Trots att Zip Lock-påsarna löst många problem har de också skapat andra. Påsarna är dels avsedda för engångsbruk, men de är också tillverkade i plast, vilket knappast gör dem särskilt miljövänliga. Även om de förenklar förvaringen sker detta på bekostnad av djur och natur.

Som tur är finns det flera gröna alternativ till Zip Lock-påsar som är betydligt bättre för miljön. Nedan ska vi titta närmare på fem av dessa.

1. Bivaxduk

Ett utmärkt alternativ till traditionella Zip Lock-påsar och plastfolie är den innovativa och miljövänliga bivaxduken. Denna Zero Waste-duk är anpassad för förvaring av mat och den håller dessutom maten fräsch betydligt längre än en plastpåse.

Duken är helt fri från BPA, PVC och andra gifter och den går dessutom att återanvända. Det enda du behöver göra är att tvätta rent den mellan användningarna. Ytterligare en fördel är att biovaxdukarna är biologiskt nedbrytbara, så när du är klar med dem kan du bara kompostera dem.

Du hittar bivaxdukar från Venuray hos Svensk Hälsokost där du får ett 2-pack för 139 kronor. Är du ute efter ett veganskt alternativ kan dessa dukar från Tala vara ett bra val.

2. Matlåda i rostfritt stål

Matlådor i rostfritt stål är inte bara extremt hållbara och hygieniska – de är även fria från gifter och 100 procent återvinningsbara. Du kan också diska dem i maskin och till och med frysa in dem! Kort sagt är denna matlåda perfekt för dig som vill ta med dig ett mellanmål i väskan.

Läs också: 8 spara vatten-tips för badrummet

3. Förvaringspåse i silikon

Förvaringspåsar i silikon introducerades först under 2000-talet, men sedan dess har de blivit ett vanligt alternativ till Zip Lock-påsar. Fördelen med silikonpåsar är dels att de är fria från BPA och andra gifter, men framför allt att de är återanvändningsbara. Idag finns det till och med silikonpåsar som går att använda i diskmaskinen, frysen och till och med ugnen.

En av de främsta tillverkarna av förvaringspåsar i silikon idag är Stasher. Stasher erbjuder påsar i alla möjliga storlekar och färger. Som medlem i ”1% for the planet” skänker de dessutom 1 procent av sin omsättning till projekt som ska förbättra vår miljö

4. Komposterbara smörgåspåsar

Biologiskt nedbrytbara smörgåspåsar kan också vara ett bra alternativ till Zip Lock-påsar. Detta är påsar tillverkade av oblekt pappersmassa och är helt fria från klor, paraffin och annat vax. Trots det har de en naturlig fettbarriär som ser till att fett inte läcker ut ur påsen. De går dessutom att använda i mikrovågsugnen och när du är klar med dem kan du kompostera dem.

If You Care är ett företag som erbjuder komposterbara smörgåspåsar. Påsarna är dessutom FSC-certifierade, vilket innebär att de innehåller trä från hållbart förvaltade skogar. Även If You Cares förpackningar är miljövänliga – de är nämligen tillverkade av återvunnen kartong.

Läs också: 7 tips för miljövänligt hem i lägenhet

5. ChicoBag

ChicoBag är en slitstark textilpåse tillverkad av återvunna petflaskor som går utmärkt att använda för förvaring av snacks och mat. Eftersom du kan anpassa storleken på påsen passar den både mindre mellanmål, men även större smörgåsar.

Det vattentäta och fläckresistenta fodret gör påsarna enkla att rengöra och de går dessutom att tvätta i maskin. På så sätt kan du använda dem gång på gång och göra miljön en tjänst. Enligt ChicoBags hemsida ersätter en snackpåse hela 1825 stycken engångsplastpåsar!

Summering

Zip Lock-påsen må vara en klassiker, men särskilt grön är den inte. Som tur är har vi under de senaste åren uppfunnit mängder av miljövänliga alternativ som fungerar minst lika bra – om inte bättre – och som dessutom är helt Zero Waste. Så gör miljön en tjänst och börja tacka nej till Zip Lock-påsarna!

Av redaktionen

hållbarhetZip lock-påsar