Det spelar ingen roll om du är singel eller i en relation, orgasmer är bra för dig oavsett. Förutom att det känns skönt i stunden, har det även påverkan på kropp och sinne efteråt.  

1. Du kan leva längre

En studie visade att män som fick orgasm minst två gånger i veckan hade upp till 50 procents lägre risk att dö i förtid. Även kvinnor kunde förlänga livet med hjälp av orgasmer. Värt att hålla i minnet är att personer med ett aktivt sexliv antagligen är hälsosamma även på andra sätt, varför det inte går att säga helt säkert att det endast är orgasmerna som är nyckeln. 

2. Höjer smärttröskeln

En orgasm kan blockera smärta i hjärnan och på så sätt höja din smärttröskel. Men då måste du tänka på att inte äta stark mat eftersom capsaisin, det heta ämnet i chili, kan ta bort orgasmens smärtlindrande effekter.

Läs mer: Därför ska du äta gurkmeja – 5 anledningar

3. Boost för karriären 

Det må låta otroligt men regelbundna orgasmer kan vara ett sätt att bli befordrad på jobbet. Både kvinnor och män har visat sig vara mer engagerade och produktiva på arbetet om de haft sex kvällen innan. 

4. Minskar stress 

Du är inte ensam om du känner att en orgasm är ett bra sätt att lugna ner dig.I en amerikansk undersökning onanerade 39 procent av de tillfrågade kvinnorna för att minska sin stress. 32 procent gav sig själva en orgasm för att det hjälpte dem att somna. Oxytocin är ett välmåendehormon som frigörs vid beröring och orgasmer. Låga nivåer av hormonet i blodet har kopplats till ångest, stress och spänningar.

5. Ger snyggare hud 

Orgasmer kan förbättra huden delvis för att det minskar stress vilket hjälper kroppens största organ att återhämta sig. Stress är kopplat till utbrott av acne, psoriasis och rosacea. Dessutom höjs östrogen hos kvinnor efter en orgasm. Östrogen är ett hormon som är viktigt för att huden ska hålla sig spänstig och ungdomlig. 

Läs mer: Kollagen – hudens bästa vän

6. Stärker relationen

Återigen är det oxytocinet som ger fördelar. Det ger känslor av lugn, tillit och kärlek. Par som regelbundet får orgasmer tillsammans rapporterar att de är mer nöjda med sina äktenskap. 

7. Det gör dig gladare 

Att få orgasm oftare kan enligt forskning, helt enkelt få dig att bli gladare. 

Av Katarina Fornander

karriärorgasmrelationersex