskt. 

Det finns mängder av välgörenhetsorganisationer som arbetar ideellt för att reducera plasterna i havet, exempelvis 4 Ocean, Plastic Pollution Coalition och Oceanic Society. Bara en liten summa kan göra stor skillnad i det långa loppet. Kanske kan du be om donationer istället för vanliga födelsedagspresenter? 

Slutligen kan du göra skillnad bara genom att sprida ordet om den skada plastföroreningarna i havet orsakar. Idag finns det mängder av bra dokumentärer om ämnet som du kan dela med dina nära och kära för att öka medvetenhet kring detta miljöhot.

Av Elsa Larsson

hållbarhet