Berätta lite om dig själv, vem är du och vad gör du?

Jag är immunolog med en doktorsgrad i Bioteknik från Lunds universitet, och min grundutbildning var 13 år inom det akademiska med biomedicinsk forskning varav de sista tre åren var på prestigefyllda Scripps Research Institute i La Jolla. Kalifornien. Där återupptog jag meditationen jag börjat med 15 år gammal och fick ett stort personligt uppvaknande, min andra födelse, som gjorde att jag 31 år gammal helt ändrade jag inriktning och bytte över till att studera och främja frisksidan – vår naturliga och medfödda självläkning.

De senaste 31 åren har jag ägnat år att forska på och förstå självläkningen och helhetshälsa, vad det är som gör att vi läker på djupet och ibland mot alla odds. Vilka krafter styr och vad påverkar det positivt eller negativt. Jag har summerat detta i 16 hälsoböcker som sålt i 1,1 miljoner i tio länder. Den senaste boken ”Sannas Fastebok” är den viktigaste. Därför att vattenfasta är all självläknings Drottning! Utan vatten inget liv, och vatten är den ultimata medicinen –endast när all föda tas bort aktiveras magiska reparations- och läkningsmekanismer.

Vad är aktuellt hos dig just nu?

Vad gör jag nu? Sommaren 2021 startade en helt ny web-utbildning till Fasteterapeut som troligen är unik i världen! Jag utvecklade den tillsammans med Holistic Health Academy, och över 100 har gått utbildningen och den har blivit mycket uppskattad. Varje vecka träffar jag studenterna i en timmes Q&A på zoom och en gång i månaden är det stormöte med de examinerade Fasteterapeuterna. Vi stämmer av, de delar sina erfarenheter av klienter och fastegrupper och jag berättar om mina senaste fynd och protokoll.

Jag ser så fram emot att medverka i en Retreat den 21–23 april med en föreläsning “Fasta med Dr Sanna – 7 steg till optimal hälsa och vitalitet” och väldigt roligt att dela det allra senaste med en mindre grupp. På söndag förmiddag ger jag workshopen “Blissfull mind-metoden och guidad meditation”, det blir en garanterat skön upplevelse. De som vill kan pröva en enklare tarmflush söndag morgon innan workshopen.

 • Retreaten arrangeras av Ekoappen och den kunnige funktionsmedicinaren Peter Wilhelmsson föreläser också. Plats är Framgångsgården nära Rejmyre två timmar söder om Stockholm. Info och bokning här – och med koden sanna3000 får ni 3000 kr i rabatt! 
 •  Uppdaterar om fasta: Sedan boken kom ut i augusti 2021 har jag forskat fram flera nya, mycket effektiva protokoll och sammanställer dem för en publik till nytt material. Det blir först en ljudbok om fasta, sen e-bok, webföreläsningar samt instruktionsvideos för mina olika nya protokoll under 2023. Nästa steg är att översätta till engelska.
 •  Instruktionsvideos: Jag släppte just min första på 17 min för min Blissful Body-metod. Den tar bara 3 minuter att göra och gör att du lämnar stress, oro, rädsla, ångest och negativa tankar bakom dig direkt och skiftar själv över i inre frid i lugn och ro-kroppen – Bliss-kroppen. Upprepad träning varje dag rewire din hjärna till lugnare, mer positiv och kreativ, samt därmed högre funktion. Länk: 
 •  Social media och bloggar, delar ofta på och når ca 3-400 000 i månaden på minst sex kanaler.

Varför är just fasta ett så kraftfullt verktyg?

 • Vi kan inte äta oss friska
 • Tvärtemot vad vi tror: så är att äta för mycket och ofta, orsak till att vi åldras fortare och går upp i vikt. Det är mycket skadligt för hälsan, psyket och livslängden.
 • Vi behöver vattenfasta med jämna mellanrum för att hålla oss friska och vitala

Jag rekommenderar inte juice- och buljongfasta för det är kalorirestriktion, dvs bantning och bra för anti-inflammation. Det kraftfullaste verktyget är vattenfasta, för endast det ger djup rening och avgiftning (detox) av hela kroppen, eftersom följande centrala processer aktiveras: autofagi (självrening), stamcellsbildning, produktion av tillväxthormoner; growth hormon (GH och NGF).

