I den här artikeln tipsar vi om sju hållbara klappar till husdjuren som garanterat kommer att uppskattas! 

1. Repleksak av hampa

En repleksak av hampa är en hållbar julklapp som passar både katt och hund. Hampa är fyra gånger starkare än bomull, vilket gör dessa repleksaker passande för hundar som gillar att dra, framför allt större och starkare raser. 

Hampa är ett mycket miljövänligt material som går att odla världen över och som tål i princip alla klimat. Odlingarna kräver dessutom mycket lite vatten och ger näring till jorden, samtidigt som de knappt kräver några bekämpningsmedel.

En annan fördel med hampa är dess naturligt antibakteriella egenskaper som gör den extra fördelaktig för djurets munhygien.

2. Tuggben av naturgummi

Hundar älskar att tugga och därför kan ett tuggben vara en perfekt julklapp. Tuggben i plast bör dock undvikas, dels eftersom de går sönder lätt, men också för att de är sämre för klimatet och avger mikroplast. En variant i naturgummi är ett mycket bättre val.

Naturgummit ger hunden rejält med tuggmotstånd samtidigt som det är 100 procent giftfritt och säkert för hunden. Det finns dessutom tuggben som du kan ladda med hundgodis för att ge hunden en extra utmaning.

Läs också: 6 hälsofördelar med att äga ett husdjur

3. Ekologisk kattmynta 

Kattmynta (Nepeta cataria) är en helt naturlig växt som höjer kattens sinnesstämning och kan göra den extra lekfull. Därför kan en leksak med kattmynta vara en rolig gåva att ge bort. Du kan också gnida in gamla leksaker eller klösbrädan med kattmyntan för att öka kattens intresse. Välj gärna en ekologiskt odlad kattmynta. 

Tänk på att vissa katter kan uppleva doften som stressande snarare än sinneshöjande. Därför är det bra att testa en mycket liten mängd till att börja med för att se hur katten reagerar.

4. Klösbräda i jute

Med en bra klösbräda kan katten vässa sina klor utan att gå lös på dina möbler och väggar. Idag finns det mängder av klösbrädor i olika storlekar som är tillverkade av naturmaterial, exempelvis jute eller återvinningsbar wellpapp. 

5. Kastleksak av gummi och läder

Har du en hund som älskar att leka apport? Då kommer en kastleksak vara en perfekt gåva. Skippa den traditionella tennisbollen och satsa på en giftfri gummiboll med läderhandtag istället. Den är enklare att kasta samtidigt som den håller längre och är helt säker för hunden. 

6. Miljövänlig hund- eller kattbädd

Ge din hund eller katt en mjuk och skön plats att vila på med en mysig hund- eller kattbädd. Även här går det att hitta varianter tillverkade av miljövänliga material, exempelvis av hampa, ekologisk bomull eller återvunnet plastavfall. 

Läs också: Hundägare löper lägre risk för funktionshinder

7. Märgben

En riktig storfavorit bland många hundar som erbjuder både sysselsättning och hälsofördelar är märgbenet. Märgben är en helt naturlig och kalciumrik produkt som dels förebygger ansamlingar av tandsten på hundens tänder, men som också stärker hundens käkmuskulatur. 

Förknippat med vissa risker

Märgben kommer dock inte helt utan risker. Den feta märgen kan till exempel orsaka akut pankreatit, så har du en känslig hund är det bäst att ta ur det mesta av mitten innan du ger benet. 

Tänk också på att alltid ge märgben råa, då matlagning kan göra att benet splittras enklare. Se även till att ge hunden ett ben som är längre än nosen för att undvika att benet fastnar bakom hörntänderna.

Av Elsa Larsson

hållbarhethusdjurjulklappar