Om du vill vårstäda på ett miljövänligt sätt är det viktigt att du tittar på innehållet i rengöringsprodukterna för att undvika giftiga kemikalier. Nedan ger vi dig våra bästa tips för att städa ut vintern på ett naturligt, men effektivt sätt.

1. Välj miljömärkta städprodukter

Många diskmedel och rengöringsprodukter luktar fräscht, men innehåller tyvärr ofta en rad ämnen som kan vara skadliga för miljön. 

För att försäkra dig om att produkterna inte skadar naturen eller hälsan bör du därför välja miljömärkta städmedel. Bra Miljöval och Svanen är två vanliga miljömärkningar som garanterar att produkterna uppfyller stränga kriterier. Bland annat får de inte innehålla kemikalier som kan skada din hälsa eller för miljön. 

Läs också: Gröna rum: Så kemikaliebantar du köket

2. Undvik klorin

Klorin är ett effektivt ämne som snabbt tar bort smuts. Ämnet används bland annat för blekning, rengöring av badrum och för att döda bakterier. Klorin finns i många starka rengöringsprodukter, men kan vara giftigt för vattenlevande organismer och även skadligt för människors hälsa. 

Det är till exempel farligt att andas in ångorna från rengöringsprodukter innehållande klorin och särskilt hälsofarligt kan det vara om du blandar klorin med andra rengöringsprodukter. Detta eftersom det kan bildas klorgas som irriterar slemhinnorna och som i värsta fall orsaka andnöd samt skador på lungorna.

Extra viktigt är det att undvika klorin om du har barn eller husdjur i hemmet. Skulle de råka få i sig ämnet måste du uppsöka läkare eller veterinär så fort som möjligt. 

Om du vill städa huset på ett mer naturligt sätt rekommenderar vi att du byter ut klorin mot mer miljösmarta alternativ, till exempel miljömärkt bleksalt.

3. Dammsug innan du våttorkar golven

För att städa mer miljövänligt bör du alltid dammsuga innan du våttorkar golven. Dammet och smutsen kan nämligen innehålla nämligen miljögifter från plastprodukter. 

Om du moppar upp dessa gifter åker de ut i avloppet och därefter till reningsverken som inte är utrustade för denna typ av ämnen. Detta resulterar i att gifterna istället hamnar i naturen. 

Genom att dammsuga innan du våttorkar ser du till att ämnena försvinner vid förbränningen istället för att skada naturen.

Läs också: Ekologiskt tvättmedel – 5 tips för att tvätta grönare

4. Använd miljömärkt såpa

Miljövänlig såpa är en multifunktionell rengöringsprodukt som kan användas till mycket. Såpa är ett naturligt rengöringsmedel som bland annat kan framställas av tallolja. Medlet är fritt från konserveringsmedel och flera varianter är helt biologiskt nedbrytbara.

Såpa kan bland annat användas för ta bort smuts från diskbänkar, rengöra fläckar på spisen och ta bort brända fläckar i ugnen. Det är även en effektiv rengöringsprodukt för att få bort brända matrester i kastrullerna. 

Ytterligare en fördel med såpa är att det är skonsamt mot underlaget. Om du till exempel ska göra rent trägolv är såpa det bästa alternativet. 

5. Städa med produkter från skafferiet

Sist men inte minst vill vi passa på att tipsa om några husmorstips som är både miljövänliga och snälla mot plånboken. Det finns många produkter i skafferiet som rengör minst lika effektivt som dyra rengöringsmedel, trots att de är helt fria från kemikalier. Här kommer några exempel:

  • Bakpulver är en magisk ingrediens som bland annat kan användas för att rengöra spisen. Strö bakpulver och ättika på fläckarna och vänta tills det bubblat klart. Torka av blandningen och skölj därefter med vatten. Du kan även använda bitsocker med lite vatten för att skrapa bort fastbrända rester.
  • Citron ger en fräsch doft och kan bland annat användas för att rengöra mikrovågsugnen och badrummet. 
  • Ättika är bakteriedödande och tar bort dålig lukt, vilket gör den till en effektiv städingrediens. Den passar framför allt för att ta bort avlagringar på kranar och badkar. Tänk på att ättika dock kan vara frätande på hud och vissa underlag, exempelvis marmor. 

Av redaktionen

ättikabikarbonathållbarhetstädning