Det finns dock en del saker du kan göra för att få ut så mycket av din skönhetssömn som möjligt. Här är fem enkla skönhetsknep som verkar när du sover. 

1. Applicera en nattmask 

Sömnen spelar en viktig roll när det kommer till din hud. Det är nämligen då cellerna förnyar sig för att reparera mikroskopiska skador. Men under natten förlorar huden mycket fukt, vilket gör att den måste arbeta hårdare för att hålla igång cellförnyelsen.  

För att hjälpa huden liten på traven kan det vara en god idé att applicera en nattmask innan du går och lägger dig. Detta är särskilt formulerade ansiktsmasker som är anpassade för att stötta hudens förnyelseprocess och ge rikligt med fukt. 

Använd gärna en nattmask mellan 2 – 3 gånger i veckan för att hålla huden fräsch och minska risken för rynkor. 

2. Sov med en hårinpackning

Även håret kan behöva lite extra omtanke och näring för att bibehålla sin mjukhet och glans. Lyckligtvis finns det även nattmasker och inpackningar för hår som kan vara värda att testa när du sover. 

Applicera nattmasken innan du går och lägger dig och låt den verka under natten. Vissa varianter torkar in i håret och behöver inte ens tvättas ur på morgonen. Perfekt om du har bråttom!

Om håret känns torrt eller frissigt kan du också använda vanlig kokos- eller mandelolja. Massera in oljan i topparna och låt det sitta i när du sover. Sov gärna med en handduk på kudden så du slipper fläckar och balsamera noggrant dagen efter. 

Läs också: Hårkit – Skönhetspanelen har valt sina favoriter

3. Locka håret under natten

Ett utmärkt skönhetsknep för dig som gillar att locka håret är att testa så kallade ”heatless curls”. Gör så här: 

  1. Använd ett tjockare tygband, exempelvis ett midjeband till en morgonrock, och placera den mitt på huvudet. Låt ändarna hänga ner över varje öra. 
  2. Börja uppifrån vid benan och ta en bit hår från framsidan av ansiktet. För den sedan bakåt och över bandet. 
  3. Runda bandet så att hårslingan är tillbaka på framsidan. 
  4. Ta med ytterligare lite hår och upprepa.
  5. Arbeta dig neråt och när du har virat allt hår kring bandet fäster du det med en snodd. 
  6. När du vaknar morgonen efter lossar du försiktigt lockarna och tar bort bandet. Spraya gärna med lite hårspray för bästa hållbarhet. 

Tänk på att håret bör vara helt torrt när du virar det kring bandet, men spraya gärna lite vatten när du är klar. 

4. Återfukta händerna 

Om du har torra händer kan det vara utmärkt att ge dem lite extra omtanke under natten. När du går och lägger dig behöver du trots allt inte tänka på att ta tag i andra uppgifter, utan du kan låta händerna vila. 

Applicera en fet och naturlig handkräm, gärna innehållande kokosolja, sheasmör, bivax eller aloe vera, innan du går och lägger dig. Massera in den ordentligt och passa på att ge dig själv en skön handmassage. 

Läs också: Hur du förvandlar fast tvål till handtvål

5. Fotmask under natten

Fötterna utsätts för enorma belastningar varje dag, då de trots allt bär upp hela din kroppsvikt – varje dag. De spenderar dessutom stora delar av dagen instängda i skor, så det är inte så konstigt att de behöver lite extra ompyssling. Och när du sover är ett perfekt tillfälle. 

Idag finns det många olika fotmasker som går att använda under natten. Vissa behöver du skölja av morgonen efter, medan andra absorberas in i huden. Sov gärna med strumpor så att du inte får fläckar på lakanen.  

Av Elsa Larsson

HårinpackningNattmaskskönhetSkönhetsknep