Det finns med andra ord goda anledningar att försöka bli kvitt bukfettet en gång för alla. Lyckligtvis visar studier att bukfetma är enklare att bli av med jämfört med annan fetma. I många fall räcker det med att ändra dina kostvanor. 

I den här artikeln tipsar vi om 6 livsmedel som kan vara bra att äta mer av för att bränna bukfettet.

1. Ingefära 

Ingefära är en krydda som använts inom naturmedicin i tusentals år, mycket tack vare dess antiinflammatoriska egenskaper. Utöver det kan ingefära också vara bra för dig som vill bli av med bukfetma snabbare. 

Ingefära innehåller nämligen så kallade gingeroler som stimulerar flera biologiska processer i kroppen. De kan till exempel förbättra matsmältningen, men också dämpa hungerkänslor. Det finns även forskning som visar att gingeroler stabiliserar blodsockret, något som är viktigt för den som vill gå ner i vikt.

Ät gärna ingefäran rå, men du kan också riva den i maten eller addera en tesked ingefärspulver i din morgonjuice.

Läs också: Minska det farliga bukfettet med korta pauser

2. Bönor

Bönor är en utmärkt källa till protein samtidigt som de innehåller lite fett och få kalorier. Det höga innehållet av lösliga fibrer är dock det som gör dem extra passande för dig med bukfetma. Lösliga fibrer förebygger nämligen inflammation i mag- och tarmkanalen som ofta kan vara en bidragande orsak till ansamlingar av bukfett. 

Förutom det håller fiberrika livsmedel dig mätt längre samtidigt som de minskar risken för förstoppning. Och de smakar riktigt gott, både som de är och i olika maträtter. 

3. Kanel

Krydda med kanel om du vill ge fettförbränningen en riktig boost. Kanel är nämligen känt för att kunna öka kroppens ämnesomsättning och hjälpa dig bränna fett mer effektivt. Det kan också hjälpa till att dämpa aptiten och bibehålla en jämn blodsockernivå. 

Så lite som en halv tesked per dag kan göra stor skillnad för både blodsockret och fettförbränningen. Strö kanel på morgongröten eller addera det i din smoothie. Du kan också strö på lite kanel på kaffet för lite extra sting. 

4. Avokado

Avokado är en utmärkt källa till enkelomättade fetter som dels kan förebygga hjär-kärlsjukdomar, men också hjälpa till med fettförbränningen. 

En studie från 2013 visade att personer som konsumerade 40 gram omättade fetter dagligen under en period på fyra veckor brände i snitt 1,6 procent mer bukfett jämfört med personer som åt fleromättande fetter.

Förutom det är avokado mättande, vilket gör att du håller dig mätt längre. Så gör en guacamole till nästa lunchlåda eller varför inte slänga ner lite avokado i din favoritsallad?

Läs också: Artros och fetma kan höra ihop

5. Broccoli

Broccoli är inte bara gott, det innehåller också mängder av nyttiga näringsämnen, bland annat vitamin C, vitamin K, kalcium och järn. Kalcium är bra för ben och leder, men kan också underlätta viktminskning. Broccoli innehåller också kostfibrer som förbättrar matsmältningen och har en antiinflammatorisk effekt. Även blomkål och brysselkål har samma effekt.

Tips! För att maximera näringsupptaget och fettförbränningen är det bäst att ånga broccolin. Det gör du enklast i ett durkslag över en kastrull med kokande vatten. 

6. Grönt te

Grönt te är fullt av nyttiga antioxidanter som förebygger oxidativ stress och kan minska risken för en mängd sjukdomar. Men grönt te kan också ha en positiv effekt på metabolismen eftersom det är en naturlig källa till koffein. Ersätt dina övriga teer med grönt te och skippa mjölk och socker för bästa effekt.

Av Elsa Larsson

blodsockerblodtryckBukfetmahälsa