I den här artikeln kan du läsa mer om olika tecken på inflammation, vad som orsakar det och vad du själv kan göra för att förebygga inflammationer.

5 tecken på inflammation

Kroppen kan reagera på olika sätt vid en inflammation, men fem vanliga tecken är:

  • Rodnad
  • Svullnad
  • Smärta
  • Feber
  • Funktionsnedsättning

Inflammation behöver inte nödvändigtvis vara dåligt för kroppen. Det är en viktig del av immunförsvaret, exempelvis vid skador.

När kroppen skadas aktiveras den inflammatoriska processen och mer blod strömmar ut i blodkärlen för att reparera skadan och angreppet i vävnaden. Detta är en del av kroppens naturliga försvar som behövs för att läka skador.

Akut eller kronisk inflammation?
 

Det är samtidigt viktigt att skilja på akut och kronisk inflammation. Ovanstående symptom och process kallas för akut inflammation. Det är främst den kroniska inflammationen som orsakar skador i kroppen och därför är det viktigt att förstå skillnaderna mellan dessa.

Tecken på kronisk inflammation är mer diffusa än de tidigare nämnda fem symtomen. Kronisk inflammation, som även kallas för tyst inflammation, kan vara svår att upptäcka. I vissa fall kan de till och med pågå i flera år innan den visar sig.

Kronisk inflammation kan bland annat ge följande symptom:

  • Trötthet
  • Smärta och värk
  • Sömnsvårigheter
  • Hudproblem, exempelvis acne och rodnader
  • Humörsvängningar och nedstämdhet

Orsaker till inflammation

En akut inflammation uppstår vanligtvis på grund av en skada eller ett angrepp, exempelvis allergier, infektioner och sårskador. När det gäller kronisk inflammation finns det många olika riskfaktorer, bland annat:

  • Obalans i tarmfloran samt ohälsosam kost
  • Övervikt
  • Stress
  • Sömnproblem
  • Kemikalier

Vad du kan göra för att dämpa och förebygga

Hur du bäst behandlar en inflammation beror på vilken typ av inflammation du har. Inflammationer som orsakas av bakterier behandlas vanligtvis med antibiotika medan inflammationer som orsakas av virus går vanligtvis över av sig själva.

Om inflammationen är akut i form av sår, bölder eller värk och svullnad kan du behöva uppsöka läkare. Det finns flera läkemedel och behandling som kan dämpa svullnad och värk.

När det kommer till kronisk inflammation är det framför allt viktigt att förebygga. Det finns flera livsstilsförändringar som du kan göra för att stärka immunförsvaret och på så sätt minska risken att bli sjuk.

Ät nyttigare kost

Nyttig och antiinflammatorisk kost kan balansera tarmfloran och på så sätt stärka immunförsvaret. Undvik socker, onyttiga fetter, snabbmat, raffinerade kolhydrater och andra onyttigheter.

Försök istället att äta mer av frukt och grönt, baljväxter och nyttiga fetter från exempelvis avokado och nötter. Den typen av mat gör att din mage är i bättre balans. Dessutom innehåller den många vitaminer och antioxidanter som skyddar kroppen mot inflammationer. Även mjölksyrebakterier och fibrer är bra för att stärka tarmfloran.

Läs också: Därför behöver din kropp Omega-3

Motionera mera

Att motion är viktigt för hälsan vet nog de flesta, men det kan även minska risken för inflammation. Så lite som 30 minuters motion varje dag minskar risken för övervikt, vilket är en riskfaktor som kan orsaka inflammation. Det är även bra för tarmfloran att motionera regelbundet.

Förbättra din sömn

Sömn är en annan faktor som kan minska risken för inflammation. När du sover ger du nämligen kroppen möjlighet att återhämta sig och reparera sig från dagen. Det bästa är om du kan ha regelbundna sömntider och sova cirka 7-8 timmar per dag.

Läs också: Kan smörsyran hjälpa vid IBS?

Stressa mindre

Långvarig stress påverkar hälsan negativt och bör därför undvikas. Stress kan dessutom ge sömnproblem, vilket ökar risken för inflammation i kroppen ytterligare. Dessutom kan cytokiner, en form av inflammatoriska proteiner, frisättas i kroppen vid hög stress.

Av Elsa Larsson

inflammation