Nedan ger vi dig sex bra skäl att börja dricka tranbärsjuice!

1. Kan motverka urinvägsinfektion

Den mest kända egenskapen hos tranbärsjuice är förmodligen dess förmåga att kunna förebygga och behandla urinvägsinfektion. 

Urinvägsinfektion är en mycket vanlig kvinnosjukdom som drabbar över 50 procent av alla kvinnor någon gång i livet. Den orsakas av bakterier i urinröret och ger ofta symtom i form av smärta och sveda i urinröret. 

Om du någon gång drabbats av urinvägsinfektion är risken stor att du får det igen. Du kan ta antibiotika för att behandla urinvägsinfektion, men det är dock inte optimalt eftersom det kan leda till antibiotikaresistens. Då är det bättre att försöka hitta naturliga behandlingar för att lindra symptomen, exempelvis tranbärsjuice.

Juicen är prebotisk och försurar urinen

Det finns inga vetenskapliga bevis för att tranbär motverkar eller behandlar urinvägsinfektion, men många upplever att det hjälper för att lindra besvären. 

Juicen går även bra att dricka i förebyggande syfte. Tranbär har nämligen en prebiotisk verkan och stimulerar tillväxten av goda bakterier i kroppen. 

Tranbärsjuice försurar dessutom urinen, vilket gör att de dåliga bakterierna inte trivs där. För bästa effekt ska du alltså alltid välja en osötad tranbärsjuice. Drick även mycket vatten för att spola bort oönskade bakterier. 

Läs också: Naturlig hjälp vid urinvägsinfektion

2. Innehåller antioxidanter 

Tranbär är ett riktigt superbär, fullproppat med nyttiga antioxidanter. De är viktiga för att skydda kroppen mot fria radikaler som kan skada kroppens celler. 

Antioxidanter är dessutom inflammationshämmande och hjälper kroppen att bekämpa infektioner och giftiga ämnen på ett naturligt sätt. Och eftersom inflammationer kan orsaka allvarliga sjukdomar är det viktigt att äta en antioxidantrik kost. 

3. Bra för maghälsan

Tranbärsjuice anses vara skonsamt mot magen och bidra till en bättre maghälsa. Tranbär innehåller procyanidiner som har en liknande effekt i mag-tarmfloran som i urinröret. Enkelt förklarat förhindrar de att skadliga bakterier får fäste i magsäcken, vilket i sin tur minskar risken för magsår. 

Det finns en hel del studier som vittnar om ett positivt samband mellan tranbär och din mages hälsa. Enligt en mindre studie kan en daglig dos med 500 milliliter tranbärsjuice till exempel minska mängden av bakterien Helicobacter pylori, som är en vanlig orsak till magsår. 

4. Bra för tänderna (till viss del)

Tranbärsjuice kan också vara bra för tänderna. Återigen är det procyanidinerna i tranbären som har positiva effekter och förhindrar bakterier att få fäste. I det här fallet motverkar procyanidinerna att karier fastnar på tänderna och det förhindrar även plack. 

OBS! Kom ihåg att tranbärsjuice endast är bra för tänderna om du väljer en variant utan socker. Om juicen innehåller tillsatt socker kan effekten bli den motsatta. 

5. Bra för hjärtat

Tranbärsjuice kan även vara bra för ditt hjärta. Den kan bland annat hjälpa till att balansera kolesterolet i kroppen, vilket i sin tur kan förbättra både blodtrycket och din blodcirkulationen. 

Tranbär har ett dessutom högt innehåll av flavonoider, vilket har liknande positiva effekter som antioxidanter. De kan till exempel minska risken att utveckla olika hjärtsjukdomar.

Läs också: Mer selen i blodet innebär minskad risk för hjärt- och kärlsjukdom

6. Kan motverka spridning av cancer

Det finns inte tillräckligt med vetenskapliga bevis för att säkerställa tranbärets effekt mot tumörer. Men det finns tecken som tyder på att dess höga andel av polyfenolkomponenter kan minska spridningen av tumörer. 

Även flavonoiderna kan motverka cellväxt, vilket i sin tur minskar risken för spridning av cancer. 

Av Elsa Larsson

Tranbärsjuice