Nyckeln till hållbar hygien är främst att välja bionedbrytningsbara, vattensnåla, plastfria och återvinningsbara alternativ. Här får du tips på när du kan göra bättre val när det gäller badrumsprodukter.

1. Minska på vattenförbrukningen

Klassikerna att byta till snålspolande duschmunstycke, duscha kortare tid och undvika att bada för att tvätta dig har du säkert hört. Men har du tänkt på att det också finns vatten i hygien- och skönhetsprodukter vi köper? Oljor och fasta tvålar är exempel på produkter som skippat att tillsätta vatten.

2. Byt till återanvändningsbart

Tvättlappar för barn eller pads för sminkborttagning kan snabbt bli en stor mängd material som bara förbrukas. Väljer du att tvätta barnrumpan med ljummet vatten och en handduk kan du tvätta handduken om och om igen. För sminkborttagning finns pads i ekologisk bomull, när de använts lägger du dem i en påse för underkläder och tvättar i maskin. Kika runt i badrummet och se vad du mer kan byta ut.

Läs mer: Hållbar med stil

3. Använd färre produkter

Vi har ett serum, en nattkräm, en olja och så vidare. Du behöver ofta inte så många produkter, utan kan klara dig utmärkt med några få utvalda. Loelles grundare beskriver effektiv hudvård i tre steg: hydrolat eller ansiktsvatten som balanserar pH och återfuktar den, en olja som kapslar in fukten samt en mild tvål för rengöring.

4. Välj ekologiskt och naturligt

Låt de produkter du faktiskt köper vara gjorda på bra råvaror. Mikroplaster och hormonstörande ämnen är alltför vanliga i våra badrumsprodukter idag. Väljer du naturliga råvaror, se till att de är från en hållbar källa. Vissa råvaror odlas och skördas på sådant sätt att de, även om de är skonsamma mot huden, knappast är det mot producenter eller natur.

5. Skippa onödiga förpackningar (särskilt plast)

Förmodligen tänker vi mer på att innehållet i en produkt ska vara miljövänligt och skonsamt för huden. Men förpackningen räknas också. Välj produkter som har så lite förpackning som möjligt och undvik plast. En tvål behöver inte vara inlindad i plastfolie, en etikett i papper funkar lika bra. Burkar kan vara i glas, metall och gärna återfyllnadsbara.

Läs mer: Tony Irving – Därför bytte jag ut botox mot ekologiskt

Bonustips: Gör en egen skönhetsprodukt

Hur skonsam själva produkten och förpackningen än är för miljön har de fortfarande en påverkan på grund av transport och produktion. En scrub är något de flesta har alla ingredienser hemma för att göra själv.

4,5 dl socker

4 msk kokosolja

(om du har: några droppar eterisk olja eller annat som doftsätter scruben)

Lägg i en burk med tättslutande lock och förvara i badrummet. 

Av: Katarina Fornander

badrumhållbarhetskönhet