Äppelcidervinäger är vanligt att ha hemma och det har använts i århundraden i matlagning och i huskurer. Den kan motverka skadliga bakterier och ha effekt som antioxidant. Dessutom finns indikationer på att äppelcidervinäger kan vara bra för hud och hår, underlätta viktminskning och minska blodsocker och därigenom förbättra symptom på diabetes.

Här är några av hälsofördelarna med att använda dig av denna superfood:  

1. Balanserar blodsockret

När diabetiker fick äta en måltid som var rik på kolhydrater tillsammans med äppelcidervinäger fick de lägre blodsockertoppar och ökade sin insulinkänslighet. Flera liknande resultat av forskning finns och det beror antagligen på att äppelcidervinäger leder till att magsäcken tömmer sig långsammare. Det leder till att kolhydraterna kommer ut i en långsammare takt i blodet och kroppen hinner med att ta hand om dem.

2. Hjälper till vid viktminskning

Av samma anledning som ovan kan också äppelcidervinäger hjälpa den som vill gå ner i vikt. En magsäck som töms långsammare och ett mer stabilt blodsocker innebär nämligen att vi känner oss mättare, längre. I en studie fick 175 överviktiga dricka 1 tsk eller 2 tsk äppelcidervinäger per dag. Det ledde till mellan 1 och 2 kilos viktminskning.

Läs också: Ewa Meurk – är du metabolt frisk?

3. Stärker huden

Äppelcidervinäger är något sur i sitt pH. När vi har eksem kan basiska produkter förvärra problemen och då är det möjligt att äppelcidervinäger kan användas för att återställa hudens pH och förbättra hudbarriären. Den är även antibakteriell och kan underlätta vid hudproblem som är länkade till bakteriella infektioner. Kom bara ihåg att outspädd äppelcidervinäger kan vara väldigt starkt för huden, spä därför ut den om du ska använda den på huden.

4. Smälter maten

Alltför ofta har vi problem med för lite magsyra och många vanliga symptom från mag-tarmkanalen som gaser, dåligt näringsupptag och sura uppstötningar kan bero på det. Äppelcidervinäger kan stötta matsmältningen genom att den kan göra samma jobb som magsyran och bryta ner proteiner och annan föda.

5. Rikare tarmflora

Äppelcidervinäger är fermenterade äpplen och en bra vinäger innehåller den startkultur som den gjordes med. Startkulturen kallas ”modern” och innehåller bland annat goda bakterier och prebiotika som de lever av. En rik tarmflora påverkar bland annat matsmältning, hjärnhälsa och immunförsvar positivt.  

Läs också: Hudläkaren om psoriasis: Livsstilen är en viktig del i behandlingen

6. Godare lukt

Det här kanske förvånar dig med tanke på den starka doften av vinäger. Men den är fenomenal på att neutralisera otrevliga dofter. Vissa blandar den därför med epsom-salt och lägger i skor för att suga upp doft av fotsvett. Andra späder ut den och baddar under armarna för att minska frän lukt från bakterier i armhålan. Helt utan tillsatser av skadliga ämnen.

7. Naturligare hårvård

Vill du använda naturliga produkter när du tvättar håret kan äppelcidervinäger vara ett alternativ. Skölj med det efter hårtvätt istället för balsam och få ett mjukt hår helt utan kemikalier. Har du mjäll kan du prova att badda hårbotten med utspädd äppelcidervinäger. Teoretiskt kan vinägern ta död på en svamp som orsakar mjäll.

Välj rätt äppelcidervinäger

  • Se till att vinägern är ofiltrerad och har kvar ”modern”. “Modern” är en del av startkulturen för vinägern och innehåller proteiner, enzymer, vänliga bakterier och prebiotika som bakterierna lever av. Du ser den som en utfällning på botten och vinägern kan se grumligare ut än vanligt. Men detta är alltså bara någonting bra.
  • Vinägern ska vara opastöriserad. Pastörisering tar död på alla bakterier och då missar du fördelarna med att välja vinäger med ”modern” kvar.
  • Endast ekologisk. Du undviker bekämpningsmedel som är negativa både för dig, de goda bakterierna i vinägern och miljön.

Bragg äppelcidervinäger

Bragg ekologiska, råa äppelcidervinäger är ofiltrerad, ouppvärmd, opastöriserad. Vinägern innehåller ”modern” som endast kan hittas i raw, ofiltrerad äppelcidervinäger.

Vinägern är tillverkad av ekologiskt odlade äpplen. Den är bearbetad och buteljerad helt enligt USDA-riktlinjer, och ekologiskt certifierad i USA.

Av Katarina Fornander

äppelcidervinägerblodsockerdiabeteshårhud