En av de största miljöbovarna när det gäller kaffe är de populära kaffekapslarna. Även om det idag finns kapslar tillverkade av miljövänligare material har varje kaffekopp ändå en egen förpackning.

I den här artikeln ska vi titta närmare på hur du kan göra dina kaffevanor lite miljövänligare. Vi tipsar även om fem sätt för att göra Zero waste-kaffe.

Kapslar vs bryggkaffe – Vad är grönast?

Det råder lite skilda meningar gällande vilken typ av kaffe som egentligen är mest miljövänligt – bryggkaffe eller kaffekapslar. Vissa lägger fokus på förpackningarna och transporterna, medan andra menar att själva tillverkningsprocessen spelar störst roll.

Kaffekapslar kräver normalt sett en mindre mängd kaffebönor jämfört med bryggkaffe. Fokuserar man på tillverkningsprocessen menar experter att detta spelar en avgörande roll för kaffets totala klimatpåverkan.

Samtidigt kräver återigen varje portion kaffe en egen förpackning, vilket bidrar till en hel del utsläpp och avfall, framför allt om de är tillverkade av plast. Avfallet kan dessutom vara svårt att återvinna korrekt och alla återvinningsstationer har inte möjlighet att återvinna så små bitar.

5 sätt att göra Zero waste-kaffe

Som tur är finns det många sätt att göra kaffe på som fungerat bra i hundratals år och som inte lämnar lika stora miljöavtryck. Här är fem tips på hur du kan göra Zero waste-kaffe och njuta av din dagliga kopp med extra gott samvete.

1. Använd en kaffepress

Kaffepressen, även kallad presskanna och fransk press, tillåter dig att göra gott kaffe på nolltid – på ett miljövänligt sätt dessutom.

Här behöver du bara fylla kannan med grovmalet kaffe och värma upp vatten (helst till 90 – 96 grader) i en kastrull. Sedan häller du hälften av kaffet i pressen och rör om innan du häller på resten.

Låt blandningen stå i 4 minuter – inte mer – innan du sakta pressar ner och serverar. Snabbt, enkelt och helt avfallsfritt.

Läs också: 6 anledningar att dricka kaffe + hur du gör det ännu nyttigare

2. Bryggkaffe med återanvändningsbart filter

Bryggkaffe är ett mer miljövänligt alternativ än kaffekapslar, inte minst eftersom de flesta kaffefilter är tillverkade av biologiskt nedbrytbart papper. Du kan dessutom brygga ett flertal koppar med bara ett enda filter.

För att bli helt Zero waste rekommenderar vi dock att du investerar i ett återanvändningsbart filter som du rengör efter varje användning. På så sätt kan du verkligen minimera ditt klimatavtryck.

3. Testa turkiskt kaffe

Turkiskt kaffe kan vara något för dig som är redo att testa något nytt och lite mer exotiskt. Denna typ av kaffe smakar inte bara gott – den kräver varken kapsel eller filter. Turkiskt kaffe är nämligen extremt finmalet för att kunna blandas ut med kokande vatten och serveras omedelbart, utan filtrering.

Läs också: Elimineringsdiet – ta reda på vad du inte tål

4. Köp en mokabryggare

En mokabryggare är ett annat alternativ för dig som vill dricka gott kaffe med gott samvete. Detta är framför allt något för dig som gillar espressoliknande kaffe, men som inte vill spendera tusentals kronor på en avancerad maskin.

Mokabryggaren ställer du direkt på spisplattan. När vattnet i den undre behållaren börjar koka gör trycket att det pressas upp i ett rör, genom ett filter med extra finmalet kaffe och in i den övre behållaren.

5. Välj en återanvändningsbar kaffekapsel

Om du ändå inte vill slita dig från dina kapslar kan det vara en god idé att investera i en återanvändningsbar kapsel för att minska avfallet. Här fyller du bara kapseln i rostfritt stål med finmalet espressopulver och lägger den i maskinen. 

Efter varje användning rengör du kapseln, precis som med det återanvändningsbara filtret, och sedan är den redo för nästa kaffekopp.

Av Elsa Larsson

kaffezero waste