I den här artikeln tipsar vi om sju nyttiga alternativ till läsk som smakar minst lika bra, men som är betydligt bättre för din hälsa!

1. Vatten med frukt

Som du säkert redan vet är vatten det bästa du kan dricka om du vill släcka törsten. Men bara dricka det naturellt kan kännas lite tråkigt. För att liva upp det hela kan du testa att skiva lite av dina favoritfrukter och addera i vattnet, exempelvis citron, lime, apelsin eller varför inte ananas? Det är enkelt, naturligt, törstsläckande och riktigt fräscht.

2. Iste (eller varmt te)

Te är inte bara fullproppat med antioxidanter, det innehåller också en rad andra näringsämnen som bland annat kan förbättra ditt immunförsvar och reducera inflammation. Iste är därför ett ypperligt alternativ som både är svalkande, gott och bra för hälsan. Det går naturligtvis lika bra att dricka varmt te under varma vårdagar – det är extra bra för stress, men också för matsmältningen.

Läs också: Därför ska du starta dagen med citronvatten

3. Hemmagjord lemonad

Finns det något fräschare än hemmagjord citronlemonad? Citroner är fulla av vitamin C som stöttar immunförsvaret, men de är också bra för både matsmältningen och blodsockret. De är också bra för halsen och kan till och med ge dig bättre hy.

En söt lemonad smakar förstås extra gott, men genom att skippa socket kan du göra drycken ännu mer hälsosam. Ett tips är att söta med exempelvis stevia som är sött, men som inte innehåller några kalorier.

4. Kolsyrat vatten

Kolsyrat vatten är också ett nyttigt alternativ till läskedrycker. Idag finns det mängder av smaksatta varianter som smakar gott, men vill du hålla det så naturligt som möjligt rekommenderar vi att du bara satsar på is och några citronskivor. Ha dock i åtanke att kolsyrat vatten kan orsaka uppblåsthet och gaser, så drick inte för mycket!

5. Färskpressad juice

Färskpressad juice innehåller mängder av nyttigheter samtidigt som det är väldigt fräscht. Det är förvisso lite dyrare jämfört med de flesta alternativ i vår lista och kräver lite extra förberedelser, men det är kanske också det godaste och hälsosammaste valet. 

Ett enkelt sätt att pressa goda juicer i större mängder är att investera i en råsaftcentrifug inför sommaren. Med den kan du göra juicer av det mesta – från apelsin, citron och äpple till morot, tomat och gurka.

Läs också: Dagens gröna juice!

6. Kokosvatten

Kokosvatten är ytterligare ett alldeles utmärkt alternativ till läsk som inte bara smakar gott och är törstsläckande, utan som också innehåller få kalorier. Förutom det är kokosvatten en bra källa till mängder av viktiga mineraler (bland annat kalium och magnesium) och elektrolyter som transporterar vatten mellan kroppens celler. Det finns till och med forskning som visar att kokosvatten kan sänka det skadliga kolesterolet.

7. Kombucha 

Att dricka kombucha är något som blivit väldigt trendigt de senaste åren. Det här är en probiotisk dryck som är gjord på te och som likt yoghurt innehåller en levande bakteriekultur, vilket gör den fördelaktig för matsmältningen och tarmfloran. Utöver det innehåller kombucha rikt på vitamin B, antioxidanter och olika typer av aminosyror som utgör grunden i proteiner. Kombucha kan du bland annat hitta här.

Av Elsa Larsson

drickajuicevatten