I den här artikeln samlar vi några bra tips på julklappar som kan hjälpa behövande. Kom ihåg att en av de bästa gåvorna du kan få är tacksamheten för det du gett.

1. Ge bort en välgörenhetsdonation

De flesta välgörenhetsorganisationer ger dig möjlighet att skänka en gåva i någon annans namn och ge bort det i julklapp. Idag finns det organisationer som arbetar med det mesta, från att hjälpa behövande under julen till att arbeta för djur, natur, hemlösa och sjuka. Det kan vara en perfekt julklapp till någon som verkar ha det mesta.

Välj gärna en organisation som ligger dig eller personen du ska ge julklappen till varmt om hjärtat. Om personen älskar hundar kanske en gåva till ett hundhem kan vara en fin gåva. Har personen förlorat någon i cancer kanske ett bidrag till cancerforskning passa bättre.

2. Köp julklappar till behövande barn

Långt ifrån alla familjer har möjlighet att köpa julklappar till sina barn. Därför ordnar olika stödorganisationer med insamlingar där du kan köpa julklappar som organisationen sedan delar ut till behövande barn, antingen i Sverige eller i andra länder. Leksaker, godis, gosedjur, pyssel är alla exempel på bra gåvor att ge bort. 

Läs också: Ge bort en hållbar julklapp

3. Hjälp behövande i din närhet 

Ett annat sätt att ge lite extra i jul är att hjälpa behövande i din närhet. Kanske kan du jobba extra i ditt lokala soppkök, hjälpa till i kyrkan eller besöka äldreboenden för att bjuda på lite godsaker eller sjunga julsånger tillsammans med ditt kompisgäng. Vet du att du har en granne som oftast är ensam på julen kanske du kan bjuda hem dem till dig.

Ta kontakt med din kommun eller leta efter lokala Facebook-grupper för att se vilka möjligheter som finns i ditt område. Kanske kan du anordna något själv och bjuda in dina vänner och bekanta att delta?

4. Köp extra mat och ge bort

I en tid med hög inflation är det många som inte har råd med mat. Om du har det bra ställt kan det också vara en god idé att handla lite extra mat i affären och ge till dem som har det svårt. 

Titta efter Facebook-grupper där du kan ge bort maten till de som behöver den. Det är en fin julgåva som garanterat kommer att göra skillnad för många familjer i juletider.

Läs också: God hållbar jul och ett gott miljövänligt år

5. Skippa julklapparna i år

Om du inte har möjlighet att ge bort saker eller donationer finns det annat du kan göra för att hjälpa andra. Du och dina nära kan till exempel skippa att köpa julklappar till varandra i år. Vår höga konsumtion bidrar dels till klimatförändringarna, men också till orättvisa arbetsförhållanden runt om i världen. Så säg nej till konsumtionshets och fokusera på det som faktiskt är viktigt i jul. 

6. Sälj och skänk till välgörenhet

Har du ett extra gott recept på lussebullar, bröd eller annat gott? Då kanske du kan baka några satser och sälja på ditt lokala torg, men istället för att ta pengarna själv ber du köparna att swisha motsvarande belopp till en välgörenhetsorganisation. Det här är ett givande och roligt sätt att hjälpa andra samtidigt som du får dela med dig av dina godsaker till andra. 

Av Elsa Larsson

julklapparkonsumtionVälgörenhet