Nedan ger vi dig fem bra anledningar att byta ut plasten mot bambu, dels när det gäller din tandborste, men även övriga produkter.

1. Bambu växer snabbt och naturligt

Bambu är världens snabbast växande trädslag (egentligen är det ett slags gräs). Det kan nämligen växa mellan 5 – 20 cm – varje dag! I det vilda kan vissa träd växa närmare en meter på bara ett dygn.

När bambun nått sin fulla längd på cirka 30 meter sågas trädet ner och används för tillverkning av allt ifrån möbler till heminredning och skönhetsprodukter.

Med tanke på hur snabbt bambu växer finns det alltså ingen risk för att materialet ska ta slut. En annan unik egenskap är att bambun säkerställer sin egen återväxt genom sitt eget rotsystem.

2. Kräver inga bekämpnings- eller gödningsmedel

I många odlingar använder man starka bekämpningsmedel för att hjälpa växterna att stå emot angrepp från skadedjur. Så är dock inte fallet med bambu eftersom trädet kan stå emot dessa inkräktare på egen hand.

Bambu kräver heller inget gödningsmedel eftersom det klarar sig på mycket näringsfattig jord. Det sägs att bambu kan växa där inget annat växer. Vissa bambuträd växer på hela 4 000 meter höjd i Himalaya. Detta gör att växten är en viktig tillgång i fattigare länder.

Läs också: Giftfritt badrum – Torkar du dig med bekämpningsmedel?

3. Klarar sig på naturlig nederbörd

Ytterligare en viktig fördel med bambu är att trädet behöver väldigt lite vatten för att kunna växa. Medan omkring 70 procent av världens bomullsodlingar kräver konstbevattning klarar sig bambu utan problem på den naturliga nederbörden.

Bambu är nämligen vattenbärande, vilket innebär att den suger upp vatten och lagrar det i stammen. Denna egenskap gör även att bambun förbättrar jorden där den växter, något som få andra växter gör. 

4. Minskar växthusgaser

Visste du att bambuplantage faktiskt bidrar till att minska växthusgaserna? Bambu absorberar nämligen nästan fem gånger så mycket koldioxid än andra träd och producerar samtidigt nästan 35 procent mer syre.

Läs också: 5 sätt att minska ditt koldioxidavtryck

5. Hållbart och flexibelt

Sist men inte minst är bambu ett mycket hållbart och starkt material, trots sin ihåliga struktur. Den är faktiskt mycket starkare än trä och dess goda flexibilitet gör dessutom att det kan böjas mycket mer utan att gå sönder. Bambu kallas ofta för ”naturens stål”.

Tänk på detta när du köper bambu

Genom att byta ut din plasttandborste mot en bambutandborste kan du borsta tänderna med gott samvete. Bambu anses faktiskt vara en av de mest hållbara resurserna vi har.

Idag är det enkelt att få tag på tandborstar av bambu – och andra bambuprodukter också för den delen. Det gäller dock att vara lite extra vaksam när du väljer att köpa bambu.

Även om materialet i sig är betydligt mer miljövänlig än exempelvis plast och bomull finns det andra saker som kan vara bra att ta hänsyn till, till exempel:

  • Hur bambun är odlad. Bambu är den huvudsakliga födan för pandor, men normalt sett används inte pandornas naturliga miljö för odling. Det kan dock ändå vara bra att kolla upp.
  • Var bambun behandlas. Normalt sett behandlas den skördade bambun i fabriker i Kina där de anställda arbetar i dåliga förhållanden. Välj därför bambuprodukter som är rättvisemärkta
  • Håll utkik efter certifieringar. Om du har möjlighet, välj bambuprodukter märkta med Bra Miljöval, Svanen eller EU EcoLable. 

Av Elsa Larsson

BambuBambutandborsteGrön Värld