Kaffe är en av världens mest populära drycker och vi här i Norden är storkonsumenter. Därför blir vi såklart extra glada när det visar sig att vårt livselixir har flera fördelar för hälsan, främst på grund av antioxidanterna men även koffeinet har positiva effekter.

1. Piggare och smartare

Kaffe ger en energikick, det beror på koffeinet som de flesta säkert vet. Koffeinet kan blockera adenosin i hjärnan som är en signalsubstans som gör oss trötta. När adenosin försvinner ökar istället noradrenalin och dopamin vilket ger fokus och skärpa. Deltagare som får extra koffein visar också bättre resultat på tester av minne, vakenhet, energi och reaktionstider.

2. Hjälper dig bränna fett och prestera bättre

När vi dricker kaffe ökar nivåerna av adrenalin i blodet vilket underlättar fysisk aktivitet. Personer som fått koffein presterade också bättre på konditionstester.

Den som vill gå ner i vikt är säkert intresserad av att bränna fett som energi. Genom att koffein ökar mitokondriernas förbränning av fettsyror underlättar det fettförbränningen. Hos den som är överviktig kan den öka med 10 procent och hos den som är normalviktig med 29 procent.

Läs också: Skapa en hälsosam frukostvana

3. Hälsosamt blodsocker

Den som dricker kaffe har mycket lägre risk för diabetes typ-2. Anledningen är att kaffe innehåller starka polyfenoler, ämnen från växter som är antiinflammatoriska. Även det magnesium och krom som finns i kaffe tros bidra. Den som dricker tre koppar kaffe varje dag har 40 procents lägre risk för diabetes typ-2. Den som redan har diabetes och märker av blodsockersväningar när de dricker kaffe kan välja koffeinfritt kaffe då koffeinet kan påverka insulinkänsligheten.

4. Lägre risk för cancer

Kaffe verkar vara skyddande framför allt vid två typer av cancer: levercancer och kolorektalcancer. Den som dricker tre koppar eller mer per dag har 15 procent lägre risk för kolorektalcancer. Det gällde främst kaffe med koffein även om koffeinfritt kaffe också kunde minska risken något. Kaffeälskare har upp till 40 procent lägre risk för levercancer.

5. Källa till antioxidanter

Studier visar att i västvärlden bidrar kaffe med mer antioxidanter än frukt och grönt tillsammans. Se inte kaffe som din främsta källa till antioxidanter utan som en del i en kost som är rik på växter av olika färg och form. Varje färg bidrar med sina nyttiga ämnen och hälsan stärks av att ”äta hela regnbågen”. 

Läs också: Därför ska du äta D-vitamin + hur mycket är lagom?

6. Hjälper dig leva längre

Män som dricker kaffe hade 20 procent lägre risk att dö i förtid och kvinnor 26 procent. Antagligen hänger det ihop med att det bidrar till att minska risken för många sjukdomar.

Få ut mesta hälsonytta av ditt kaffe

  • Drick kaffe före 14 på eftermiddagen på grund av att koffeinet påverkar sömnen negativt.
  • Skippa socker i kaffet.
  • Välj ekologisk kaffe eftersom de bekämpningsmedel som används i odlingen hamnar i din kopp – och slutligen din kropp. Men också för att de som producerar kaffet ska slippa utsättas för dessa ämnen. Fair trade låter också producenten få rättvist betalt för sitt arbete.
  • Drick lagom. Kaffe kan varva upp dig och ge hjärtklappningar och ångest när du fått för mycket. Det innehåller heller ingen energi utan mobiliserar kroppens lager vilket kan få vissa att bli tröttare i längden. Lyssna på din kropp.
  • Krydda kaffet med kanel, kardemumma eller annan favoritkrydda. Det kan bidra med ytterligare antioxidanter och kanel har positiv påverkan på blodsockerregleringen.
  • Skippa komjölken. Om kaffe är kopplat till långt liv är det faktiskt tvärtom med komjölk. Dessutom finns många växtbaserade alternativ som är mer hållbara.

Av: Katarina Fornander

Källa: Nehlig A, Daval JL, Debry G. Caffeine and the central nervous system: mechanisms of action, biochemical, metabolic and psychostimulant effects. Brain Res Brain Res Rev. 1992;17(2):139-170. doi:10.1016/0165-0173(92)90012-b,Acheson KJ, Gremaud G, Meirim I, et al. Metabolic effects of caffeine in humans: lipid oxidation or futile cycling?. Am J Clin Nutr. 2004;79(1):40-46. doi:10.1093/ajcn/79.1.40,Doherty M, Smith PM. Effects of caffeine ingestion on exercise testing: a meta-analysis. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2004;14(6):626-646. doi:10.1123/ijsnem.14.6.626,https://www.diabetes.co.uk/food/coffee-and-diabetes.html,Sinha R, Cross AJ, Daniel CR, et al. Caffeinated and decaffeinated coffee and tea intakes and risk of colorectal cancer in a large prospective study. Am J Clin Nutr. 2012;96(2):374-381. doi:10.3945/ajcn.111.031328
cancerkaffestress