Saffran ger dock inte bara en härlig smak och en vacker färg – kryddan har även en rad hälsofördelar. I den här artikeln kan du läsa mer om dessa och varför du med gott samvete kan unna dig ett par saffransbullar i jul.

1. Motverkar stress och sömnproblem

Saffran är en superkrydda känd för sin lugnande effekt. Kryddan kan dels motverka stress och lindra lättare utmattningsbesvär och oro. Den kan också förbättra sömnen genom att hjälpa dig varva ned på kvällen. 

I vissa länder är det vanligt att dricka te med saffran i på kvällen för att komma till ro innan läggdags. Eftersom många känner sig extra stressade i juletider kan alltså saffran vara ett sätt att minska julstressen. 

2. Förbättrar koncentrationsförmågan

Förutom att vara lugnande sägs saffran kunna förbättra koncentrationsförmågan och göra dig mer alert. Det kan i sin tur göra att du presterar bättre och tänker klarare. Under julen finns det många saker att hålla koll på och därför är det viktigt att tankeverksamheten fungerar som den ska.  

Läs också: Chiagröt med saffran och lingon

3. Motverkar nedstämdhet

Flera studier visar att saffran kan ha en god effekt mot oro och nedstämdhet eftersom den bidrar till känslomässig balans. Att känna sig nere vid enstaka tillfällen är inget konstigt utan en helt naturlig del av livet. Däremot är det förstås inte bra om du ofta känner dig nedstämd eller i obalans. 

Saffran är naturligtvis inget botemedel för depression, men det finns tecken som tyder på att det kan lindra lättare besvär vid depression, nedstämdhet och oro. Om du känner dig låg, trött och ledsen i jul kan du testa att äta lite extra saffran för att motverka känslorna.

4. Motverkar humörsvängningar vid PMS

Saffran kan som tidigare nämnt vara bra för att förebygga känslomässig obalans. Därför kan det även hjälpa vid PMS. Det finns inga studier som bevisar att kryddan lindrar mensvärk, men däremot kan det lindra humörsvängningar, både före och under mensen. 

5. Ökar sexlusten

Visste du att saffran sägs kunna öka sexlusten och stimulera erektion? Historiskt sett har saffran varit en mytomspunnen krydda, känd för att kunna förbättra kärlekslivet. Bland annat Kleopatra sägs ha försökt använda saffran i försök att förföra män. 

Det finns såklart inget vetenskapligt bevis på att saffran fungerar som en kärlekskrydda, men det kan vara kul att testa om du vill försöka förföra någon speciell person i jul.  

Läs också: Julbak utan vetemjöl, mjölk och socker!

6. Skyddar cellerna i hjärnan 

Den gulröda kryddan sägs även ge ett ökat skydd till hjärncellerna. Den vackra färgen kommer nämligen från ämnet crocin som även skyddar hjärncellerna och nervsystemet. Ämnet sägs dessutom kunna motverka ALS och MS, men det krävs mer forskning för att säkerställa vilken effekt crocin har på sjukdomarna. 

7. God krydda som gör dig glad

Sist, men inte minst är saffran en fantastiskt god krydda som både är god och ger mat och bakverk en vacker färg. Baka många lussebullar i jul och sprid glädje bland nära och kära!

Tips: Ta tillskott med saffran

Om du enbart vill åt hälsofördelarna med saffran och inte smaken, doften eller färgen kan du alltid testa saffrantillskott.

Saffran på naturligt sätt

Saframyl Positive Sleep är ett unikt sömnbevarande kosttillskott framtagen för att bidra till att bevara en god natts sömn. Saffran bidrar till att bevare en positiv sinnesstämning och en emotionell balans.

Saframyl Positive Mood bidrar till en positiv vardag. Saframyl Positive Mood bidrar till att bevara och upprätthålla din känslomässiga balans och positiva sinnesstämning. Det här är ett stämningshöjande kosttillskott och innehåller förutom saffran också vitamin B1, B2, B3, B6, B12, D3 och magnesium. Samtliga substanser påverkar olika funktioner som kan ha betydelse för stämningsläget.

Av Elsa Larsson

julOcteansaffran