Recepten är baserade på 4 portioner.

Grönkålssallad med äpplen och valnötter

Ingredienser:

  • Grönkål (4 koppar, sköljd och strimlad)
  • Äpplen (2 stycken, tärnade)
  • Valnötter (1 dl, hackade)
  • Dijonsenap (2 tsk)
  • Honung (1 msk)
  • Äppelcidervinäger (2 msk)
  • Olivolja (3 msk)
  • Salt och peppar efter smak

Gör så här:

  1. Blanda grönkål, äpplen och valnötter i en stor skål.
  2. I en separat skål, blanda dijonsenap, honung, äppelcidervinäger, olivolja, salt och peppar till dressingen.
  3. Häll dressingen över salladen och blanda väl innan servering.

Läs också: Nyttigt julgodis: 5 recept utan gluten, socker och mjölkprodukter

Janssons frestelse – glutenfri och low carb

Detta recept kommer ifrån Anna Sparre.

Ingredienser:

  • Vitkål (ca 500 g, strimlad)
  • Grönkål (ca 300 g, strimlad)
  • Gula lökar (2 stycken, skivade)
  • Ansjovisfiléer (ca 200 g)
  • Vispgrädde (3 dl)
  • Nötter (1 dl, t.ex. hasselnötter)
  • Smör

Gör så här:

  1. Skär vitkål och grönkål i strimlor. Skala löken och skär den i tunna strimlor.
  2. Smörj en ugnssäker form med smör. Varva vitkål, grönkål, lök, och ansjovis i formen.
  3. Häll över ansjovisspad efter smak och häll över vispgrädde.
  4. Finhacka nötterna i en bra mixer och strö dem överst i formen.
  5. Skär eller hyvla tunna skivor av smöret och placera dem ovanpå.
  6. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 40-60 minuter.

Rödbetssallad med apelsin och feta

Ingredienser:

  • Rödbetor (4 stycken, kokta och tärnade)
  • Apelsin (2 stycken, skalade och skivade)
  • Fetaost (1 dl, smulad)
  • Valnötter (½ dl, rostade)
  • Färsk mynta (1/4 kopp, hackad)
  • Olivolja (3 msk)
  • Balsamvinäger (2 msk)
  • Honung (1 msk)
  • Salt och peppar efter smak

Gör så här:

  1. Blanda rödbetor, apelsinskivor, fetaost, rostade valnötter och färsk mynta i en skål.
  2. I en separat skål, blanda olivolja, balsamvinäger, honung, salt och peppar till dressingen.
  3. Häll dressingen över salladen och blanda väl innan servering.

Festlig brysselkål i ugn

Även detta recept kommer från Anna Sparre.

Ingredienser:

  • Brysselkål (500 g, halverade)
  • Nötter (0,5-1 dl, t.ex. valnötter, hasselnötter eller pinjenötter)
  • Chiliflakes eller chilipulver
  • Paprikapulver
  • Balsamvinäger
  • Olivolja
  • Smör
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Dela brysselkål på mitten och lägg dem i en ugnsfast form.
  2. Salta och peppra över brysselkålen.
  3. Hyvla smör med osthyvel och placera det över brysselkålen.
  4. Hacka nötterna och fördela dem över kålen. Om möjligt, rosta nötterna i en torr panna för extra smak.
  5. Toppa med chiliflakes eller chilipulver och paprikapulver.
  6. Tillaga i ugnen vid 175 grader i ungefär 25 minuter.
  7. Ringla över lite olivolja före servering.

Läs också: 7 recept på nyttigare julgodis

Pepparkaksgröt med pekannötter och torkad frukt

Ingredienser:

  • Havregryn (2 dl)
  • Mjölk eller växtbaserat alternativ (4 dl)
  • Pepparkakskryddor (1 tsk)
  • Pekannötter (hackade – ½ dl)
  • Torkad frukt (aprikoser, tranbär – ½ dl av varje)
  • Honung eller agavesirap efter smak

Gör så här:

  1. Koka havregryn i mjölk eller växtbaserat alternativ.
  2. Tillsätt pepparkakskryddor, pekannötter och torkad frukt.
  3. Ringla över honung eller agavesirap före servering.

Denna pepparkaksgröt är en festlig och näringsrik avslutning på ditt hälsosamma julbord.

Att inkludera dessa hälsosamma alternativ på ditt julbord kommer inte bara tillfredsställa smaklökarna utan också ge en boost av näringsämnen till dina festligheter. Glöm inte att njuta av god mat, gott sällskap och en hälsosam jul!

Av redaktion

julreceptrecept