Det spelar ingen roll hur maghälsan normalt sett är när det kommer till julbord. Både den som har en mage som fungerar bra och den som har en krånglig behöver tänka till. När vi äter mycket mat belastas mag-tarmkanalen helt enkelt hårdare och symtom på att magen jobbar övertid dyker upp. 

Läs också: IBS – orsakerna bakom och hur du lindrar naturligt

Symtom på en obalanserad matsmältning i juletider  

  • Magen känns överfull
  • Svullen mage
  • Sura uppstötningar 
  • Halsbränna 
  • Illamående 
  • Diarré 
  • Förstoppning 

Vad som kan ligga bakom symtomen

  • Mängden mat är för stor helt enkelt. Ingen mage, hur stark den än är klarar av för mycket mat utan att slå bakut. Lyssna på dina vanliga mättnadssignaler och respektera dem.  
  • Äter sent på kvällen. När vi har matsäcken full med mat vid sänggående är det lätt att drabbas av halsbränna och sura uppstötningar. Undvik äta minst två timmar innan du ska lägga dig. 
  • För mycket alkohol. Det kan irritera slemhinnan i mag-tarmkanalen. Prova att hoppa över alkoholen i jul helt och se om magen mår bra av det. 
  • Minska på stressen. Magen och stress går inte ihop, det beror på att vi behöver vara i vår lugna och rogivande del av nervsystemet för att matsmältningen ska kicka igång. Om du tagit på dig för mycket, sätt dig ner och se vad du kan prioritera bort. 

Hjälp till en orolig mage 

Ibland kan vi inte påverka att magen blir upprörd under julen eller vill gärna äta av all den goda maten. Då kan det vara fint att veta att det finns knep att ta till för att hjälpa magen på traven. 

  1. Matsmältningsenzymer. En viktig anledning till att magen får det tufft i jul är att den bara kan tillverka en begränsad mängd enzymer för att smälta maten. Extra enzymer kan hjälpa till att bryta ner kolhydraterna, fetterna och proteinerna i maten. Det ger en lugnare mage. Har du laktosintolerans kan laktas hjälpa dig bryta ner mjölksockret som annars ställer till bekymmer. 
  2. Ta en promenad. Att gå en lugn promenad är ett fint sätt att hjälpa matsmältningen och balansera blodsockret som annars kanske åker bergochdalbana. Ta med någon du tycker om och spendera lite tid ute mellan allt innemys.  
  3. Akuthjälp mot halsbrännan. När du vet att du ätit för mycket innan läggdags kan du ta hjälp av kiselgel. Den stannar i magen och lndrar symtom som uppstötningar, illamående och gaser. Gelen kan mag-tarmslemhinnan suger upp gaser och främmande. Studier med patienter som har mag-tarmbesvär bekräftar att det är effektivt som akuthjälp men kan också vara en hjälp på lång sikt. 
  4. Gör en kopp fänkålste. Fänkål är en gammal huskur mot gaser och svag matsmältning. Studier bekräftar att olja från fänkål tillsammans med gurkmeja är effektivt vid IBS. Fänkål kan få musklerna kring mag-tarmkanalen att slappna av och minskar gasighet. Även pepparmynta och ingefära är klassiker för att hjälpa matsmältningen.
  5. Snälla bakterier i form av probiotika. Med tanke på allt vi lärt oss om tarmflorans roll för vår hälsa är det inte så konstigt att vi passar på att påminna om vikten av en god tarmflora för att smälta maten på rätt sätt. Tarmbakterierna jobbar hårt och kan omvandla mat till användbara näringsämnen, skapa en antiinflammatorisk miljö och på andra sätt stimulera matsmältningen. 
  6. Bli bitter. Julen blir inte alltid som vi tänkt oss och det kan kännas trist men här menar vi istället att vi kan använda oss av bitterämnen som finns i örter för att stimulera levern att bilda och utsöndra galla och enzymer. En kryddig snaps innehåller dels örter men i viss mån kan också alkoholen lösa upp och homogenisera maten och på så sätt underlätta för matsmältningen. Vill du inte dricka alkohol går det bra att använda örterna ändå, låt malört och kumminfrön dra i hett vatten i minst 5 minuter innan du silar dricker vätskan.  

Läs också: Uppkörd mage? Här är 10 tips för balans

Stötta magen i jul

Greatlife Megafood MegaFlora – Ett probiotika-tillskott med 20 miljarder mjölksyrabakterier från 14 olika kliniskt undersökta stammar per kapsel. MegaFlora innehåller bara kliniskt undersökta stammar som finns naturligt i tarmkanalen.

Holistic Cellenzym – Innehåller vegetabiliska matsmältningsenzymer som tas i samband med måltider. Enzymer kan bryta ner kolhydrater, fetter, proteiner och laktos.

Better You Premium Lactis –  Ett vegangodkänt kosttillskott med magvänliga mjölksyrabakterier och prebiotika. Bakterierna är paketerade tillsammans med inulin och FOS (fruktooligosackarider) som fungerar som näring till de goda magbakterierna.

Octean Silicea Mag-tarm – Innehåller ren mineralisk kiselgel och inga tillsatser – det gör den värlsunik. Kiselt i alla produkter i Silicea-serien kommer från Schwarzswald/the black forrest som är mycket välkänt för sin unika sand (kiselsand).

Av Katarina Fornander

Källa: Ianiro G, Pecere S, Giorgio V, Gasbarrini A, Cammarota G. Digestive Enzyme Supplementation in Gastrointestinal Diseases. Curr Drug Metab. 2016;17(2):187-193. doi:10.2174/138920021702160114150137,Verna EC, Lucak S. Use of probiotics in gastrointestinal disorders: what to recommend?. Therap Adv Gastroenterol. 2010;3(5):307-319. doi:10.1177/1756283X10373814,Kaur GJ, Arora DS. Antibacterial and phytochemical screening of Anethum graveolens, Foeniculum vulgare and Trachyspermum ammi. BMC Complement Altern Med. 2009;9:30. Published 2009 Aug 6. doi:10.1186/1472-6882-9-30,Uehleke B, Ortiz M, Stange R. Silicea gastrointestinal gel improves gastrointestinal disorders: a non-controlled, pilot clinical study. Gastroenterol Res Pract. 2012;2012:750750.
enzymerfänkålIBSkiselorolig mageprobiotika