1. De är rika på antioxidanter

Blåbär är fullproppade med nyttigheter. De har till exempel ett mycket högt innehåll av hälsofrämjande vitaminer och antioxidanter, bland annat antocyaniner (som även förekommer i röda frukter och bär) och flavonoider.

Det höga innehållet av antioxidanter gör faktiskt blåbäret till ett av Sveriges mest antioxidantrika livsmedel.

Antioxidanter skyddar kroppens celler mot yttre påfrestningar, så som fria radikaler från föroreningar, solexponering, hårt fysiskt arbete och stress. Genom att ingå i kroppens mekanismer som tar hand om överskottet av fria radikaler skyddar antioxidanterna cellerna från att åldras i förtid.

Blåbär innehåller många olika vitaminer och mineraler, bland annat:

  • Vitamin A
  • Vitamin B6
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Magnesium
  • Kalium
  • Fosfor
  • Kalcium
  • Järn

2. De kan motverka sjukdomar

Det vitaminrika bäret har många hälsofördelar och anses kunna förebygga och motverka en rad olika sjukdomar, exempelvis alzheimer, cancer och Parkinson. Det sägs även vara bra för dig som är diabetiker.

Det är framför allt favonoiderna i bären som anses vara särskilt bra för hälsan, men även det höga innehållet av vitaminer och mineraler spelar förstås en stor roll.

3. De är skonsamma för magen

Blåbär kan hjälpa dig att hålla magen i balans. De nyttiga bären är snälla mot magen och kan till och med hjälpa till att balansera tarmfloran. Blåbär, framför allt blåbärssoppa, är ett gammalt husmorsknep mot magont och uppsvälld mage.

Färska blåbär anses även hjälpa mot hård och gasig mage. Torkade blåbär, blåbärssoppa eller blåbärssaft sags istället vara bra mot lös mage. Det kan dessutom lindra besvären vid urinvägsinfektion.

Läs också: Kosttillskott som hjälper en orolig mage på naturlig väg

4. De är bra för ögonen

Blåbär är kända för att vara bra för ögonen och synen. Bären sägs stärka ögonvävnaden blodkärlen, vilket kan motverka åldersrelaterade ögonsjukdomar. De kan även motverka ögonsjukdomen gråstarr, stabilisera kroppens nivåer av kollagen och bibehålla den gula fläckens funktion.

Det är framför allt antocyaninerna och luteinet i bären som sägs kunna skydda ögonen och bromsa åldersrelaterade synförändringar. Lutein används ofta i kosttillskott som är avsedda för att förbättra synen. Det finns dock fortfarande begränsat med forskning inom området och därför går det inte att säga med säkerhet att blåbär faktiskt förbättrar synen.

Läs också: Här är maten som förbättrar din syn

5. De motverkar träningsvärk

De antioxidantrika bären innehåller som tidigare nämnt antocyaniner. Dessa kan förbättra blodflödet och syresättningen i hjärnan, vilket är viktigt om du tränar mycket. Ämnena anses även kunna lindra träningsvärken efter träningen.

6. Det är gott!

Sist men inte minst är de blåa bären väldigt goda. Strössla dem på yoghurten, gör en smoothie eller ät dem som de är. Eller varför inte koka egen blåbärssoppa? Du kan använda dig av färska såväl som frysta, torkade eller pulveriserade blåbär. Du kan även baka paj, muffins och kakor med de blåa bären.

Det bästa är dock att äta bären färska eller frysta eftersom vissa näringsämnen försvinner vid upphettning. Blåbär som förvälls och fryses in direkt efter plockning har i princip lika högt näringsinnehåll som färska bär. 

Det finns ingen risk att du får i dig för mycket av dessa vitaminrika bär. Därför kan du frossa med gott samvete. Om du ändå önskar en daglig rekommendation brukar 1-2 deciliter färska blåbär eller cirka 20 gram frysta blåbär vara en bra riktlinje.

Njut av dina blåbär!

Av Elsa Larsson

antioxidanterBlåbär