Sverige är som vackrast på sommaren. Det är därför synd att resa bort just då och dessutom minskar klimatavtrycket med en lokal semester. Reser du med tåg eller på annat sätt som minskar utsläppen blir klimatavtrycket ännu mindre. Vill du upptäcka en ny favorit får du våra tips här.

1. Karatj-Råvvåive, Norrbotten – för naturen

Här hittar du ett stort område gammelskog nära fjäll, som till hälften är naturreservat. Det finns stor variation i naturen med tallskog som är flera hundra år gammal, sjöar och vattendrag, myrar, hedar och kalfjäll. Här har också många utrotningshotade arter av djur och växter en fristad.

Bonustips: Det finns tågluffarkort som gäller i hela Norrland och låter dig upptäcka mer av denna vackra landsdel.

2. Flatruet, Jämtland – för historieintresserade

Här är ett fjällområde i Jämtlandsfjällen söder om Åre. Hit åker du enkelt med bil och kan besöka samebeyn i Mittådalen. Åker du till Rudändan kan du titta på de hällmålningar våra förfäder lämnat efter sig i stort antal.

Läs mer: Johannes Cullberg: Varje gång du handlar mat gör du ett val

3. Marstrandsskärgården, Bohuslän – för variationen

Här finns något för alla. Naturälskaren kan spendera tid i skärgårdsmiljö, historieintresserade besöker Carlstens fästning, foodies kan njuta av havets skatter och den som vill slappa på spa kan ta behandlingar dagarna i ända. Och då har vi bara skrapat på ytan. Segling, krabbfiske och kulturupplevelser är annat Marsstrand erbjuder besökare.

4. Gotland  – för barnfamiljen

På Gotland får du en känsla av att vara utomlands eftersom naturen är särpräglad och har många vita sandstränder. Vara på stranden är barnens favorit och något ni kan ägna många dagar åt. Vill ni ha variation finns stenstränderna på Bungenäs, Blå lagunen, sandstränder på Fårö och oändligt fler att välja på. Sedan finns förstås spännande Lummelundagrottorna och Kneipbyn när ni vill torka mellan doppen.

Läs mer: Zero waste i köket – så lyckas du

5. Österlen – för dig som vill skippa bilen

Att resa hållbart är också att tänka på hur du tar dig mellan besöksmålen. På Österlen kan du vandra, cykla eller åka kommunalt på utflykterna. Börja dagen med en frukost på Vitemölla badhotell, ta dig därifrån till någon av alla de vackra trädgårdar som finns att besöka för en lunch i det gröna och spendera resten av dagen på stranden. Fullt möjligt även utan bil på Österlen.

Av Katarina Fornander

bohuslängotlandhemesterjämtlandnorrlandösterlenresor