1. Plantera blommor och örter

Visste du att du kan bli av med flugor bara genom att fylla din trädgård – eller dina fönster – med vackra blommor och välsmakande örter? Några exempel på blommor och örter som flugor inte tycker om är basilika, lavendel, rosmarin, ringblomma och lagerblad. 

Här kan du alltså slå flera flugor i en smäll: du kan använda örterna i matlagningen, hålla flugorna borta och samtidigt spara pengar. 

2. Äppelcidervinäger och diskmedel

Bara genom att blanda äppelcidervinäger och diskmedel kan du skapa din helt egna flugfälla. 

Det enda behöver göra är att addera lite vinäger och några kroppar diskmedel i ett högt glas. Täck toppen på glaset med plastfolie och spänn fast det med en gummisnodd. Gör sedan små hål i plasten. 

Flugor dras till doften av vinäger och kommer att krypa igenom hålen i plasten. Och eftersom diskmedlet gör att flugorna sjunker kommer de inte att ta sig ut. 

Läs också: 7 sätt att få bort lukter ur dina kläder – utan att tvätta dem

4. Kryddnejlika 

Kryddnejlika fungerar på samma sätt som blommor och örter – lukten gör helt enkelt att flugorna inte vill komma i närheten av den. 

Kanske har du någon gång stuckit i kryddnejlikor i apelsiner under julen för att sprida en härlig doft i hemmet. Du kan göra precis samma sak – när som helst på året – för att skrämma bort flugor. Du kan dessutom använda dig av andra frukter än bara apelsin.

4. Köp en Venus flugfälla

Venus flugfälla är en köttätande växt som till en början kan se lite otäck ut, men som förstås är helt ovanlig för oss människor. När det gäller flugor är de dock inte lika ofarliga. 

Växten fångar nämligen flugor – och andra insekter också för den delen – i sina ”munnar” när de vidrör dess känselhår. I blomman finns ett enzym som sedan bryter ner fångsten inom ett par dagar.

Venus flugfälla behöver i regel ingen extra näring, framför allt om du har många flugor som den kan fånga. 

5. Testa vattenpåsar

Ett annat naturligt sätt för att bli av med flugor är att använda plastpåsar fyllda med vatten. Det må låta enkelt, men det är faktiskt en metod som visat sig fungera bra. 

Du behöver bara fylla upp genomskinliga plastpåsar, exempelvis flyspåsar, med ungefär 75 procent vatten. Knyt sedan ihop dem och häng upp dem utomhus i närheten av fönster och dörrar. 

Vattnet inuti påsen bryter solljuset, vilket skapar en optisk effekt som skrämmer bort flugorna. 

Läs också: Så rengör du tvättmaskinen miljövänligt med ättika

Hur du minskar risken att få flugor

Det bästa sättet att slippa husflugor är att försöka förebygga dem redan från början. Låt oss avsluta med fem snabba tips på vad du kan göra för att undvika att flugor installerar sig i ditt hem. 

  1. Se till att dina fönster, dörrar och ventiler är ordentligt isolerade så att flugorna inte kan krypa in. 
  2. Använd en soptunna med ett lock som sitter ordentligt. Se även till att slänga soporna så fort soptunnan är full. 
  3. Förvara mat i behållare med lock. 
  4. Lämna inte smutsig disk och matrester på diskbänken eller i diskhon. 
  5. Flugor dras till ljus, så undvik att ha lampor tända i onödan.

Av Elsa Larsson

Flugorhållbarhet