Fasta är ett hett forskningsområde och vattenfasta:

 • ger din kropp en nödvändig vila och kalibrering!
 • stabiliserar blodsocker och insulin
 • underlättar viktminskning. 
 • ökar mental skärpa och minne 
 • är föryngrande, aktiverar självläkningen

Jag postulerar att inom tre år fastar alla! 

De topp tre är: Födofasta, Periodisk fasta och vattenfasta.

Du ska ju föreläsa på Ekoappen Retreat som är den 21/4-23/4. Vad handlar din föreläsning om?

Den heter “Fasta med Dr Sanna – 7 steg till optimal hälsa och vitalitet” och utgår från de sju effektiva metoder och protokoll som jag tagit fram runt vattenfasta för att få maximal rensning och läkning på kort tid. Jag har utvecklat en VASS – vattenfasta Sanna special som ger motsvarande 3-4 dagars vattenfasta på 1,5 dygn. 

Jag talar om fördelarna med vattenfasta:

 • Autofagin vad är det och hur den blir extremt effektiv – med maximal storstädning och utrensning av dysfunktionella och toxiska proteiner och bakterierester. 
 • Tillväxthormoner produceras inklusive för hjärnan (nerverna, NGF)
 • Stamceller aktiveras så att organ kan repareras fullt ut
 • Blodtrycket sänks – utmärkt för dem som har högt blodtryck. Ingen förändring om man redan har lågt blodtryck, som jag har – utan bara positivt. 
 • Oxidativ stress minskar i kroppen, tack vare aktiverad produktion av skyddande enzymer (som SOD2 och katalas). Minskad oxidativ stress kan ta bort kronisk inflammation – för att reaktivt syre (ROS) sköljs ur kroppen. 
 • Leptin och insulinkänsligheten förbättras så det blir lättare att känna sig mätt. Leptin är ett hormon som signalerar mättnad, och insulin är ett hormon som ansvarar för uppbyggnad av muskler, glykogen i levern (reservenergi) och kroppsfett. 
 • Hämmar gener och proteiner som kontrollerar celldelning. Lägre celldelning betyder färre slumpvisa DNA-mutationer, vilket resulterar i både lägre risk för cancer och mindre ackumulering av åldriga, skröpliga celler. 
 • Aktiverar apoptos som rensar ut okontrollerat celltillväxt samt celler med skadad DNA, så att den inte förs vidare till nya celler.

”Fasta är det största botemedlet, den inre läkaren.”

–Paracelsus,schweiziskläkare och föregångsman inom medicinen på 1500-talet.

Vad är ditt bästa hälsotips?

Det blir tre punkter på samma Sanna-hälsotips:

 • Ta bara in positivt på morgonen inklusive att ladda ditt sinne med positivt mind-set. 
 • Sätt intentionen för dagen innan du stiger ur sängen, som idag satte jag ”produktiv, glad och social” och stämde bra för hade två zoom-möten och flera interaktioner och nätverkande – plus var produktiv. 
 • Le, sjung, dansa och skratta ofta! Går inte vara sur, stressad eller spänd då! 

Köp din biljett och läs mer här

Din investering i dig själv är 6 990 kr och i priset ingår:

♥ Två middagar
♥ Tre luncher
♥ Två frukostar
♥ Två övernattningar i delat rum
♥ Alla föreläsningar och workshops
♥ Tillgång till kaffe, the och frukt
♥ Välfylld goodiebag värd minst 2000 kr.

Delbetalning med Klarna är möjlig!

Med koden sanna3000 får ni 3000 kr i rabatt! 

Missade du en retreat?

Se alla våra kommande retreats här.

Av redaktionen

Ekoappen retreatfastaIntervjuretreatSanna Ehdin