Njurarna har en viktig roll i att upprätthålla pH-balansen i kroppen. Bland annat tillverkar de bikarbonat som är bra på att neutralisera sura ämnen. Kroppen är otroligt bra på att hålla pH inom rätt intervall eftersom det är helt livsnödvändigt för oss. Det kan ändå finnas hälsofördelar av att stötta med basiska ämnen som bikarbonat. 

1. Starkare och snabbare 

Har du blivit tvingad att sluta träna för att musklerna bränner av mjölksyra? Bikarbonat kan vara ett effektivt sätt att bli av med sura muskler och kunna prestera bättre. Ibland hinner inte njurarna med att bilda tillräckligt mycket bikarbonat, intensiv träning är ett sådant exempel. Flera studier har tittat på möjligheten att tillföra bikarbonat utifrån och sett att det kan höja prestationen vid träning och tävling. 

Prova att ta 200 till 300 mg per kilo som en engångsdos 60 till 90 minuter innan ett pass när du vanligtvis får mjölksyra. Börja försiktigt eftersom bikarbonat kan ge symtom från mag-tarmkanalen. 

Läs också: Därför ska du starta dagen med citronvatten

2. Minska sura ämnen från kost och åldrande

En hel del av maten vi äter är försurande. Kött innehåller svavel och läsk kan innehålla fosfor som båda är försurande. Vi behöver salt men för mycket kan hindra njurarna från att utsöndra syror. Brist på frukt och grönt i kosten gör att vi inte får i oss basiska ämnen. När vi blir äldre får vi lättare försurning. En dos om 5 gram kaliumvätebonat per dag kunde dämpa effekten av felaktig kost och ålder på försurning i kroppen.

3. Avlasta binjurarna

Många av oss har binjurar som får jobba hårt. Deadlines, sömnlöshet och sjuka anhöriga är alla exempel på sådant som får binjurarnas främsta hormon kortisol att skjuta i höjden. Får de inte avlastning emellanåt riskerar de med tiden att fungera sämre vilket kan göra oss trötta och orkeslösa. När bikarbonat sjunker i blodet leder det till frisättning av kortisol. Därför kan det avlasta binjurarna att se till att du har tillräckliga nivåer av bikarbonat.

Läs också: 5 anledningar att frossa i vattenmelon

4. Höja ämnesomsättningen

Bikarbonat kan höja mängden ketoner i blodet och öka fettförbränningen. Ketoner bildas från fett och är en snabb källa till energi, hjärnan kan utnyttja ketoner bra för sitt arbete. Ketoner kan också underlätta att hålla en jämn energinivå. Dessutom kan man vid intag av bikarbonat mäta en höjning av ämnesomsättningen, vanligen mellan 6 och 12 procent. 

5. Kan höja effekt av cancerbehandling

Bikarbonat kan inte bota cancer men det finns indikationer på att det kan vara ett tillägg vid vissa cancerbehandlingar. Bikarbonat har i studier kunnat påverka processer i celler som är centrala för cancertillväxt men många fler undersökningar behövs innan dess roll som behandling är klarlagd. Diskutera med din läkare om du kan ha nytta av bikarbonat vid cancerbehandling. 

Av Katarina Fornander

Källa: https://examine.com/supplements/sodium-bicarbonate/,Gordon I. Smith, Asker E. Jeukendrup, Derek Ball, Sodium Acetate Induces a Metabolic Alkalosis but Not the Increase in Fatty Acid Oxidation Observed Following Bicarbonate Ingestion in Humans, The Journal of Nutrition, Volume 137, Issue 7, July 2007, Pages 1750–1756, ,Walton ZE, Patel CH, Brooks RC, et al. Acid Suspends the Circadian Clock in Hypoxia through Inhibition of mTOR. Cell. 2018;174(1):72‐87.e32.
bikarbonat