1. Bättre sömn

Ashwaganda är framförallt för känd för att förbättra sömnkvaliteten. Örten har nämligen en lugnande effekt och kan hjälpa både kropp och sinne att varva ner på kvällen. Den anses därför kunna vara extra fördelaktig för personer som lider av sömnproblem, men som inte vill ta kemiska sömntabletter.

Läs också: Hjälp vid sömnlösa nätter

2. Motverkar stress och oro

Det finns vetenskapliga bevis som tyder på att den uråldriga växten kan motverka stress såväl som oro. I studier med råttor visade det sig att ashwaganda gjorde det enklare för råttorna att reglera den del av nervsystemet som sänder ut de kemiska signalerna vid stress.

Även flertalet studier med människor har visat att växten kan minska symptomen hos människor som lider av ångest, oro och stress.

En studie visar till exempel att 69 procent av deltagarna upplevde minskad stress och oro efter att de tagit tillskott med ashwagandha i 60 dagar. Detta kan jämföras med deltagarna som fick placebo där endast 11 procent rapporterade en förbättring.

3. Förbättrat minne och bättre koncentrationsförmåga

Studier visar även att ashwagandha kan förbättra minnet och öka koncentrationsförmågan, vilket hör ihop med att växten förbättrar sömnen.

Det sägs också att ashwagandha är bra för hjärnan och att det kan förbättra minnesförmågan. Det finns relativt få studier som tittar på växtens effekt på just minnet, men en studie där man använde kosttillskottet KSM66 visar att ashwagandha verkar ha en positiv påverkan på de kognitiva funktionerna. 

4. Minskar risken för diabetes

Studier med deltagare med diabetes såväl som fullt friska människor visar att regelbundet intag av kosttillskott med ashwagandha kan leda till lägre blodsockernivåer. Flera andra studier visar samma resultat. Om du vill sänka mängden socker i blodet eller bara minska risken att drabbas av diabetes kan det alltså vara bra att testa ashwagandha.

OBS! Om du lider av diabetes är det viktigt att du rådgör med din läkare först. Ashwagandha ska inte ersätta din vanliga medicin.

5. Kan eventuellt påverka risken för cancer

Det finns fortfarande inga säkra vetenskapliga bevis på att ashwagandha kan minska risken för cancer, men många forskare undersöker växtens effekt på cancerceller och friska celler. Växtens rot har nämligen en antiinflammatorisk effekt, vilket kan minska risken för tumörer.

Utöver det finns det en hel del forskning som tittar på ashwagandhas effekt på specifika cancertyper, exempelvis bröstcancer och lungcancer. Det behövs dock mer omfattande forskning för att kunna säkerställa sambandet mellan växten och cancer.

Läs också: Så kan du hitta balansen med ayurveda

6. Kan förbättra fertiliteten hos män

Inom den uråldriga ayurvedatraditionen har ashwagandha länge använts för att öka testosteronnivåerna och förbättra fertiliteten hos män. Flera studier på KSM66 visar nämligen att växten kan hjälpa till att reglera vissa ämnen som kan påverka spermans kvalitet samt minska stress.

Växten är dessutom full av antioxidanter som också kan ha en positiv påverkan på fertiliteten.

Läs också: Skydd mot strålning ökar mannens fertilitet

7. Gör dig starkare och mer motståndskraftig

Om du lever en aktiv livsstil kan ett tillskott med ashwagandha vara något för dig. Växten kan faktiskt stimulera muskelbyggnaden och därmed göra dig starkare. En studie visar att ett regelbundet intag av ashwagandhapulver under en månads tid resulterade i ökad muskelmassa samt minskad fettprocent.

Växten sägs även kunna öka uthålligheten och göra dig mer motståndskraftig i din träning.

Av Elsa Larsson

ashwagandahälsa